Elektrikli scooter’ı güneş enerjisi ile çalışır hale getirdi, pil ömrünü 8 yıl uzattı

Elektrikli scooter’ı güneş enerjisi ile çalışır hale getirdi, pil ömrünü 8 yıl uzattı

Kastamonu'nun Tosya ilçesinde yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren bir firma, geliştirdiği cihaz ile elektrikli scooter'ların güneş enerjisinden...

Kastamonu'nun Tosya ilçesinde yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren bir firma, geliştirdiği cihaz ile elektrikli scooter'ların güneş enerjisinden yüksek kapasitede faydalanarak çalışmasını sağladı. Cihaz sayesinde elektrikli scooter'ı şarj etmeden kullanabildiklerini belirtilen firma yetkilisi, akü ömrünü de 2 yıldan 10 yıla kadar uzattıklarını söyledi.

Kastamonu'nun Tosya ilçesinde yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren firmanın sahibi Samet Esen, elektrikli araçlarda güneş enerjisinin daha etkin kullanılabilmesi için harekete geçti. Yapılan çalışmalar neticesinde bir cihaz geliştiren firma, güneş enerjisinin araçlarda daha verimli kullanılmasını sağladı. Geliştirdikleri sistemi elektrikli scooter'da deneyen Esen, 80 kilometrelik menzili bulunan araçla gün boyunca yolculuk yaptı. Cihaz sayesinde elektrikli araçların gündüzleri sadece güneş enerjisinden faydalanarak çalışacağını belirten Esen, gece yolculuklarında ise akülerin enerjisinden faydalanacağını belirtti. Yaptıkları sistem sayesinde araçların akülerinin ömrünün de 10 yıla kadar uzayacağını kaydeden Esen, sistem için patent başvurusunda bulunduklarını söyledi.

"Bu cihaz sayesinde akülerin enerjisi bitmiyor"

Yenilenebilir enerji sistemleri üzerine çalışmalar yaptıklarını belirten Esen, geliştirdikleri sistemin benzer örneklerinden daha verimli çalıştığını ifade ederek, "İki yıl önce güneş enerjili güvenlik sistemleri yaptık. Harekete duyarlı sirenler ve benzeri ürünler yaptık. Bundan arıcılarımız, kampçılarımız bunlardan faydalandık. Güneş enerjisi ile ısınma problemini çözmek için sistemler yapıyoruz. Firma bünyemizde çalışan arkadaşlarımız genelde genç. Onlara yenilebilir enerji sistemlerine yönelik eğitimler veriyoruz. Bir de güneş enerjisi ile çalışan bir araç yapalım dedik. Bir cihaz geliştirdik. Örnekleri var ama bizim aracımızın çalışma sistemi farklı. Öncelikle elektrikli araçlarda, 2, 4 ve 6 akü olmak üzere farklı modelleri var. Bu araçların aküleri sürekli olarak doldurulup boşaldığı için 2 yılda bir akülerin değişmesi gerekiyor. Biz bu problemi çözmek için güneş enerjili bir cihaz geliştirdik. Bu cihaz sayesinde akülerin enerjisi bitmiyor. Gündüz güneş enerjisi kullanılıyor. Geceleri de akülerden faydalanılıyor. Aküler sürekli boşalmadığı için 10 yıla kadar ömrü uzuyor. Hem akülerin ömrü bitmeden hem de daha uzun yol yapılabilmesini sağladık" dedi.

"Bir gün boyunca yaptığımız testlerde aracımızın şarjını bitiremedik"

Yaptıkları testlerde aracın akülerden faydalanmadan, güneş enerjisi ile çalıştığını kanıtladıklarını ifade eden Esen, "Bu araçla engebeli yollar başta olmak üzere farklı yollarda gezi yaptık. Bir gün boyunca yaptığımız testlerde aracımızın şarjını bitiremedik. Aracımızda hiçbir problem çıkmadı. Bu araçlara taktığımız özel bir cihaz sayesinde daha küçük ebattaki güneş panelleri sayesinde yolculuk yapabiliyoruz. Aynı uygulamayı tırlar, tarım araçlarına da uygulayabileceğiz. Yakıt maliyetlerini bu sistem sayesinde sıfıra indirebiliriz" diye konuştu

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.