Elektrik Piyasası Sektör Raporu

Elektrik Piyasası Sektör Raporu

Rekabet Kurumu Başkan Vekili Gürpınar:

İSTANBUL (AA) - Rekabet Kurumu Başkan Vekili Reşit Gürpınar, "Görev ve sorumluluk alanları bakımından EPDK ile gerçekleştirilecek işbirliğine büyük önem vermekteyiz" dedi.

Rekabet Kurumu'nun, Bahçeşehir Üniversitesi işbirliğiyle düzenlediği "Rekabet Kurumu Elektrik Piyasası Sektör Raporunun Tanıtımı ve Değerlendirilmesi" panelinde Gürpınar, çeşitli kurumlarla işbirliğiyle sektörel çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Rekabet hukuku alanında hem yurtiçi hem de yurtdışıyla işbirliği halinde uluslararası eğitim ve organizasyonlar yapılmasının yerinde olacağını dile getiren Gürpınar, yasaklayıcı hükümler yanında Rekabet Kurumu'nun önem kazanan bir diğer görevinin rekabet savunuculuğu olduğunu ifade etti.

Serbestleşme sürecindeki piyasalar bakımından rekabet savunuculuğu kapsamında yapılan çalışmaların, kanunun yasaklayıcı maddelerine ilişkin uygulamaları kadar önemli olduğunu vurgulayan Reşit Gürpınar, enerji piyasalarının serbestleşme sürecindeki tartışmalara katkıda bulunmayı önemsediklerini, bu kapsamda kurum olarak akaryakıt, doğalgaz ve elektrik piyasalarına yönelik raporların yayınlandığını anımsattı.

Tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliğine ve ortak çalışmaya her zaman açık olduklarını belirten Gürpınar, "Görev ve sorumluluk alanları bakımından EPDK ile gerçekleştirilecek işbirliğine ayrıca büyük önem vermekteyiz ve söz konusu işbirliği protokolü ,Rekabet Kurumu ile EPDK'nın yetkili oldukları kanunlar kapsamında, enerji piyasalarında serbest ve sağlıklı bir rekabet ortamının tesisinin geliştirilmesi ve korunması hususunda karşılıklı işbirliği, bilgi aktarımı, görüş bildirme ve koordinasyon sağlanmaktadır" diye konuştu.

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Göçmen de son 10 yıldır Türkiye enerji piyasalarının özelleştiğini, üretim tarafında özelleştirmelerin hızla gerçekleştiğini, perakende tarafında da özelleştirmelerin olduğunu, böylece piyasada rekabetin oluştuğunu dile getirdi.

Türkiye'de 35 milyon sayaç olduğunu, bunların okunabilmesi için teknolojinin geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Göçmen, "Tüketicinin bilinçlenmesi lazım ki piyasada daha rekabetçi bir ortam oluşsun" dedi.

Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Çepni ise ucuz ve temiz enerji kaynakları için elektriğe daha fazla önem verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kaynak:Haber Kaynağı