Elektrik Piyasası Kanunu Teklifi Genel Kurulda

Elektrik Piyasası Kanunu Teklifi Genel Kurulda

AK Parti İstanbul Milletvekili Nebati:- "Kayıp kaçak ve dava konusu olan diğer bedellerin dağıtım, iletim, sayaç okuma gibi konusundaki düzenlemelerle amaç, mahkeme kararının boşa çıkarılması değil, mahkeme kararının gerekçesinde yer alan kanunilik ilkesi

TBMM (AA) - AK Parti İstanbul Milletvekili Nureddin Nebati, "Kayıp kaçak ve dava konusu olan diğer bedellerin dağıtım, iletim, sayaç okuma gibi konusundaki düzenlemelerle amaç, mahkeme kararının boşa çıkarılması değil, mahkeme kararının gerekçesinde yer alan kanunilik ilkesinin tesis edilmesidir." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifi görüşülüyor.

Teklif üzerine konuşan HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, teklifin, nükleer santraller için yapı denetimini ve İmar Kanunu'nu devre dışı bıraktığını, kömür santralleri için alım garantisi ve teşvikler getirdiğini, kamuya ait santrallerin de değer tespiti yapılmaksızın haraç mezat satışının önünü açtığını ileri sürdü.

Toğrul, "AKP'nin, kılçıksız yatırım ortamı sağlamayı öngören bu düzenlemeleri ne hukukla ne hakkaniyetle ne de kamu yararıyla bağdaşmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğunu savunan Toğrul, teklifin piyasa kurallarına da aykırılıklar taşıdığını savundu. Teklif ile kayıp kaçak bedelinin yasa yoluyla vatandaşa yüklenmesinin önünün açıldığını dile getiren Toğrul, "Teklifle AKP, halkın yararına sonuçlanan mahkeme kararlarını uygulamamak için hukuksuz yasalarla adeta adalete duvar örmektedir." iddiasını dile getirdi.

Teklifin, mahkemelerin ve tüketici hakem heyetlerinin kararları üzerinde kısıtlayıcı bir etkisinin olacağını ileri süren Toğrul, 36 milyon abonenin elektrik faturalarındaki yükün artacağını söyledi.

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, "Sokağa çıktığımızda 'Namussuzların ödemediği elektrik parasını, biz namuslu insanlara nasıl ödetirsiniz' diyenlere verecek bir cevabı yarın yaratırız umarım." ifadesini kullandı.

Elektrik faturalarındaki kayıp kaçak bedellerine de değinen Bayır, "Kayıp kaçak bizim mevzuatımıza göre bir suçtur. Suçu işlemeyen birine ceza verilmesi de hukuk devleti ve adaletle bağdaşmamaktadır. Hiç namuslu ile namussuz aynı olur mu arkadaşlar? Hiç namuslu vatandaşla namussuz aynı kefeye konur mu?" sorularını yöneltti.

Bayır, "Ey vatandaş aç gözünü. Cebindeki cüzdanda görünmeyen bir el var. Dikkat et. AKP, bu teklifiyle bugüne kadar kayıp kaçak bedeline dava açmanın önüne geçerek, vatandaşın şirketlerden alması gereken 33 milyar lirayı vatandaşa ödememek için şirketler lehine bir düzenleme yapmaktadır." diye konuştu.

-"120 milyar dolarlık bir kaynağın yurtdışına ödenmesinin önüne geçilecek"

AK Parti İstanbul Milletvekili Nureddin Nebati, teklifte kayıp kaçak dışında çok önemli düzenlemeler olduğunu ve bunların Türkiye'nin önünü açtığını, enerji alanında önemli adımların atılmasını sağlayacağını söyledi.

Türkiye'nin dünyanın 6. büyük linyit üreticisi ülke olduğunu ve teklifte bu madenin ekonomiye kazandırılmasına ilişkin düzenlemeler bulunduğunu belirten Nebati, "Kanun teklifi ile hükümetimize ve Türkiye'ye özellikle linyitin kullanılması konusunda önemli bir alan açmış bulunmaktayız." dedi.

Üretim artışı ve linyitin ekonomiye katkısıyla 30 yılda 120 milyar dolarlık bir kaynağın yurtdışına ödenmesinin önüne geçileceğini vurgulayan Nebati, grizu kaynaklı metan gazının da ekonomiye kazandırılacağını aktardı.

Nebati, nükleer enerjinin de özellikle Türkiye gibi enerji üretiminde dışa bağımlı ülkeler için vazgeçilemeyecek zorunlu bir seçenek olduğunu belirterek, "Verimlilik, süreklilik, güvenirlilik sağlayan temiz ve güçlü bir enerji türüdür. Nükleer enerji üretimi kömür, doğalgaz ve petrol üretimine nazaran atmosfere çok daha az sera gazı salmaktadır. Ve bu temiz olmayan, olmadığı iddia edilen nükleer santrallerden şu anda dünyada 438 adet işletilmekte, 70 tane de yeni nükleer santral inşa edilmektedir." açıklamasında bulundu.

-"Vatandaşlarımızı namuslu namussuz diye ayırmanın hiçbir anlamı yok"

Teklifin kamuoyunda en fazla tartışılan düzenlemesinin, kayıp kaçak bedellerine ilişkin kısmı olduğunu ifade eden Nebati, şunları kaydetti:

"Bu Meclis defalarca, sayısını bilmediğimiz kadar af kanunları çıkarmıştır; sigorta bedelini ödemeyen, vergi borcunu ödemeyen, bilerek ya da bilmeyerek ya da zora düştüğü için ödemeyenlerin affı bu Mecliste ortak kararlarla geçirilmiştir, trafik cezaları affedilmiştir. Aynı şeydir; SGK'ya borcunu ödemeyen bir vatandaşla elektrik borcunu ödemeyen bir vatandaş arasında hiçbir fark yoktur. Türkiye'de bu kavramları kullanırken özellikle vatandaşlarımızı namuslu namussuz vatandaştır diye ayırmanın hiçbir anlamı yoktur.

Şimdi, düzenlemelerin mahkeme kararlarını boşa çıkarmak amacıyla yapıldığı, yapılan düzenlemelerle bundan sonra bu bedellerin tüketiciden haksız yere almaya devam edileceği iddiası vardır. Kayıp kaçak ve dava konusu olan diğer bedellerin dağıtım, iletim, sayaç okuma gibi konusundaki düzenlemelerle amaç, mahkeme kararının boşa çıkarılması değil, mahkeme kararının gerekçesinde yer alan kanunilik ilkesinin tesis edilmesidir."

Nebati, tüketiciye enerjinin ulaştırılması için zorunlu olarak ortaya çıkan maliyetlerin yok farz edilemeyeceğini dile getirerek, "Yılda 10 milyar lirayı aşan bu maliyetlerin tüketiciye yansıtılmaması gibi bir yaklaşımın kabul edilmesi mümkün değildir." ifadesini kullandı.

Yeni düzenlemelerle, devam eden davaların düşeceği, haksız bir şekilde alınan bedellerin tüketicilere iadesinin engelleneceği iddiasının da gündeme getirildiğini anımsatan Nebati, "Bu konuda hukuki boşluk sebebiyle oluşan işin doğasına aykırı şekildeki bu bedellerin iade edilmesi uygulamasına son verilerek elektrik iletim ve dağıtım hizmetlerinin sürdürülebilirliği sağlanmaktadır. Serbest piyasa ekonomisini benimseyen ülkemizde tüm mal ve hizmetlerin maliyetlerini bu malı satın alan ya da bu hizmetten yararlanan kişilerin karşılaması esastır." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :