Elektrik direğinden internete bağlanılacak

Elektrik direğinden internete bağlanılacak

"Akıllı telefon", "akıllı ev" derken akıllı direkler geliyor... "Akıllı Direkler"le sokak lambalarından internet bağlantısı yapmak mümkün olacak.

Philips ve Ericsson'un iş ortaklığında hayata geçirilecek yeni uygulama ile birlikte Hollywood sakinleri sokaklardaki elektrik direkleri üzerinden 4G/LTE kablosuz internet bağlantısı kurabilecekler. İlk etapta belirli sokaklara yerleştirilecek 24 elektrik direğiyle başlayacak olan dönüşüm önümüzdeki sene dörde katlanacak. Nihai hedef ise Hollywood'u da içine alan Los Angeles'ın her tarafında verimli bir 4G tabanı oluşturabilecek 500 lamba.

Smart Poles (Akıllı Direkler) ismi verilen ve bütünleşik 4G modemle tasarlanan bu sokak lambalarını öne çıkaran bir diğer önemli deta da LED ışık teknolojisine sahip olduklarından standart lambalara oranla çok daha az enerji tüketmeleri. Yani diğer bir deyişle tam bir 'win-win' (her iki tarafın da kazançlı çıktığı anlaşmalar) durumundan bahsediyoruz. Vatandaş bedava internetini alacak, belediyeler de elektrikten tasarruf edecek. Tahmin edeceğimiz gibi projenin elektrik ayağı Philips'ten, internet kısmı ise Ericsson'dan geliyor.

Velhasıl böylece dünyada akıllı lambaların ilk konuşlandırıldığı ülke de ABD olmuş oldu. Gerçi bu yılın başında Danimarka'nın başkenti Kopenhag'daki standart sokak lambalarının yerine 20,000 tane LED sokak lambası konulmuştu ama onlarda 4G bağlantısı olmadığından akıllı lamba da demek pek doğru bir tanım olmaz.