Elektriğini yanında taşıyor

Elektriğini yanında taşıyor

Nevşehir'de çiftçi Sadi Yücel, traktörünün römorkuna yerleştirdiği güneş panellerinden elde ettiği elektriği hem tarla sulamada hem de bağ evini aydınlatmada kullanıyor

NEVŞEHİR (AA) - Nevşehir'in Derinkuyu ilçesine bağlı Suvermez köyünde yaşayan 60 yaşındaki çiftçi Sadi Yücel, traktörünün römorkuna yerleştirdiği güneş panellerinden elde ettiği elektriği tarla sulamada ve bağ evini aydınlatmada kullanıyor.

İstanbul'da 18 yıl taksi şoförlüğü yapıp emekli olduktan sonra köyüne dönen Yücel, güneş enerjisini elektriğe dönüştüren fotovoltaik panelleri yerleştirdiği römorku, traktör yardımıyla istediği yere taşıyabiliyor.

Yücel, AA muhabirine, tarlalarını sulamada kullandığı jeneratör yakıtı masraflı olunca güneş enerjisi sistemi kurmaya karar verdiğini söyledi.

Sistemin taşınır olmasını da planladığını anlatan Yücel, şöyle konuştu:

"Emekli olunca eşimle köyümüze dönmeye karar verdik. Tarla ve bahçelerimizi ekmeye başladık ama sulama konusunda enerji sorunu yaşıyorduk. Jeneratör masraflı oluyordu. Ne yapabilirim derken, bu fikir aklıma geldi. 12 panel, 4 akü, bir invertör sayesinde 6 kilovat/saat elektrik üretiyorum. Bunun yüzde 60'ını bahçede, yüzde 40'ını da bağ evinin aydınlatmasında kullanıyorum. Daha önce jeneratör kullanıyordum, tasarruf ettim. Yazın bahçemde kışın da evimde kullanmak gayesi sistemi taşınır yaptım. Römorku ile 12 bin liraya mal oldu. 2 yılda amorti edeceğimi düşünüyorum."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :