Elder Ar-ge Çalıştayı

Elder Ar-ge Çalıştayı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Yılmaz:- "EPDK olarak Ar-Ge konusunda özel sektöre de desteğe hazırız"- ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir:- "Dağıtım şirketleri olarak teknoloji geliştirme süreçlerine de etkin katılım sağlamalı ve ihtiyaçlarımı

ANKARA (AA) - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, araştırma ve geliştirme konusunda özel sektöre desteğe hazır olduklarını söyledi.

Yılmaz, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER)  tarafından Ankara Bilkent Otel'de düzenlenen Ar-Ge Çalıştayı'nda, Ar-Ge projelerinin, yeni bir ürün, sistem veya tasarım geliştirme odaklı olabileceği gibi dağıtım şebekesine yönelik en iyi uygulama örnekleri araştırılarak gerçekleştirilmesini sağlamak amaçlı da olabileceğini ifade etti.

Ar-Ge faaliyetinde kullanılmak üzere tarife hesaplamalarında dikkate alınan bütçelere dikkati çeken Yılmaz, şunları kaydetti:

"Ar-Ge bütçelerinin, ülkemiz elektrik ve doğalgaz dağıtım sistemi altyapısının uluslararası kalite standartları düzeyine ulaştırılması, sistemin işletimine yönelik teknoloji geliştirilmesi, bilgi üretilmesi, yenilik yapılması, yerlilik oranının, verimliliğin ve hizmet kalitesinin artırılması, kayıpların ve maliyetlerin düşürülmesi amacıyla kullanılması esastır. Bu bizim kurum olarak Ar-Ge konusuna bakışımızı da özetlemektedir. Bir kez daha altını çizmek istiyorum, biz EPDK olarak Ar-Ge konusunda özel sektöre de desteğe hazırız. "

ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de elektriğin yokluğuna tahammül edilemeyen bir ürün ve hizmet olduğunu ifade etti.

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de elektrik sektöründe yapısal değişiklikler yapıldığını belirten Özdemir, şöyle konuştu:

"Üretim ve tedarikte rekabetçi serbest bir piyasa oluşmaktadır. Dağıtım, verimlilik ve müşteri odaklı olarak düzenleniyor. Dağıtım şebekesinin teknik altyapısı değişiyor. Tüketicinin rolü değişiyor. Daha güçlü ve etkin bir müşteri profili, önümüzdeki dönemde piyasanın en önemli paydaşı olacaktır. Önümüzdeki 5 yıl içinde hepimiz daha büyük değişimlere hazırlıklı olmalıyız. İçinde bulunduğumuz 5 yılda bir önceki döneme göre yatırım bütçeleri 3 kat artmıştır. 2016'dan itibaren başlayacak yeni 5 yıllık dönem için de bugüne göre 3 veya 4 misli bir artışın yaşanacağını düşünmekteyiz. Bu yatırımların önemli bir bölümü akıllı şebeke yatırımları ya da bilinen şebeke unsurlarının bilişim ve iletişim teknolojileriyle donatılmış hali olacaktır. Elektrik piyasasının bu dönüşümü içerisinde dağıtım şirketlerinin payı sadece bu teknolojileri kullanmakla sınırlı kalamaz. Dağıtım şirketleri olarak teknoloji geliştirme süreçlerine de etkin katılım sağlamalı ve ihtiyaçlarımız doğrultusunda da bunları yönlendirmeliyiz. Bu da ortak Ar-Ge projeleriyle mümkün olabilecektir."

Elder Ar-ge Çalıştayı

Elder Ar-ge Çalıştayı

Kaynak:Haber Kaynağı