Elazığ'da FETÖ/PDY davası

Elazığ'da FETÖ/PDY davası

FETÖ/PDY soruşturması kapsamında örgütün "emniyet abisi" olduğu iddiasıyla hakkında dava açılan tutuklu sanık Sert'in yargılanmasına başlandı- Etkin pişmanlık yasasından faydalanmak isteyen sanık Sert, örgütün gizli haberleşme programlarını kullandığını,

ELAZIĞ (AA) - Elazığ'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında örgütün ''emniyet abisi'' olduğu iddia edilen tutuklu sanık Naim Sert'in yargılanmasına başlandı.

Elazığ 3. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanık Sert, avukatı ve tanıklar katıldı.

Etkin pişmanlık yasasından yararlanarak itirafçı olmak istediğini belirten sanık Sert'in talebini mahkeme heyeti kabul etti.

Örgütte yönetici olduğu suçlamasını reddeden Sert, örgütün gizli haberleşme programlarını kullandığını, sohbetlere katıldığını ve bazen sohbetleri kendisinin verdiğini itiraf etti.

- ''ByLock'un çözülmesinden sonra Eagle yükledik''

Örgüt içinde grup halinde verilen sohbetlerin dini içerikli olduğunu anlatan Sert, sohbetlerde yardım amaçlı "himmet" parası toplandığını söyledi.

Kendisinin de zaman zaman himmet parası verdiğini ifade eden Sert, ''Dini içerikli sohbetlerimizde güvenlik gerekçesiyle 'ByLock' yüklemiştik. Bylock'un çözülmesinden sonra 'Eagle' yükledik. Bunu yüklemelerini polislere ben söyledim. Sohbetler grup halindeydi, yeri ve zamanı ByLock üzerinden söyleniyordu. Sohbetlerde siyasi konuları konuşmazdık ama kendi aramızda konuşurduk.'' beyanında bulundu.

Toplanan himmet paralarının en büyük kaynağını esnafın oluşturduğu bilgisini veren Sert, polislerden küçük miktarlarda himmet parası toplandığını kaydetti.

Himmet paralarının öğrencilere gittiğinin söylendiğini öne süren Sert, bekarlardan yüzde 10, evlilerden yüzde 5 himmet parası alındığını ileri sürdü.

- Gülen'in aleyhinde konuştuğu için çalışanını tartaklamış

Mahkeme heyetinin tanık olarak ifadesine başvurduğu A.B. de 2014 yılına kadar 2 yıl eczanesinde çalıştığı Sert tarafından FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in aleyhinde konuştuğu için tartaklandığını savundu.

Bir gün eczaneye gelen müşterinin masada bulunan Zaman gazetesini görmesi üzerine sinirlenerek bir daha bu eczaneye gelmeyeceğini söylediğini anlatan A.B, şunları kaydetti:

''Yaşanan bu durum üzerine Sert'e gazetenin Fetullah Gülen'in olduğunu söyledim. Bana sinirlenip 'Fetullah adını ağzına alamazsın.' diyerek beni tartakladı. Eczaneye gelen bazı polislerle zaman zaman arka tarafta konuşuyordu, ona 'abi' diyorlardı. Her ay düzenli olarak polisler, zarf getiriyordu. Bu zarfların içerisinde para olduğunu düşünüyorum. Daha sonra iş yerinde aynı meseleden çıkan bir tartışmanın sonucunda beni işten çıkardı.''

- Bank Asya'ya para yatırmaları için talimat vermiş

Tanık olarak ifadesine başvurulan başka bir davada tutuksuz yargılanan eski polis memuru M.D. ise 2011 yılında Elazığ İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesinde çalışmaya başladıktan sonra zaman zaman dini içerikli sohbetlere katıldığını anlattı.

Sohbetleri Sert'in verdiğini, kendi grubu dışında sohbetlere katılan polisleri tanımadığını savunan M.D, şöyle konuştu:

''Genelde sohbetlere haftada bir katılırdım. 17 ve 25 Aralık süreci öncesinde sohbet tarihleri yüz yüze görüşmelerimizde söyleniyordu. Sonrasında telefonuma ByLock yükledi ve buradan haberleştik. ByLock'un kapanmasından sonra Sert, telefonuma Eagle yükledi. Sohbetlerde telefonlarımızı dışarıda bırakıyorduk. Benim grubun sorumlusu M.İ. idi. M.İ, yurt dışındayken Sert, himmet paralarını benim toplayıp kendisine vermemi söyledi. Sert, 17 ve 25 Aralık sürecinden sonra Bank Asya'ya para yatırmam için talimat vermişti."

Tanık ifadelerinin ardından mahkeme heyeti, sanık Sert'in tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

- İstenilen ceza

İddianamede, sanık Sert'in terör örgütü FETÖ yöneticisi olduğu, örgüt adına himmet parası topladığı ve paraları Bank Asya'ya aktardığı ve örgüt üyelerine "Bylock", "Eagle" ve "Kakao Talk" gibi programları yüklediği belirtildi.

Sanık Sert'in İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesindeki örgüt üyelerinin ''emniyet abisi'' olduğu kaydedilen iddianamede, Sert hakkında "silahlı terör örgütünü kurma ve yönetmek" suçundan 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :