El Şark Forum 2016 İstanbul Buluşması

El Şark Forum 2016 İstanbul Buluşması

El Şark Forum Başkanı Hanfer:- "Sosyal ve siyasal anlamda, belli bir diyalog içinde olmamız gerekiyor ki, bir sonraki döneme gelebilelim. Onun için geleceğimizin ortakları da bizimle birlikte hayal etsinler. Çünkü onlar da geleceğimizi inşa ederken, birer

İSTANBUL (AA) - El Şark Forum Başkanı Vaddah Hanfer, Ortadoğu ülkelerinin sosyal ve siyasal anlamda, belli bir diyalog içinde olması gerektiğini belirtti.

Hanfer, "Kriz Dönemi Sonrasında Ortadoğu'da Bölgesel Düzeni Tasavvur Etmek" başlığıyla düzenlenen El Şark Forum 2016 İstanbul Buluşması'nın açılışında yaptığı konuşmada, şark bölgesine bakıldığında, daha önce hiç şahit olunmayan bir durumla karşı karşıya olunduğunu, etnik, mezhepsel, fikirsel çatışmanın söz konusu olduğunu, daha önce hiç olmamış bir kaosun yaşandığını söyledi.

Bunun sosyal anlamda sarsıntı yarattığını aktaran Hanfer, bu bölgenin medeniyetine ve yaşanan sıkıntılara dikkatle bakılması gerektiğini vurguladı.

Vaddah Hanfer, Fas'ta bir seçim yaşandığını, bunun Fas için demokratik anlamda güzel bir tecrübe ve kendileri için de örnek teşkil ettiğini anlattı.

Ortadoğu'daki terörizmden, despot yönetimlerden nasıl kurtulunacağı ve nasıl özgürleşileceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Hanfer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geleceğimizle ilgili düşünmemiz gerekiyor. Belki aslında bir şaşkınlık dönemi yaşamaktayız. Onun için bu iki gün içinde bir hayal kurmaya çalışalım, belki gerçekçi olmayabilir bir rüya yaratalım. Bize karşı gelenler kimler ki? Hükümetlerimiz kendi rüyalarımıza engel koyamazlar. Gençlerimiz için mutlaka bir ümit koyalım ortaya. Kendi gözlerimizin kör olmaması ve ümitsizliğe düşmemek için düşünmemiz gerekiyor. Kendi geleceğimizi tahayyül etmek için, kargaşanın bitmesinden sonra nasıl bir rüyayla karşı karşıya kalabileceğimizi lütfen hayal edelim. Sosyal ve siyasal anlamda, belli bir diyalog içinde olmamız gerekiyor ki bir sonraki döneme gelebilelim. Onun için geleceğimizin ortakları da bizimle birlikte hayal etsinler. Çünkü onlar da geleceğimizi inşa ederken, birer temel taş olacaklardır. Onun için belli bir dinin, belli bir kavmin, belli bir mezhebin milliyetçiliğine tabi olmayacağız."

- Forum, iki gün sürecek

Forumun açılışına Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, eski Tunus Cumhurbaşkanı Muncef Marzuki ile Ortadoğu ülkelerinden çok sayıda politikacı, bürokrat, akademisyen katıldı.

İki gün sürecek forumda, Sykes Picot Anlaşması'nın, geleceğe dönük bir perspektifle yeniden değerlendirmeye tabi tutulması amaçlanıyor. Birikmiş tarihi tecrübenin ışığında birçok konuşmacı bölgedeki yıkıcı düzensizliğin altında yatan sebepleri ve bölgeye yeni bir düzenin getirilmesi konusunda fikir teatisinde bulunacak.

Katılımcılar aynı zamanda bölge halklarının kendi kaderlerini çizmesi konusunda nasıl bir iş birliği içine girmeleri gerektiğine dair sorulara da yanıt arayacak.

Bu tartışmalarda, istikrar ve refah ortamını tesis edecek kimlik meselelerine çözüm getirecek ve temel insani hakları, hürriyetleri sağlayacak karşılıklı bir mutabakatın nasıl çıkarılması gerektiği meselesi de masaya yatırılacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :