El sanatları ile yaşam becerilerini artırıyorlar

El sanatları ile yaşam becerilerini artırıyorlar

Uşak Belediyesi Özel Eğitim Uygulama Merkezi'nde eğitim gören zihinsel yetersizliği bulunan öğrenciler el sanatları kursları ile sosyal yaşama kazandırılmaya çalışılıyor-Merkezde öz bakım, günlük yaşam becerileri ile işlevsel akademik becerileri geliştiri

UŞAK (AA) - SONER KILINÇ - Uşak Belediyesi Özel Eğitim Uygulama Merkezi'nde eğitim gören zihinsel yetersizliği bulunan öğrenciler el sanatları kurslarıyla sosyal yaşama kazandırılmaya çalışılıyor.

Okul müdürü Ömer Yavaşça, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 yıldır orta ve ağır düzeyde zihinsel yetersizliği bulunan öğrencilere özel eğitim verdiklerini belirtti. 

Merkezde öncelikle engelli çocukların, kendi bakımları ile günlük yaşam becerilerinin geliştirilmesine yönelik bireysel ve grup terapilerine alındığını bildiren Yavaşça, ilerleyen dönemlerde ise çocukların becerilerini geliştirmeye yönelik özel eğitim programlarının uygulandığını kaydetti.

Amaçlarının zihinsel yetersizliği bulunan bireyleri sosyal yaşama kazandırmak olduğunu dile getiren Yavaşça, merkezde halen 60 öğrencinin eğitim gördüğü ve 14 öğretmenin görev yaptığını bildirdi.

Okul Müdürü Yavaşça, merkezdeki özel eğitim programlarına ilave olarak Halk Eğitim ve İŞ-KUR desteğiyle kurslar da düzenlendiğini, bunlar arasındaki el sanatları kursları ile engelli bireylerin el becerilerinin gelişimini sağlayarak meslek sahibi olmalarını hedeflediklerini söyledi.

"Yüzey Süslemeciliği", "Galoş Yapımı" , "Keçe İşleme Sanatı", "Ahşap Boyama" gibi kurslar açtıklarını ve kursa katılan öğrencilerin hazırladıkları el sanatlarından merkeze gelirle sağlandığını ifade eden Yavaşça, "Bu tür projeleri hazırlarken öğrencilere maddi ve manevi ne gibi kazanımlar sağlayacağını düşünüyoruz. Zihinsel engelli bireylerin özel sektörde iş bulması gerçekten çok zor. Toplumdan soyutlanmış, evlerine kapanmış bireyler haline dönüşmesinin önüne geçmek için becerilerini geliştirici kurslar açıyoruz. Öğrenciler hem kendilerine bir uğraş, hemde gelir elde edebilecekleri bir iş öğreniyorlar" dedi. 

Merkezde El Sanatları Öğretmeni olarak görev yapan Funda Erdil ise kurslarda grup çalışmaları ile ortak öğrenme algısını oluşturduklarını söyledi.

Kurslarda öğrencilerin zamanla el becerilerinin geliştiğini gözlemlediklerini anlatan Erdil, "Bizim çocuklarımız öz bakımlarını bile yapmakta zorlanan engelliler. Ancak el sanatları ile uğraştıkça kişisel becerilerinin geliştiğini gördük. Fırça tutan, makas kullanan ellerle öğrencilerimiz artık yemeklerini daha rahat yemeye, temizliklerini yapmaya, ayakkabılarını yardımsız giymeye başladılar. Merkezin asıl amacı çocuklarımızın dışarıdan mümkün oldukça az yardım alarak hayatlarını devam ettirebilecek becerileri kazandırmak. Bu anlamda el sanatları kursları çocuklarımıza çok faydalı oluyor" diye konuştu.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :