El Cezire 10. Uluslararası Belgesel Film Festivali

El Cezire 10. Uluslararası Belgesel Film Festivali

El Cezire 10. Uluslararası Belgesel Film Festivali'nde, 60'ın üzerinde ülkeden 161 yapım yer alıyor

DOHA (AA) - Katar'ın başkenti Doha'daki El Cezire 10. Uluslararası Belgesel Film Festivali başladı.

 "Adımlar" başlığıyla 60'ın üzerinde ülkeden 161 yapımı izleyicilerle buluşturacak festivalin açılış töreninde, Filistin çocuk folklör grubu dans gösterisi düzenledi.

Açılışta konuşan El Cezire Haber Ağı Yönetim Kurulu Başkanı Şeyh Hamad bin Tamir Al Sani, 10 yılda elde edilen başarıların gözden geçirilmesi, geçen yıllardan dersler çıkarılması ve elde edilen deneyimlerine katkıda bulunması amacıyla bu yılki festivale "adımlar" adını verdiklerini söyledi.

Festivaldeki "yaratıcı, sanatsal" yapımlarla dünyadaki evrensel kültüre katkı yapmaktan, farklı milletler ve kültürlerle iletişim köprüleri kurulmasını sağlamaktan gurur duyduğunu aktaran Şeyh Hamad bin Tamir, konuşmasında Mısır'da tutuklu bulunan El Cezire çalışanlarına da değindi.

Şeyh Hamad bin Tamir, "Üç El Cezire çalışanı, Muhammed Fehmi, Bahir Muhammed ve Peter Greste halen daha Mısır hapishanelerinde haksız yere tutuluyor. El Cezire olarak elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Açılış töreni, Ahmed Hassuna'nın yönetmenliğini yaptığı Gazze'deki savaşların çocuklar üzerindeki duygusal ve psikolojik etkisini konu alan "Kopuk Yaylar" (Broken Strings) isimli filmin gösterimiyle devam etti.

Aralarında bir Türkün de bulunduğu 16 milletten oluşan juri heyeti, "televizyon kanalları ve kurumsal yapımcılar", "kültürel, sosyal ve medya enstitüleri" ve "bağımsız yapımcılar olmak" üzere üç yarışmada ödül alan yapımları belirleyecek. Bunun yanı sıra "Yeni Ufuklar" isimli yarışmada amatörler ile öğrencilerin ürettiği yapımlara ödül verilecek.

Kısa, orta ve uzun metraj şeklinde kategorilendirilen 161 yapım, festival boyunca Doha'da bir otelde katılımcılara gösterilecek.

Kaynak:Haber Kaynağı