Ekonomistler faiz kararını değerlendirdi

Ekonomistler faiz kararını değerlendirdi

Ziraat Bankası Ekonomisti Yılmaz:- "Faiz koridorunun alt bandı ve politika faizinin sabit tutulmasını Merkez Bankasının kalıcı bir hamle ile ekonomik toparlanmadaki kırılganlığı bozmak istememesi ve yurt dışı gelişmeleri izlemeyi tercih etmesiyle açıklama

İSTANBUL (AA) - MURAT BİRİNCİ - Ziraat Bankası Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, "Faiz koridorunun alt bandı ve politika faizinin sabit tutulmasını Merkez Bankasının kalıcı bir hamle ile ekonomik toparlanmadaki kırılganlığı bozmak istememesi ve yurt dışı gelişmeleri izlemeyi tercih etmesiyle açıklamaktayız." dedi.

Ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararını AA muhabirine değerlendirdi.

Ziraat Bankası Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, Merkez Bankasının faiz koridoru sistemini yeniden daha etkili kullanmaya başladığını ifade etti.

Bunun anlamının küresel piyasalardaki geçici oynaklıklara karşı koridorun sağladığı esnekliği bir avantaj haline getirebilmek olduğunu söyleyen Yılmaz, çünkü Türkiye'deki iktisadi faaliyetin ve iç talep koşullarının gerektirdiği faiz oranları ile yurt dışı finansal koşulların gerektirdiği faiz oranlarının birbirlerinden farklı olduğunu belirtti.

Yılmaz, şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde başladığını düşündüğümüz ekonomik toparlanmadaki kırılganlıklar nedeniyle iç piyasada faizlerin iktisadi faaliyeti destekleyici şekilde tutulması gerekirken, dolar maliyetindeki artış nedeniyle kur oynaklığına karşı faizlerin daha yüksek oranlarda ayarlanması gerekiyor. Enflasyondaki artışın başlıca kaynakları da artan enerji-ham madde-petrol fiyatları ve döviz. Merkez bankası üç ilkeli para politikası çerçevesi doğrultusunda faiz koridorunu genişletmişe benziyor: Artan enflasyona karşı sıkı para politikası, döviz likiditesinde dengeleyici ve finansal istikrarı destekleyici. İlaveten geçtiğimiz hafta devreye alınan swap mekanizmasının da kur oynaklığı üzerindeki etkisini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Kur oynaklığının düşürülmesi beraberinde artan öngörüyü getirerek reel sektörün planlamasına faydalı olacaktır."

Ekonomist Yılmaz, faiz koridorunun alt bandı ve politika faizinin sabit tutulmasını Merkez Bankasının kalıcı bir hamleyle ekonomik toparlanmadaki kırılganlığı bozmak istememesi ve yurt dışı gelişmeleri izlemeyi tercih etmesi ile açıkladıklarını söyledi.

Yılmaz, "Politika faizini sabit tutmasından, aslen yurt dışındaki gelişmelerden kaynaklanan kur oynaklığına karşı Merkez Bankası henüz kalıcı bir hamle yapmamayı ve gelişmeleri koridor esnekliğini kullanarak gözlemlemeyi tercih ettiği anlaşılıyor." dedi.


- "Swap ihale faizi daha da yükselebilir"


HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy ise Merkez Bankası açıklamasını bankanın iki haftadır yürütmekte olduğu alışılmışın dışında para politikasını uygulamaya devam edeceği şeklinde yorumladığını söyledi.

Bankanın ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceği ifadesini direkt faiz artışlarından ziyade ilk etapta likidite ve swap işlemleriyle piyasadaki TL faiz oranlarının daha da yükseltilebileceği şeklinde okuduklarını ifade eden Aksoy, "TCMB, önümüzdeki günlerde BİST bankalararası piyasada gecelik faizi yeni geç likidite penceresi borç verme faiz oranı olan yüzde 11'e kadar çekebilir. Diğer yandan, Merkez Bankasının önümüzdeki günlerde swap ihale faizini daha da yükselterek ilk etapta yüzde 11 seviyesine çıkartacağını tahmin ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Aksoy, TCMB'nin swap ihalesindeki faiz oranını teknik olarak yüzde 11'in üzerine de çıkartabileceğine işaret etti.

Bugün atılan adımların, alışılmışın dışında para politikasına devam algısı yaratması açısından gelişmekte olan ülke para birimlerine dair algının önemli ölçüde pozitife dönmedikçe TL'yi kalıcı bir değer kazancı trendine sokmasının beklenmemesi gerektiğini vurgulayan Aksoy, "PPK öncesi anketlerde daha yüksek faiz artışı bekleyen kurumların sayısının fazla olmasını piyasanın daha anlaşılır ve basit bir para politikasını daha iyi karşılayabileceği şeklinde yorumluyoruz." değerlendirmesinde bulundu.


- "Gecelik faizde artırımlar devam ediyor"


Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı, Merkez Bankasının kararını "TCMB, faiz artırımlarına devam etti" şeklinde okuduğunu, belirtti.

Geç Likidite Penceresi (GLP) borç verme faiz oranının yüzde 11'e çıkarıldığına işaret eden Kanlı, "GLP, bir sure faiz koridorunun üst bandı olarak işlev görecek. Aslında bankaların kredi fiyatlamalarında dikkate aldıkları gecelik faizde artırımlar devam ediyor." dedi.

Kanlı, TCMB'nin daha anlaşılır ve daha etkin bir biçimde faiz artırımına gitmek yerine sürekli dolambaçlı yolları tercih ettiğini söyledi.

Bunun da sürekli bir ek para politikası belirsizliğine yol açtığını ifade eden Kanlı, "Daha 1-2 ay öncesinde para politikası çerçevesinde sadeleşme hedeflenirken, para politikasının daha da karmaşık hale gelmesi ve geçmiş çerçeveye dönmüş olmamız TCMB kredibilitesi için oldukça olumsuz bir gelişme. Bu noktada TCMB'nin oyun planının tutması için, gelişmekte olan ülkelere portföy girişlerinin tekrar güçlenmesi şart. Aksi takdirde, önümüzdeki dönemde yıllık enflasyonun yüzde 10 civarına yükseleceğini de göz önünde bulundurduğumuzda, TL'deki oynaklığın devam etmesini bekleyebiliriz." şeklinde konuştu.


- "Politika faizi hariç piyasa beklentisi karşılandı"


AA Finans Analisti Haluk Bürümcekçi de politika faizi hariç piyasa beklentisinin karşılandığını ancak politika faizinin artırılmamasının uygulanan sıkılaşmanın geçici nitelikte olduğu algısını güçlendirebileceğinden yerinde bir karar olmadığını söyledi.

Karar sonrasında ortalama fonlama maliyetinin ne kadar yükseleceğinin önemli olacağını ifade eden Bürümcekçi "Bunun için ilk belirleyici ise, haftalık repo ihaleleri açılıp açılmayacağı olacaktır. Eğer ihaleler açılmaz ve PPK öncesi gibi bir fonlama dağılımı devam ederse, ortalama fonlama maliyetinin yaklaşık 80 baz puan artması beklenebilir. Gecelik faiz ise GLP'nin kullanımına bağlı olarak yüzde 11'e yaklaşabilir." dedi.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :