Ekonomide 2014 böyle geçti (3)

Ekonomide 2014 böyle geçti (3)

Yılın üçüncü çeyreğinde, Türkiye'nin temmuz ayında cari işlemler açığı 2 milyar 634 milyon dolar olurken, yıllıklandırılmış bazda cari işlemler açığı 48 milyar 485 milyon dolarla son 3,5 yılın en düşük seviyesine geriledi

ANKARA (AA) - Yılın üçüncü çeyreğinde cari açık son 3,5 yılın en düşük seviyesini gördü. Türkiye, Mali Eylem Görev Gücü listesinde, koyu gri listeden gri listeye yükseldi. Milli Piyango İdaresine ait şans oyunlarının lisansının 10 yıl süreyle özelleştirilmesine ilişkin ihalede, en yüksek teklifi 2 milyar 755 milyon dolarla Net Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu verdi.

AA muhabirlerinin derlediği bilgilere göre, yılın üçüncü çeyreğinde ekonomide cari açıktan iyi haberler gelirken, yılın ön önemli özelleştirmelerinden biri olan şans oyunları ihalesi gerçekleştirildi.

Yeni hükümetin kurulmasının ardından Hükümet Programı açıklandı. Başbakanlıktan Hükümet Programı ile ilgili yapılan açıklamada, "12 yılda rekorlar kırarak büyüyen Türkiye'mizin ikinci atılım döneminde mali disiplin, katma değerli istihdam, Ar-Ge, nitelikli genç nesiller, artacak tasarrufların doğru alanlara yönlendirilmesi öncelikler olacaktır. Yeni Türkiye, yeni ekonomi ile büyüyecektir" denildi. Programda, 2014-2018 döneminde kamu yatırımlarının 350 milyar doları aşağı belirtildi. 2014 yılında cari açığın yaklaşık yüzde 6 düzeyine kadar gerilemesinin beklendiğine yer verildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye'nin temmuz ayında cari işlemler açığı 2 milyar 634 milyon dolar olurken, yıllıklandırılmış bazda cari işlemler açığı 48 milyar 485 milyon dolarla son 3,5 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Türkiye, Mali Eylem Görev Gücü listesinde, koyu gri listeden gri listeye yükseldi.

Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, Uluslararası Para Fonu İcra Direktörlüğü görevine atandı.

Türksat 4A haberleşme uydusu, hizmet vermeye başladı.

Türkiye'de 831 bin 871 megavatsaatlik elektrik tüketimiyle günlük bazda yeni bir rekor kırıldı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kulüplerin mali açıdan bir an önce kendilerine çeki düzen vermeleri gerektiğini ifade ederek, Mali Suçları Araştırma Kurulunun, kulüplere bir ekip göndereceğini ve buralardaki parasal ilişkilerin bir süre izleneceğini belirtti.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulunun yeni başkanının İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Ömer Cihad Vardan olduğunu açıkladı.

Türkiye'nin fındık ihracat rekortmeni Oltan Gıda, çikolata üreticisi İtalyan Ferrero'ya satıldı.

Rusya Federal Veterinerlik ve Bitki Sağlığı Gözetim Servisi (Rosselhoznadzor), Aynes Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ, Pınar Süt Mamulleri Sanayi AŞ ve Unilever Sanayi ve Ticaret Türk AŞ'ye Rusya'ya süt ve süt ürünü ihracatı yapma lisansı verdi.

Brent türü ham petrolün varil fiyatı, 100 dolar sınırının altına inerek, yaklaşık 15 ayın en düşük seviyesini gördü.

Dünyanın en etkili ilk beş ajansından biri olma yolunda hızla ilerleyen Anadolu Ajansı, bir ilke daha imza atarak, İngilizce enerji haberlerinin yer aldığı Enerji Haberleri Terminalini (AA Energy News Terminal) hayata geçirdi.

Yılın üçüncü çeyreğinde yaşanan gelişmeler şöyle:

- Temmuz

1 Temmuz

- Haziran ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,6 artışla 12 milyar 544 milyon dolar olarak gerçekleşti.

- TÜİK, işsizlik oranının, 2013'te en yüksek olduğu iller yüzde 23,4'le Batman, yüzde 20,6 ile Mardin ve yüzde 20,5'le Siirt olduğunu açıkladı.

- Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin Mali Eylem Görev Gücü listesinde, koyu gri listeden gri listeye yükseldiğini bildirdi.  

-  Türksat 4A haberleşme uydusu, hizmet vermeye başladı.

3 Temmuz 

- Haziran ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 0,31, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0,06 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 9,16, yurt içi üretici fiyatlarında da yüzde 9,75 oldu. 

- Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye’nin Gaz Sektörü Geliştirme Projesi için 400 milyon dolar tutarındaki ek finansmanı onayladı.

7 Temmuz

 - Halkbank Genel Müdür Yardımcılıklarına Hasan Ünal, Salim Köse, Mustafa Aydın, Mehmet Sebahattin Bulut, Ömer Faruk Şenel ve Murat Oktay atandı.

8 Temmuz

- Haziranda aylık en yüksek reel getiri, Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi'nde gerçekleşti.

- Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,3 arttı.

9 Temmuz 

- Türkiye ile Vietnam arasında gelir üzerinden alınan vergilerde çifte vergilendirmeyi önleme ve vergi kaçakçılığına engel olma anlaşması imzalandı.

10 Temmuz

- Hazine, Yenilenebilir Enerji Entegrasyonu Projesi için Dünya Bankasından 350 milyon dolar kredi sağlandığını açıkladı.

11 Temmuz

- Uluslararası Japon Kredi Derecelendirme Kuruluşu (JCR), Türkiye'nin "BBB-" olan kredi notunu teyit etti, not görünümünü durağan olarak belirledi.

- Akıllı telefonların milli olarak geliştirmesi için TÜBİTAK'a 17 firma başvuruda bulundu. 

14 Temmuz

- Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE), haziranda bir önceki aya yüzde 0,18 azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 7,37 artış gösterdi.

15 Temmuz

- Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı, nisan ayında 2 milyon 579 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise aynı ayda yüzde 9 seviyesinde gerçekleşti.

- Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yılın ilk 6 ayında bütçe gelirlerinin geçen yılı aynı dönemine göre yüzde 10,2 artışla 210,5 milyar, bütçe giderlerinin ise yüzde 13,8 artışla 213,9 milyar lira olarak gerçekleştiğini bildirdi. Şimşek, yılın ilk 6 ayında bütçenin 3,4 milyar lira açık verdiğini belirtti.

- Milli Piyango İdaresine ait şans oyunlarının lisansının 10 yıl süreyle özelleştirilmesine ilişkin ihalede, en yüksek teklifi 2 milyar 755 milyon dolarla Net Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu verdi.

16 Temmuz

 - Özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu, mayıs ayında 2013 yıl sonuna göre 5,9 milyar dolar artarak 163,2 milyar dolara yükseldi.

 - Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, ilk seansı önceki kapanışa göre 465,95 puanlık yükselişle, Gezi olaylarının başladığı 31 Mayıs 2013 tarihinden bu yana en yüksek seanslık kapanış olan 81.711,04 puandan tamamladı.

17 Temmuz

- Trafiğe kayıtlı araç sayısı, mayıs ayı itibarıyla 18 milyon 288 bin 137'ye ulaştı.

- Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörlüğü görevine atandı.

- Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8,75'ten yüzde 8,25'e indirdi. Gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 8'den yüzde 7,50'ye indirdi. 

- Türkiye'nin fındık ihracat rekortmeni Oltan Gıda, çikolata üreticisi İtalyan Ferrero'ya satıldı.

18 Temmuz

- Türkiye'nin yurt dışı varlıkları mayıs ayı sonu itibariyle 225,5 milyar dolar, yükümlülükleri ise 650,7 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

- Rekabet Kurulu, Namet Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından, Tat Gıda Sanayi AŞ'nin sahibi olduğu et ve et ürünleri üretim tesisi, ekipmanları ve "Maret" markasının satın alınması işlemine izin verdi.

19 Temmuz

 - SOCAR Turkey Enerji AŞ (STEAŞ), yüzde 100 iştiraki olan Petlim Limancılık AŞ'de sahip olduğu hisselerin devri hususunda Goldman Sachs'a müzakere hakkı tanıdığını bildirdi.

21 Temmuz

  - Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE), haziranda bir önceki aya göre yüzde 0,53, yıllık bazda ise yüzde 12,17 arttı.

 - Hazine alacakları, haziran sonu itibarıyla 19,3 milyar lira oldu.

 - Merkezi yönetim brüt borç stoku haziran sonu itibarıyla 593,4 milyar lira olarak gerçekleşti.

 - TİSK Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Yağız Eyüboğlu seçildi.

22 Temmuz

- İsrail Tel Aviv Ben Gurion Havalimanı'ndaki güvenlik riski nedeniyle Türk taşıyıcıların bu havalimanına yapacağı seferler askıya alındı.

23 Temmuz

- ÖYK, Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'nın işletme hakkının verilmesi ile Çatalağzı Termik Santrali’nin ve santral tarafından kullanılan taşınmazların varlık satışı yöntemiyle özelleştirilmesini onayladı.

 -  Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye'deki KOBİ ve ihracatçıların uzun vadeli İslami finansmana ve faktöring hizmetlerine erişimini artırmayı amaçlayan 250 milyon dolarlık Yenilikçi Finansmana Erişim Projesi kredisini onayladı.

 - IMF, ABD ekonomisine ilişkin yıllık büyüme beklentisinin yüzde 2'den yüzde 1,7'e çekildiğini açıkladı.

24 Temmuz

- Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyonun 2014 yılı sonunda orta noktası yüzde 7,6 olmak üzere yüzde 6,7 ile yüzde 8,5 aralığında, 2015 yılında, orta noktası yüzde 5 olmak üzere yüzde 3,3 ile yüzde 6,7 aralığında gerçekleşeceğini öngördüklerini belirtti.

- IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nu güncelledi, küresel büyüme beklentisini yüzde 3,7'den yüzde 3,4'e düşürdü. 

25 Temmuz

- Türkiye'nin ihracatı haziranda, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,2 artarak 12 milyar 923 milyon dolar, ithalat ise yüzde 1,1 azalarak 20 milyar 776 milyon dolar oldu. Dış ticaret açığı da söz konusu ayda 7 milyar 853 milyon dolar olarak gerçekleşti.

 -  Türkiye-İran Ortak Gümrük Komitesi kurulmasına ilişkin anlaşma imzalandı.

- Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı, törenle hizmete açıldı.

- Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye'nin kalkınma hedeflerini esas alan 500 milyon dolarlık Paylaşılan Büyümenin Sürdürülmesi Kalkınma Politikası kredisini (SSG-DPL) onayladı.

- İngiliz Yüksek Mahkemesi (Privy Council), Turkcell’in dava konusu olan hisselerine ilişkin Çukurova ve Turkcell’in Rus ortağı Alfa Grubu’nun ödeme konusunda anlaştığını açıkladı.

26 Temmuz

- SHGM, İsrail Ben Gurion havalimanına konulan uçuş yasağının, mevcut ateşkes durumu da dikkate alınarak ikinci bir bildirime kadar kaldırıldığını duyurdu.

31 Temmuz

 - Türkiye'nin turizm geliri, yılın ikinci çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,9 artarak 8 milyar 975 milyon 976 bin dolar oldu.

- Ağustos

1 Ağustos

- Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), temmuzda ihracatın geçen yılın aynı ayına göre değişmeyerek 12 milyar 539 milyon dolar düzeyinde gerçekleştiğini bildirdi. 

4 Ağustos

- Temmuzda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 0,45, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0,73 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 9,32, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 9,46 oldu. 

6 Ağustos

- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'ya yaptırım uygulayan ülkelerden "gıda, tarım ürünü ve hammadde" alımını bir yıllığına yasakladı. Kremlin yönetimi, Putin'in imzaladığı kararnameyle, Avrupa Birliği (AB) ve ABD'nin Ukrayna'da yaşananlardan dolayı Rusya'ya karşı ilave yaptırım kararlarına cevap vermiş oldu.

- Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Ziraat Bankası (katılım bankacılığı) bu konuda çalışmaya başladıktan sonra Bank Asya ile görüştü. Henüz bu görüşmeler neticelenmedi ama neticelenirse bizim arzu ettiğimiz bir şey oluşur. Ziraat Bankası, Bank Asya'yı satın alırsa böylece kamunun bir katılım bankası olmuş olur" dedi.

7 Ağustos

- Gelir İdaresi Başkanlığı, Asya Katılım Bankası AŞ ile yapılmış olan vergi tahsilatına ilişkin protokollerin sonlandırılmasının uygun görüldüğünü açıkladı.

- Sosyal Güvenlik Kurumu da Asya Katılım Bankası AŞ imzalanan ve yürürlük tarihleri 1 Şubat 2015 tarihinde sona erecek "Tahsilat ve Nakit Varlıkların Değerlendirilmesi Protokolü" ile "Sağlık Hizmet Sunucuları Protokolünün" 8 Eylül 2014 tarihi itibarıyla sonlandırılacağını bildirdi.

11 Ağustos

- Cumhurbaşkanı seçiminin ardından Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, haftaya önceki kapanışa göre 1.227,78 puanlık yükselişle 80.427,19 puandan başladı. Endeks, günlük bazda 1.928,16 puan azalışla yüzde 2,43 değer kaybederek 77.271,25 puandan kapandı.

-  Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), cumhurbaşkanlığı seçim sonucunun Türkiye'nin BB+ olan kredi notuna doğrudan bir etkisi olmayacağını açıkladı.

12 Ağustos

- Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneğinin (TÜSİAD) Konjonktür Raporu’nda Türkiye ekonomisinin 2014 yılında yüzde 3,4 büyüyeceği öngörüsünde bulunuldu.

13 Ağustos

- Rusya'nın ABD ve AB'den gıda ithalatına ambargo kararının ardından bu ülkenin Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisinin üst düzey yöneticileri, Türkiye'ye gelerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Ekonomi ve Dışişleri bakanlıklarının bürokratlarıyla görüştü. Görüşmede Türkiye'nin bu ülkeye yönelik balık, süt, hayvansal gıdalar, sebze ve meyve ihracatını artırması için yapılması gerekenler ele alındı.

- Standard & Poor’s (S&P) Direktörü ve Türkiye’ye ilişkin makro ekonomik öngörülerden sorumlu Kıdemli Ekonomist Tatiana Lysenko, Türkiye'nin bu yılki büyüme tahminini yüzde 2,4'ten yüzde 2,9'a, 2015 için yüzde 2,7'den yüzde 3'e yükselttiklerini bildirdi.

- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Asya Katılım Bankası AŞ ile yapılmış olan gümrük vergilerinin tahsilatına ilişkin protokolün sonlandırıldığını, fesih işleminin 12 Eylül'de yürürlüğe gireceğini açıkladı.

14 Ağustos

- Borsa İstanbul'un, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alan açıklamasında, Bank Asya'nın hisselerinin ortaklık yapısındaki belirsizlik giderilene kadar kapalı kalacağı belirtildi.

- Türkiye'de 831 bin 871 megavatsaatlik elektrik tüketimiyle günlük bazda yeni bir rekor kırıldı.

15 Ağustos

- Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörlüğü görevine atanan Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı için veda resepsiyonu düzenledi.

- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s'den, "Seçim sonucu Türkiye’nin daha yavaş büyüme, yüksek enflasyon, dışsal kırılganlıklar ve Merkez Bankası gibi önemli kurumların zayıflayan bağımsızlığı gibi kilit ekonomik ve kurumsal kredi zorluklarını çözmez" açıklamasında bulunuldu.

19 Ağustos

- Türkiye İstatistik Kurumunun "Güvenlik Birimine Gelen veya Getirilen Çocuklar 2013" araştırmasına göre uyuşturucu madde bonzainin Türkiye'de kullanım yaşı 11'in altına düştü.

21 Ağustos

- Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK), 20 ücret kalemi dışında bankacılık işlemlerinden hiçbir ücret alınmayacağını öngören "Finansal Tüketicilerden Faiz Dışında Alınacak Ücret, Komisyon ve Masraflara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Taslağı" ilgili kurum ve kuruluşların görüşüne açıldı.

25 Ağustos

-Türkiye İstatistik Kurumunun, temmuz ayına ilişkin konut satış istatistiklerine göre, söz konusu ayda satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 8,4, 2013 yılının aynı ayına göre yüzde 20,2 azalarak 85 bin 101 oldu. 

- Rusya Federal Veterinerlik ve Bitki Sağlığı Gözetim Servisi (Rosselhoznadzor), Aynes Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ, Pınar Süt Mamulleri Sanayi AŞ ve Unilever Sanayi ve Ticaret Türk AŞ"ye Rusya'ya süt ve süt ürünü ihracatı yapma lisansı verdi.

26 Ağustos

- Soma Organize Sanayi Bölgesinin kurulması amacıyla Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık imzasıyla 91 hektarlık alan için "kamu yararı" kararı verildi.

29 Ağustos

- Türkiye'nin ihracatı temmuzda, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 artarak 13 milyar 403 milyon dolar oldu. Temmuzda dış ticaret açığı yıllık bazda yüzde 34,8 azaldı ve 6 milyar 460 milyon dolara geriledi.

-  Ziraat Bankası, kuracağı katılım bankası için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna (BDDK) başvurusunu yaptığını açıkladı.

- Gümrük ve Ticaret Bakanlığına, AK Parti Grup Başkanvekili ve Giresun Milletvekili Nurettin Canikli getirildi.

- Eylül

1 Eylül

- Rekabet Kurulu, Star Medya Yayıncılık, Star Medya Ajans, Star Matbaacılık, Dinamik Radyo-TV hisselerinin yarısının Ethem Sancak'a devredilmesine izin verdi

- Başbakanlıktan Hükümet Programıyla ilgili yapılan açıklamada, "12 yılda rekorlar kırarak büyüyen Türkiyemizin ikinci atılım döneminde mali disiplin, katma değerli istihdam, ar-ge, nitelikli genç nesiller, artacak tasarrufların doğru alanlara yönlendirilmesi öncelikler olacaktır. Yeni Türkiye, yeni ekonomi ile büyüyecektir" denildi.

- Programda, 2014-2018 döneminde kamu yatırımlarının 350 milyar doları aşağı belirtildi. 2014 yılında cari açığın yaklaşık yüzde 6 düzeyine kadar gerilemesinin beklendiğine yer verildi.

- TİM verilerine göre ağustos ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 artışla 11 milyar 73 milyon dolar oldu.

3 Eylül

- Fitch Ratings, Türkiye'de dış borçlardaki son artışın büyük bir bölümüne, bankaların borçlanmalarının öncü olduğunu, özellikle kısa vadeli yabancı yükümlülüklerindeki hızlı yükselişin bankları uzun süreli ve ani piyasa duruşlarını içeren aşırı strese karşı daha kırılgan hale getireceğini bildirdi. Kuruluş, özel şirketlerin zayıf kurumsal yönetim yapısının reytingler üzerinde baskı yarattığını değerlendirmesinde bulundu. 

- Ağustosta Tüketici Fiyat Endeksi yüzde 0,09, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi yüzde 0,42 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 9,54, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 9,88 oldu.

4 Eylül

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "IŞİD'den petrol aldığımız külliyen yalandır" dedi.

-  Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, bankanın finansal olmayan özel sektörden varlık satın alımının yanı sıra ipotekli tahvil alımlarına başlama kararı aldıklarını belirterek "Varlığa dayalı menkul kıymet alımına ekim ayında başlıyoruz" dedi. 

5 Eylül

- Hazine nakit dengesi, ağustosta 21 milyar 835 milyon lira olurken, ocak-ağustos döneminde ise 2 milyar 450 milyon lira açık verdi.

8 Eylül

- Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,6 arttı.

- Brent türü ham petrolün varil fiyatı, 100 dolar sınırının altına inerek, yaklaşık 15 ayın en düşük seviyesini gördü.

9 Eylül

- BDDK, Hollandalı Rabobank'a faaliyet izni verdi.

- Dünyanın en etkili ilk beş ajansından biri olma yolunda hızla ilerleyen Anadolu Ajansı, bir ilke daha imza atarak, İngilizce enerji haberlerinin yer aldığı Enerji Haberleri Terminalini (AA Energy News Terminal) hayata geçirdi.

10 Eylül

- Türkiye İstatistik Kurumu, Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,1 büyüdüğünü açıkladı. Ekonomi, yılın ilk yarısında da yüzde 3,3 büyüdü. 

11 Eylül

- Fitch Ratings, "Türkiye ekonomisinin yeniden dengelenmesi daha zor hale gelmeye başladı" açıklamasını yaptı.

- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye'nin temmuz ayında cari işlemler açığı 2 milyar 634 milyon dolar olurken, yıllıklandırılmış bazda cari işlemler açığı 48 milyar 485 milyon dolarla son 3,5 yılın en düşük seviyesine geriledi.

12 Eylül

- Zonguldak'ta, "torba kanun"un yürürlüğe girmesiyle maliyetlerin ortalama yüzde 50 arttığı gerekçesiyle üretimi durdurma kararı alan 22 özel kömür işletmecisi bir araya gelerek, havzadan çıkartılan taş kömürünü devletin satın almasını istedi.

14 Eylül

- Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kulüplerin mali açıdan bir an önce kendilerine çeki düzen vermeleri gerektiğini ifade ederek, Mali Suçları Araştırma Kurulunun, kulüplere bir ekip göndereceğini ve buralardaki parasal ilişkilerin bir süre izleneceğini belirtti.

15 Eylül

- İşlem sırası 7 Ağustostan kapatılan Bank Asya hisseleri tekrar işleme açıldı.

- Türkiye'de işsizlik oranı, haziranda bir önceki aya göre 0,3 puan artarak yüzde 9,1 oldu. İşsiz sayısı ise aynı dönemde 2 milyon 551 binden, 2 milyon 654 bin kişiye çıktı.

- Merkezi Yönetim Bütçesi, ağustosta 5,9 milyar lira fazla, ocak-ağustos döneminde ise 2,7 milyar lira açık verdi.

- Apple, ilk 24 saat içinde 4 milyonu aşkın ''iPhone 6'' serisi akıllı telefon siparişiyle rekor kırdı.

- Anadolu Ajansı'nın global iletişim ortağı olduğu ve küresel finansın liderlerini buluşturan "5. İstanbul Finans Zirvesi" (IFS) başladı.

- 16 Eylül

- Türk Hava Yolları, Trabzonspor'un Avrupa kupalarında forma sponsoru oldu.

- 17 Eylül

- Forbes dergisine göre dünyadaki milyarderlerin sayısı geçen yıla kıyasla yüzde 7 artarak 2 bin 325'e ulaştı. En çok milyardere sahip olan ülkeler ise sırasıyla ABD, Çin ve İngiltere oldu. 

- 22 Eylül

- Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Yönetim Kurulu Başkanı Serpil Timuray, Türkiye'ye gelen uluslararası doğrudan yatırımların (UDY), bu yılın 7 aylık diliminde bir önceki yılın aynı dönemine oranla yaklaşık yüzde 9 artarak 7,9 milyar dolara ulaştığını bildirdi.

- Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Avro Bölgesi'nde ekonomik toparlanmanın hız kaybettiğini ve büyümeye yönelik risklerin açıkça aşağı yönlü olduğunu belirtti.

23 Eylül

- Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre, kredi kartı sayısı son bir yıllık dönemde 600 bin artarak, 57,1 milyona ulaştı.

- 26 Eylül

- Teknoloji tutkunları tarafından merakla beklenen iPhone 6 ve iPhone 6 Plus akıllı telefonları bu sabah Türkiye'de satışa sunuldu.

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Anadolu Ajansı'nın (AA) kurduğu "AA Enerji Masası"nın açılışını gerçekleştirdi.

- 28 Eylül

- TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ekonomi Bakanlığına bağlı olarak kurulan yeni Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Üyeliği'nden istifa etti.

- Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihracatta bundan sonra kullanılacak "Turkey, Discover the Potential" ortak işaret ve markasını tanıttı. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı.

- Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulunun (DEİK) yeni başkanının İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ömer Cihad Vardan olduğunu açıkladı.

- 30 Eylül

- Forbes dergisinin açıkladığı ''ABD'nin en zengin 400 kişisi'' listesinde Microsoft kurucusu ve eski CEO'su Bill Gates, bu yıl 21. defa listede ilk sırada yer alırken, teknoloji dünyasından yeni isimler de sıralamaya girdi.

- Türkiye'nin ihracatı ağustosta, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,9 artarak 11 milyar 440 milyon dolar oldu

- Avro Bölgesi'nde enflasyon eylül ayında yıllık bazda yüzde 0,3 ile Ekim 2009'dan bu yana en düşük seviyeye indi.

- Borsa İstanbul Kıymetli Maden ve Taşlar Piyasası'nda (KMTP) ÖTV'siz ilk kıymetli taş takası yapıldı.

(Sürecek)

 

Kaynak:Haber Kaynağı