Ekonomide 2014 böyle geçti (2)

Ekonomide 2014 böyle geçti (2)

Yılın ikinci çeyreğinde Türkiye'nin önemli projelerinin başında yer alan İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanının temeli atıldı

ANKARA (AA) - Türkiye ve dünya ekonomisinde bahar aylarında önemli gelişmeler yaşandı. İstanbul'a yapılacak 3. havalimanın temelleri atıldı. Japonya'da üretilen ve Türk mühendislerinin de üretim ve testlerinde görev aldığı TÜRKSAT 4B uydusunun yapımı tamamlandı. Öte yandan Amerikan Merkez Bankası (Fed), aylık 45 milyar dolarlık tahvil alım miktarını 10 milyar dolar azaltarak 35 milyar dolara indirdi.

AA muhabirlerinin derlediği bilgilere göre, ilk çeyreğin sonunda çekirdek enflasyon yıllık yüzde 9,32 ile son 7 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Nisan ayında Twitter için uygulanan erişim engeli kaldırıldı.

Gölbaşı Asliye Ceza Mahkemesi, video paylaşım sitesi YouTube'a erişimin engellenmesi kararını kaldırdı. YouTube'a erişim engeline ilişkin mahkeme kararlarını sitesinden kaldıran Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), Ata­türk Aley­hi­ne İş­le­nen Suç­lar Hak­kın­da Ka­nun uyarınca idari tedbir uygulandığını bildirdi. YouTube'a erişim engelli haziran ayında kaldırıldı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi not görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirdi, notunu "Baa3" olarak teyit etti.

Öte yandan yılın ikinci çeyreğinde önemli özelleştirme ihaleleri gerçekleştirildi. Kemerköy ve Yeniköy termik santrallerinin özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi, 2 milyar 671 milyon dolarla IC İçtaş Enerji Üretim ve Ticaret AŞ verdi.

Çatalağzı Termik Santralinin özelleştirme ihalesinde en yüksek teklif, 351 miyon dolar ile Demir Madencilik Petrol Ürünleri Enerji İnşaat Liman Gemi-Yat Yapım Turizm Nakliyat Sanayi ve Ticaret AŞ'den geldi. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun (TMSF) düzenlediği BMC Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nün satış ihalesinde tek teklifi, 725 milyon lira ile iş adamı Ethem Sancak'ın sahibi olduğu ES Mali Yatırım ve Danışmalık AŞ verdi.

Mayıs ayının ilk günü İstanbul Atatürk Havalimanı'nda bin 267 uçak trafiği ile tüm zamanların rekoru kırıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Aralık 2013'ten beri 299 lira olarak uygulanan iç hat uçuş bileti tavan fiyatının 309 lira olarak revize edildiğini açıkladı.

Dünya Bankasının, satın alma gücü paritesine (PPP) göre yaptığı hesaplamalarda Türkiye'nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYH) 1 trilyon 315 milyar dolara ulaştı. Türkiye, 19 ülkenin katıldığı 31. Balkan Matematik Olimpiyatı'nda birinci oldu.

Türkiye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da katıldığı törenle Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) ile ortak üyelik anlaşması imzaladı. TİM'in raporuna göre, Tüpraş, 2013'te 4 milyar 135 milyon dolar ile en fazla ihracat yapan firma oldu

Türkiye'nin önemli projelerinin başında yer alan İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanının temeli atıldı. Japonya'da üretilen ve Türk mühendislerinin de üretim ve testlerinde görev aldığı TÜRKSAT 4B uydusunun yapımı tamamlandı.

Öte yandan Fed, aylık 45 milyar dolarlık tahvil alım miktarını 10 milyar dolar azaltarak, 35 milyar dolara indirdi.

Yılın ikinci çeyreğinde yaşanan gelişmeler şöyle:

1 Nisan

- Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, martta ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,3 artışla 13 milyar 14 milyon dolar oldu.

2 Nisan

- Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2014 yılı ocak-mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24,46 küçülerek 115 bin 272'ye geriledi.

3 Nisan

- Martta Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 1,13, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0,74 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 8,39, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 12,31 oldu. Tüketici fiyatları bazında martta en yüksek fiyat artışı yüzde 29,01 ile karnabaharda gerçekleşti.

- Çekirdek enflasyon yıllık yüzde 9,32 ile son 7 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

- Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Anayasa Mahkemesinin ilgili kararının kuruma ulaşmasının ardından Twitter erişimine yönelik engellemenin kaldırıldığını bildirdi. Kullanıcılar, 13 gün sonra Twitter hesaplarına girmeye başladı.

4 Nisan

- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu "BBB-" olarak teyit etti, not görünümünü "durağan"da bıraktı.

7 Nisan

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Uzan'ların, elektrik şirketlerinin imtiyazının sona erdirilmesiyle alakalı Stockholm mahkemelerinde 2,5 milyar avroluk yeni bir dava açtığını bildirdi.

- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Banka olarak stratejimiz, adım adım faiz artırımları yapıp ondan sonra durumu izleyip adım adım faiz indirimleri yapmaktansa, ani ve yapabileceğimizin azamisini baştan yapıp daha sonra şartlar iyileşirse adım adım faizleri indirmek" dedi.

- Hazine nakit dengesi mart ayında 4 milyar 640 milyon lira açık verdi.

8 Nisan

- Ziraat Bankasının Olağan Genel Kurul toplantı tutanağına göre, eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın üç yıl süre ile bankası yönetim kurulu üyeliğine seçilmesi önerisi onaylandı.

- Gösterge tahvilin bileşik faizi, yüzde 9,88 ile 3 ayın ardından tekrar yüzde 10'un altına geriledi.

9 Nisan

- Martta en yüksek aylık reel getiri, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 2,20, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 1,81 oranlarıyla külçe altında gerçekleşti.

- Danıştay, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulunun (BTK), sabit telefon trafik kayıtlarının Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına (TİB) gönderilmesini öngören kararının yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

- Gölbaşı Asliye Ceza Mahkemesi, video paylaşım sitesi YouTube'a erişimin engellenmesi kararını kaldırdı.

10 Nisan

- Video paylaşım sitesi YouTube'a erişim engeline ilişkin mahkeme kararlarını sitesinden kaldıran Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), Ata­türk Aley­hi­ne İş­le­nen Suç­lar Hak­kın­da Ka­nun uyarınca idari tedbir uygulandığını bildirdi.

11 Nisan

- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi not görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirdi, notunu "Baa3" olarak teyit etti.

- Türkiye'nin şubat ayında cari işlemler açığı 3 milyar 191 milyon dolar, yıllıklandırılmış bazda cari işlemler açığı ise 62 milyar 246 milyon dolar oldu.

15 Nisan

- Türkiye'de işsizlik oranı, bu yılın ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre 0,5 puan azalışla yüzde 10,1 oldu. 

- Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2014 yılı Ocak-Mart döneminde bütçe gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,8, bütçe giderlerinin ise yüzde 11,3 arttığını bildirdi.

16 Nisan

- Türkiye'de canlı doğan bebek sayısı 2012 yılında 1 milyon 286 bin 828 iken, geçen yıl yüzde 0,3 azalarak 1 milyon 283 bin 62 oldu. 

18 Nisan

- Kemerköy ve Yeniköy termik santrallerinin özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi, 2 milyar 671 milyon dolarla IC İçtaş Enerji Üretim ve Ticaret AŞ verdi.

19 Nisan

- "Hazine Müsteşarlığı Tarafından Gerçekleştirilecek Borç Üstlenimi Hakkında Yönetmelik"in yürürlüğe konulmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, asgari yatırım tutarı 1 milyar lira olan yap-işlet-devret projeleri ile Sağlık ve Milli Eğitim bakanlıklarınca yürütülen asgari yatırım tutarı 500 milyon lira olan yap-kirala-devret projelerinde, sözleşmenin süresinden önce feshedilerek tesisin ilgili idareler tarafından devralınması durumunda Hazine, "borç üstlenim taahhüdü" verebilecek.

- Sosyal paylaşım sitesi Twitter, kişilik haklarının ve özel hayatın gizliliğinin ihlali nedeniyle şikayete konu olan "başçalan" ile "Haramzadeler333" hesaplarını buzlayarak etkisizleştirdi.

21 Nisan

- Merkezi yönetim brüt borç stoku mart sonu itibarıyla 598,2 milyar lira olarak gerçekleşti.

22 Nisan

-  Türkiye'nin çocuk nüfusu, 2013 sonu itibarıyla 22 milyon 761 bin 702 olarak belirlendi. Çocuklar, nüfusun yüzde 29,7’sini oluşturdu.

25 Nisan

- Sermaye Piyasası Kurulu, başkan yardımcılıkları ve daire başkanlıklarında görev değişiklikleri yaptı. Yeni görevlendirmelerle Kurul, başkan yardımcıları Tevfik Kınık, Ayşegül Ekşit, Bora Oruç ve İ. Ömer Gönül'den oluştu.

26 Nisan

- 123 KDV Genel Tebliği tek bir tebliğ altında toplanarak, mevzuattaki dağınıklık giderildi, ihtilaf konusu alanlar netleştirilildi, iade süreçleri hızlandırıldı ve haksız iadelerin önlenmesine yönelik uygulamaya geçildi.

29 Nisan

- Türkiye'nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,4 artarak 4 milyar 807 milyon 836 bin dolar oldu.

- Çatalağzı Termik Santralinin özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi, 351 miyon dolar ile Demir Madencilik Petrol Ürünleri Enerji İnşaat Liman Gemi-Yat Yapım Turizm Nakliyat Sanayi ve Ticaret AŞ verdi.

30 Nisan

- TÜİK, ihracatın martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,4 artarak 14 milyar 748 milyon dolar olduğunu açıkladı. Dış ticaret açığı, aynı dönemde yüzde 30,1 azalarak 5 milyar 195 milyon dolara geriledi.

- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, Twitter'ın şu ana kadar 16 mahkeme kararını uyguladığını, 10 mahkeme kararının ise değerlendirme aşamasında olduğunu bildirdi.

- Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun (TMSF) düzenlediği BMC Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nün satış ihalesinde tek teklif, 725 milyon lira ile iş adamı Ethem Sancak'ın sahibi olduğu ES Mali Yatırım ve Danışmalık AŞ'den geldi. 

- Hazine'nin yılın ilk çeyreği itibarıyla vergi dışı normal gelirleri 1 milyar 425 milyon 169 bin lira oldu.

- Mayıs

1 Mayıs 

- Mercedes, Çin'deki 66 bin 692 aracını geri çağırdı.

- IMF, Ukrayna'yla yapılan iki yıllık stand by anlaşmasını onayladı.

- TİM verilerine göre, nisan ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,5 artışla 13 milyar 153 milyon dolar oldu

- İstanbul Atatürk Havalimanı'nda 1 Mayıs'ta bin 267 uçak trafiği ile tüm zamanların rekoru kırıldı.

3 Mayıs

- Apple ve Samsung arasındaki patent davasında jüri Samsung’u Apple’a 119,6 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum etti.

4 Mayıs

- 2013 yılı için 37 milyon 492 bin lira vergi tahakkuk ettirilen Mustafa Rahmi Koç, Türkiye'nin vergi rekortmeni oldu.

5 Mayıs

- Nisanda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 1,34, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0,09 arttı. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 9,38, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 12,98 oldu.

- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Aralık 2013'ten beri 299 lira olarak uygulanan iç hat uçuş bileti tavan fiyatının 309 lira olarak revize edildiğini açıkladı.

- Dünya Bankasının, satın alma gücü paritesine (PPP) göre yaptığı hesaplamalarda, Türkiye’nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYH) 1 trilyon 315 milyar dolara ulaştı.

6 Mayıs

- OECD Ekonomik Görünüm Raporu'nda, Türkiye için 2014 yılında yüzde 2,8 ve 2015 yılında yüzde 4 ekonomik büyüme öngörüldü.

- Ankara 4. İdare Mahkemesi, video paylaşım sitesi YouTube'a erişim engeline ilişkin kararın yürütmesini durdurdu.

7 Mayıs

- İran Petrol Bakan Yardımcısı Ali Majedi, Fransa, İngiltere ve Almanya’ya boru hattı ile veya sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) olarak doğalgaz temin etmeye hazır olduklarını açıkladı.

8 Mayıs

- Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), BMC Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nün 751 milyon lira karşılığında satılmasını uygun buldu ve nihai kararını verebilmek için Rekabet Kurulu'na başvurdu.

- Bankacılık sektörünün ilk çeyrek net karı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,9 azalarak 6 milyar 69 milyon liraya geriledi.

- Hazine, Marmaray Projesi kapsamında, "Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı Banliyö Hatlarının İyileştirilmesi ve Elektromekanik Sistemler" alt projesi için 200 milyon avro tutarında ilave finansman sağlanmasına yönelik Avrupa Yatırım Bankası ile kredi anlaşması imzaladı.

9 Mayıs

- ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, varlık alımları sona erdikten sonra da enflasyonda yükseliş belirtileri görülmediği sürece faizleri uzun süre düşük tutmakta kararlı olduklarını söyledi.

- Türkiye'de faal vergi mükellefi sayısı, Nisan 2014 itibariyle 9 milyon 654 bin 750 olarak belirlendi. 

10 Mayıs

- Türkiye, 19 ülkenin katıldığı 31. Balkan Matematik Olimpiyatı'nda birinci oldu.

12 Mayıs

- Türkiye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da katıldığı törenle Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) ile ortak üyelik anlaşması imzaladı.

13 Mayıs

- Türkiye'nin mart ayında cari işlemler açığı 3 milyar 194 milyon dolar, yıllıklandırılmış bazda cari işlemler açığı ise 59 milyar 970 milyon dolar oldu.

- İngiliz Yüksek Mahkemesi, Turkcell hissedarları Çukurova Holding ve Sonera Holding arasındaki davada Çukurova'nın Sonera'ya 932 milyon dolar tazminat ödemesi gerektiğine hükmeden Cenevre Mahkemesi kararının temyiz davasında, Çukurova Holding'in temyiz talebini reddetti.

14 Mayıs

- Sanayi üretimi mart ayında bir önceki aya göre Avro Bölgesi'nde yüzde 0,3, Avrupa Birliğinde (AB) yüzde 0,2 azaldı. 

 15 Mayıs

- Merkezi Yönetim Bütçesi, nisanda 2,7 milyar lira açık verdi. Nisanda bütçe gelirleri, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,7 artarak 34,1 milyar lira olurken, bütçe giderleri ise yüzde 23,1 artışla 36,8 milyar liraya yükseldi. 

- Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2014 yılı şubat döneminde 2 milyon 825 bin kişi oldu. İşsizlik oranı aynı ayda yüzde 10,2 seviyesinde gerçekleşti.

16 Mayıs

- Türkiye nüfusunun 2013 yılında yüzde 16,6’sını gençler oluşturdu. TÜİK'e göre genç nüfus oranının 2023'te yüzde 15,1, 2050'de yüzde 11,7, 2075 yılında ise yüzde 10,1’e düşeceği tahmin edildi. 

20 Mayıs

- Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) nisanda bir önceki aya göre yüzde 3,21 düşerken, yıllık bazda ise yüzde 19,20 arttı.

- OECD tarafından yayımlanan göç raporunda AB içinde 2012 itibarıyla en fazla göçü Almanya'nın aldığı belirtildi.

 - OECD verilerine göre, G-7 ülkeleri içinde bu yılın ilk çeyreğinde en fazla büyümeyi Japonya, Almanya ve İngiltere gerçekleştirdi.

21 Mayıs 

- Çin ve Rusya, enerji alanında işbirliği yaptı. Sibirya'daki Rus doğalgazının Çin'e taşınması için yapılan 400 milyar dolarlık anlaşmanın 4 ila 6 yılda tamamlanması öngörülüyor. 

22 Mayıs 

- Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "2013 Yılı İhracat İlk 1000 Envanteri Sonuç Raporu"nu açıkladı. Rapora göre Tüpraş, 2013'te 4 milyar 135 milyon dolar ile en fazla ihracat yapan firma oldu. İkinci sırada 3 milyar 698 milyon dolar ihracat ile Ford, üçüncü sırada ise 3 milyar 523 milyon dolar ile Oyak-Renault yer aldı.

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ceyhan'da bekleyen Kuzey Irak petrolünün uluslararası piyasaya sevkıyatının başladığını açıkladı.

23 Mayıs 

- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu "BB+" olarak teyit ederken, görünümünü negatif olarak belirledi. 

28 Mayıs 

- Türk Hava Yolları (THY), Türkiye dışındaki ilk CIP yolcu salonunu Rusya'nın başkenti Moskova'da açtı. 

30 Mayıs 

- TÜİK ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan Nisan 2014 Geçici Dış Ticaret İstatistikleri açıklandı. Buna göre ihracat, nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,9 artarak 13 milyar 449 milyon dolar, ithalat ise yüzde 9,5 azalarak 20 milyar 662 milyon dolar oldu. Dış ticaret açığı, nisanda yüzde 30,3 azalarak 7 milyar 214 milyon dolara düştü.

- Haziran

1 Haziran

- TİM verilerine göre, mayıs ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,8 artışla 13 milyar 412 milyon dolar oldu

2 Haziran

- İngiliz Perakende Konsorsiyumu, İngiltere’de alışverişlerde banka kartı ile ödeme oranı yüzde 32’ye yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesinde ulaştığını bildirdi.

3 Haziran

- TÜİK verilerine göre, mayıs ayında Tüketici Fiyat Endeksi yüzde 0,40 arttı, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi ise yüzde 0,52 geriledi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 9,66, yurt içi üretici fiyatlarında da yüzde 11,28 oldu.

- Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) açıkladığı verilere göre, Avro Bölgesi'nde nisan ayı işsizlik oranı yüzde 11,7, AB'de yüzde 10,4 oldu.

- Video paylaşım sitesi YouTube erişime açıldı.

4 Haziran

- Otomotiv Distribütörleri Derneğinin (ODD) 2014 Mayıs ayı Otomobil ve Hafif Ticari Araç Pazar sonuçlarına göre, Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, bu yılın ilk 5 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26,31 daralarak, 226 bin 698'e geriledi.

- Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, TÜSİAD Başkanlığı görevinden istifa ettiğini açıkladı.

5 Haziran

- Finansal İstikrar Komitesi tarafından hazırlanan, "Finansal Erişim, Finansal Eğitim, Finansal Tüketicinin Korunması Stratejisi ve Eylem Planları" (Strateji ve Eylem Planları), Resmi Gazete'de yayımlanan Başbakanlık Genelgesi ile uygulamaya konuldu.

- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) brüt döviz rezervleri 110 milyar 337 milyon dolara yükselerek bu yılın zirvesine ulaştı.

6 Haziran

- AB’nin istatistik kurumu Eurostat, 2014’ün ilk çeyreğinde 28 üyeli AB’nin cari işlemler fazlasının 32,2 milyar avro olduğunu açıkladı.

7 Haziran

- Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi yeniden başkanlığa getirildi. 

- İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanının temeli atıldı.

8 Haziran

- Gelir İdaresi Başkanlığı, Türkiye genelinde 2013 yılında kurumlar vergisi beyannameleri ile 151 milyar 286 milyon 386 bin lira kurumlar vergisi matrahı beyan edildiğini ve bu tutar üzerinden 29 milyar 453 milyon 769 bin lira kurumlar vergisi tahakkuk ettirildiğini açıkladı. 

- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası AŞ,  889 millon 835 bin 346,20 lira ile 2013 yılında en fazla kurumlar vergisi ödeyen kurum oldu.

9 Haziran

- Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi bu yılın nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,6, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 1 arttı

- Bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü nisan ayı sonu itibarıyla 2013 sonuna göre yüzde 3,5 artarak 1 trilyon 792 milyar 942 milyon liraya ulaştı

10 Haziran

- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ekonomisi 2014'ün ilk çeyreğinde yakalanan 4,3'lük büyüme ile üst üste 18 çeyrek büyüdü. 

- Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanlığı'na, Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın yeniden seçildi.

- Muharrem Yılmaz'ın istifasıyla boşalan TÜSİAD Başkanlığı'na Haluk Dinçer getirildi

- ABD merkezli küresel danışmanlık şirketi Boston Consulting'in "2014 Küresel Varlık Raporu"na göre, Türkiye, dünya genelinde serveti 100 milyon doların üzerinde olan ultra zenginler sıralamasında 12. sırada yer aldı

11 Haziran

- İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi’nin (ONS) açıkladığı verilere göre, işsizlik, nisan ayında yüzde 6,6'ya gerileyerek son beş yılın en düşük seviyesine indi.

- VakıfBank, Hazine Müsteşarlığı dışında, Türkiye’nin ilk avro cinsi yurt dışı tahvil ihracını gerçekleştirdi.

12 Haziran

- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, Türkiye'nin nisan ayında cari işlemler açığı 4 milyar 788 milyon dolar olurken, yıllıklandırılmış bazda cari işlemler açığı 56 milyar 790 milyon dolar oldu.

- Japonya'da üretilen ve Türk mühendislerinin de üretim ve testlerinde görev aldığı TÜRKSAT 4B uydusunun yapımı tamamlandı.

- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) toplam rezervleri 6 Haziran ile biten haftada 130 milyar 782 milyon dolara yükselerek, bu yılın zirvesine ulaştı.

- Musul'da yaşanan gelişmelere ilişkin kaygılarla artmaya başlayan petrol fiyatları son 6 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

13 Haziran

- Almanya'da nisanda yüzde 1,3 olan yıllık enflasyon mayısta yüzde 0,9'a gerileyerek son 4 yılın en düşük seviyesine indi.

- Ziraat Bankası, güvenlik sorunu nedeniyle Bağdat'ta bulunan şubesindeki bankacılık faaliyetlerini geçici süreyle durdurdu.

16 Haziran

- Merkezi Yönetim Bütçesi mayıs ayında 1,5 milyar lira fazla verdi. 

- Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı, martta 2 milyon 747 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 9,7 seviyesinde gerçekleşti

17 Haziran

- Roketsan ve Saab Dynamics AB, kısa ve orta menzilli antitank füze sistemleri arasındaki boşluğu dolduracak bir sistem geliştirmek üzere işbirliği anlaşması imzaladı.

18 Haziran

- FED, aylık 45 milyar dolarlık tahvil alım miktarını 10 milyar dolar azaltarak, 35 milyar dolara indirdi.

- Türkiye'nin Satınalma Gücü Paritesi değerine göre kişi başına Gayri Safi Yurtiçi Hasıla endeksi, 2013 için 55 olarak belirlendi.

- Kazakistan ile Dünya Bankası arasında ülkedeki enerji verimliliğinin geliştirilmesine yönelik hibe anlaşması imzalandı. 

19 Haziran

- Türkiye’nin tüketim mal ve hizmetlerine ilişkin fiyat düzeyi endeksi geçen yıl 64 olarak gerçekleşti.

- Trafiğe kayıtlı araç sayısı, nisan ayı itibarıyla 18 milyon 215 bin 460'a ulaştı.

20 Haziran

- Merkezi yönetim brüt borç stoku, mayıs sonu itibarıyla 594,7 milyar lira olarak gerçekleşti. Hazine alacakları, mayıs sonu itibarıyla 19,2 milyar lira oldu.

- Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi, mayısta bir önceki aya göre yüzde 1,62 düşerken, yıllık bazda yüzde 15,93 arttı.

23 Haziran

- Dünya Bankası Türkiye'nin 2014 yılı ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,4'ten yüzde 3,5'e yükseltti

- Türk Hava Yolları, Afrika'nın Cotonou (Benin) ülkesine seferlerine başladı.

24 Haziran

- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 9,50'den yüzde 8,75'e indirdi.

- İmalat sanayi kapasite kullanım oranı haziran ayında yüzde 75,3 ile son 6 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

- İstanbul Sanayi Odasının (İSO) ''Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu"  2013 yılı araştırması sonuçlarında ilk sırayı Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ aldı.

27 Haziran

- Türkiye ve Yemen arasında enerji alanında işbirliğine dair mutabakat zaptı imzalandı.

29 Haziran 

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Elektrik fiyatları önümüzdeki 3 ay, doğalgaz fiyatları da temmuz ayında aynı fiyatlarla devam edecek" dedi.

30 Haziran

- Türkiye'nin ihracatı mayısta, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,6 artarak 13 milyar 750 milyon dolar, ithalatı ise yüzde 10,3 azalarak 20 milyar 859 milyon dolar oldu. Dış ticaret açığı, mayısta 7 milyar 108 milyon dolar olarak gerçekleşti.

- TÜPRAŞ, Türkiye'nin en büyük 500 şirketinin belirlendiği "Fortune 500"de, 41 milyar 78 milyon lira net satış ile ilk sırada yer aldı.

(Sürecek)

 

Kaynak:Haber Kaynağı