Ekonomi Liderleri Akdeniz Haftası

Ekonomi Liderleri Akdeniz Haftası

Akdeniz İçin Birlik Genel Sekreter Yardımcısı el-Amuş:- "Bölgesel entegrasyon, Akdeniz'de daha çok yatırım ve ticaret fırsatı sağlayarak bölgenin ekonomik büyümesine katkı sağlar"- "İş yapma ortamının acilen düzeltilmesi yerel ve uluslararası yatırımcılar

BARSELONA (AA) - Akdeniz İçin Birlik Genel Sekreter Yardımcısı Sıtkı el-Amuş, Akdeniz bölgesinde ciddi bir ekonomik entegrasyon eksikliği olduğuna dikkati çekerek "Bölgesel entegrasyon, Akdeniz'de daha çok yatırım ve ticaret fırsatı sağlayarak bölgenin ekonomik büyümesine katkı sağlar." dedi.

Anadolu Ajansının (AA) ikinci kez "Global İletişim Ortağı" olduğu 10. Ekonomi Liderleri Akdeniz Haftası'nda (MedaWeek) konuşan el-Amuş, Akdeniz ülkelerinin son yıllarda pek çok ekonomik sorun ve siyasal değişime sahne olduğunu söyledi.

El-Amuş, bu değişimlerin sosyo-ekonomik faktörlerden kaynaklandığını ve bölge ülkelerinde yaşayanların hayatlarının bundan etkilediğini dile getirdi.

Akdeniz bölgesinin ekonomik anlamda önemli bir kapasitesinin olduğunu ifade eden el-Amuş, "Akdeniz'deki limanlar, ekonomik büyüme ve refah için önemli bir potansiyele sahip. Bölge ülkeleri genç ve eğitimli bir nüfusa sahip. Ayrıca bölge doğal kaynaklar açısından oldukça zengin." diye konuştu.

El-Amuş, bölge ekonomisinin büyümesinin önünde duran engeller olduğunun ve bunların bir an önce çözülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bu sorunların başında bölgesel entegrasyon eksikliğinin geldiğine dikkati çeken el-Amuş, "Akdeniz bölgesindeki ticaretin yüzde 90'nı Avrupa ülkeleriyle yapılıyor. Bölgedeki entegrasyon eksikliği kabul edilemez. Bölgesel entegrasyon, Akdeniz'de daha çok yatırım ve ticaret fırsatı sağlayarak bölgenin ekonomik büyümesine katkı sağlar." dedi.

- Küçük ve orta ölçekli işletmeler vurgusu

El-Amuş, Akdeniz'deki bir diğer önemli sorunun yüksek işsizlik oranı olduğunu belirterek özellikle yüzde 25'lere varan genç işsizliği sorununun çözülmesi için çalışılması gerektiğini dile getirdi.

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesinin işsizlik sorununa çözüm sunabileceğini ifade eden el-Amuş , "İş yapma ortamının acilen düzeltilmesi, yerel ve uluslararası yatırımcılar için gerekli şartların sağlanması gerekiyor. Ülkelerin, bölge ekonomisi içinde yüzde 85 paya sahip ve istihdamın üçte ikisini sağlayan küçük ve orta ölçekli işletmelere odaklanması gerekiyor." diye konuştu.

El-Amuş, bölgenin ekonomik kalkınmasında önemli potansiyele sahip dijital ekonomide küçük ve orta ölçekli işletmelerin sayısının artırılması için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :