Ekonomi Forumu Toplantısı

Ekonomi Forumu Toplantısı

Ekonomi Bakan Yardımcısı Yıldırım:- "Avrupa'da, 2008 krizinden beri yaklaşık 4 milyon kişi istihdam kaybına uğradı ama Türkiye'de bu süre içerisinde 7 milyon kişiye yakın ilave istihdam sağlandı"

KAHRAMANMARAŞ (AA) - Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Avrupa'da, 2008 krizinden bu yana yaklaşık 4 milyon kişi işsiz kalırken,Türkiye'de 7 milyon kişiye ilave istihdam sağlandığını söyledi.

Yıldırım, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Cahit Zarifoğlu Konferans Salonu'nda, Ekonomi Bakanlığı'nın koordinesinde Kahramanmaraş Valiliğince düzenlenen, Ekonomi Forumu Toplantısı'na katıldı.

Küresel ekonomik krizde, birçok ülkede küçülme yaşanırken, Türkiye'de tam tersine büyümenin devam ettiğini vurgulayan Yıldırım, geçen yılki büyüme rakamının yüzde 2,9 olduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:

"Çevre ülkelerde ve dünya ekonomisindeki her türlü probleme rağmen Türkiye ekonomisi, 2014'te de büyümesini sürdürebildi. Tabii bu büyümenin içerisinde ihracatın da çok önemli bir paya sahip olduğunu unutmayalım. Yani 2,9'luk 2014 büyümenin 1,8'lik kısmı, yani yüzde 60'lık kısmı ihracattan geliyor. Türkiye ekonomisi, ekonomilerinde problem yaşayan pek çok ülkeye göre başarılı bir seyir izliyor. Büyüme rakamlarının son 10 yıllık seyrinde yüzde 5,5 gibi bir sonuç ortaya çıkıyor." 

- "Her sene 1,3 milyon civarında yeni istihdam"

Yıldırım, dünyanın pek çok ülkesinde istihdam, yeni iş alanları oluşturmanın yerine mevcut istihdam düzeyinin kaybedildiğine dikkati çekerek, "Avrupa'da, 2008 krizinden beri yaklaşık 4 milyon kişi istihdam kaybına uğradı ama Türkiye'de bu süre içerisinde 7 milyon kişiye yakın ilave istihdam sağlandı. Türkiye ekonomisi her sene 1,3 milyon civarında yeni istihdam sağlayabilen bir yapıya sahip" diye konuştu.

Avrupa pazarının Türkiye için önemine dikkat çeken Yıldırım, "Avrupa bizim için önemli bir pazar. Aynı şekilde Orta Doğu'da ve eski Rusya Federasyonu ve diğer Sovyetler Birliği'nden parçalanan Orta Asya ülkeleri. Kuzey Afrika'nın gelecekte, sahra altı Afrikasının ve Latin Amerika'nın da önemli pazarlarımız olacağını hatırlatmak istiyorum" ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer ise büyük hedefler bulunduğunu, bu hedeflere varabilmenin gayreti, çabası ve telaşında olduklarını söyledi.

-  800 yıllık Kapalı Çarşı örneği

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ise Kahramanmaraş'ın dünyanın eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu belirterek, "Kahramanmaraşımızın daha mükemmele ulaşması, 2023'te Türkiye'nin ilk 10 ekonomisi arasına girmesi için her türlü alt yapıyı sağlıyoruz. Bize düşen ne ise yapma gayreti içerisindeyiz" dedi.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Kemal Karaküçük de kentin ekonomik performansının sürdürülebilir olması için yoğun çaba harcadıklarını belirterek, "Sanayiden tarıma, ihracattan turizm sektörüne tüm potansiyeli harekete geçirmek için tüm gücümüzle çaba sarf ediyoruz" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı