Ekonomi Bakanlığından "Rusya ile ortak bildiri" açıklaması:

Ekonomi Bakanlığından "Rusya ile ortak bildiri" açıklaması:

"Ortak bildiri, Türkiye’ye yönelik ticari ve ekonomik yaptırımlar başta olmak üzere, iki ülke ticaretinin önündeki engellerin tespiti ve ortadan kaldırılması, iki ülke yatırımlarını destekleyecek bir ortak yatırım fonu oluşturulması, ulusal paralarla tica

ANKARA (AA) - Ekonomi Bakanlığından, Rusya ile imzalanan ortak bildirinin, Türkiye’ye yönelik ticari ver ekonomik yaptırımlar başta olmak üzere iki ülke ticaretinin önündeki engellerin tespiti ve ortadan kaldırılması, iki ülke yatırımlarını destekleyecek bir ortak yatırım fonu oluşturulması, ulusal paralarla ticaretin artırılması gibi önemli konuları içerdiği bildirildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Rusya Federasyonu Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukayev'ın dün İstanbul'da yaptıkları görüşme sonrası ortak bildiriye imza attıkları anımsatıldı.

Açıklamaya göre, ortak bildiri, Türk ve Rus teknik heyetlerinin çalışmalarıyla oluşturulan ve Türkiye'ye yönelik ticari ve ekonomik yaptırımlar başta olmak üzere iki ülke ticaretinin önündeki engellerin tespiti ve ortadan kaldırılması, ortak yatırım fonu oluşturulması, ulusal paralarla ticaretin artırılması gibi önemli konuları içeriyor.

Bildiride, 5-8 Ekim'de iki ülke teknik heyetleri arasında 3. tur müzakereleri gerçekleştirilen hizmet ticareti ve yatırımlar anlaşması da yer alıyor ve bu anlaşmanın müzakerelerinin 2017 yılı sonuna kadar sonuçlandırılması hedefleniyor.

Bir sonraki Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısında imzalanması planlanan Orta Vadeli Programa ilişkin çalışmaların da tamamlandığı bildirilen açıklamada, Zeybekci'nin bildirinin imzalanmasının ardından yaptığı konuşmaya da yer verildi. Rusya'nın Türkiye'ye karşı uygulamaya koyduğu yaptırımları hatırlatan Zeybekci, iki ülke ticari ilişkileri önünde önemli bir engel olan yaş meyve sebze ithalatı yasağının da bir an önce kaldırılmasının beklendiğini ve Türk firmalarının bazı sektörlerde faaliyet göstermesi ile Türk personel çalıştırmasına yönelik yasakların da bir an önce kaldırılması gerektiğini kaydetti.

Bakan Zeybekci'nin 12 Ekim'de Rus Enerji Bakanı Aleksander Novak ile İstanbul'da Karma Ekonomik Komisyon 14. Dönem Toplantısını da gerçekleştireceği bildirildi.

Rusya ile ticaret rakamlarına da yer verilen açıklamada, "Rusya'ya yönelik ihracat 2015 yılında 3,59 milyar dolar iken, 2016 yılının ilk 8 aylık döneminde ise 979 milyon dolar oldu. Söz konusu ülkeden ithalatımız ise 2015 yılında 20,4 milyar dolar iken 2016 yılının ilk 8 ayında 10,2 milyar dolar olarak gerçekleşti." denildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :