Ekonomi Bakanı Zeybekci Tunus'ta

Ekonomi Bakanı Zeybekci Tunus'ta

Bakan Zeybekci:- "(Türkiye-Tunus) Aramızdaki Yatırımların Karşılıklı Korunması ve Teşviki Anlaşmasının bir an önce imzalanması gerekiyor. Engelleme ve yasaklamalardan hiç kimse kazanmaz. Bir taraf az, bir taraf çok kaybeder ama serbestlikten her iki taraf

TUNUS (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ile Tunus arasında Yatırımların Karşılıklı Korunması ve Teşviki Anlaşması'nın bir an önce imzalanması gerektiğini belirterek, "Engelleme ve yasaklamalardan hiç kimse kazanmaz. Bir taraf az, bir taraf çok kaybeder ama serbestlikten her iki taraf da kazanır." dedi.

Zeybekci, Tunus temasları kapsamında Sanayi ve Ticaret Bakanlığında gerçekleştirilen Türkiye-Tunus Ortaklık Konseyi 3. Dönem Toplantısının kapanış oturumuna katıldı.

Bakan Zeybekci, buradaki konuşmasında, Tunus’un Türkiye’ye yönelik ihracatının ithalatından az olduğuna işaret ederek, yukarıdakini aşağıya indirmek yerine aşağıdakini yukarı çıkarmanın her iki tarafın menfaatine olacağını söyledi.

Türkiye için Tunus ile dış ticaret hacmi kadar dostluk ve siyasi ilişkilerin de önemli olduğunu vurgulayan Zeybekci, "Önümüzdeki dönemde Tunus'un Türkiye'ye ihracatını artırmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Türkiye olarak yapılması gereken her şeyi yapmaya hazırız. Dünyada hiçbir ülkeye vermediğimiz tavizleri de Tunus'a vermeye hazırız." diye konuştu.

Türkiye'nin Tunus'a yönelik hassasiyetini yineleyen Zeybekci, bu bağlamda Tunus'tan zeytinyağı ithalatını konuşmaya açık olduklarını söyledi. Zeytin ve zeytinyağının Türkiye için kutsal ürünler olduğunu belirten Zeybekci, Tunus Sanayi ve Ticaret Bakanı Zied Ladhari'ye dönerek esprili bir şekilde, "Bunu söylemenin benim için ne kadar zor, riskli olduğunu, Türkiye'de ne anlam ifade ettiğini hayal bile edemez. İleride bana Tunus vatandaşlığı vermek zorunda kalabilir. Buraya taşınabilirim." dedi.

Türk yatırımcıların Tunus'ta yatırım yapması ve bu şekilde üretilen ürünlerin üçüncü ülkelere ihracatının önemine işaret eden Zeybekci, "Bunu yapabilmek için aramızdaki Yatırımların Karşılıklı Korunması ve Teşviki Anlaşması'nın bir an önce imzalanması gerekiyor. Engelleme ve yasaklamalardan hiç kimse kazanmaz. Bir taraf az, bir taraf çok kaybeder ama serbestlikten her iki taraf da kazanır. Tunus'u rahatsız eden dış ticaretteki açığın bizi de rahatsız ettiğini açıkça söylüyorum ama tabiat boşluk kabul etmez. Türk ürünlerinden boşalan alan, başka ülkelerce doldurulacak, ticaretteki açığı ortadan kaldırmayacaktır." ifadelerini kullandı.

Zeybekci, Türkiye'nin yaklaşık 600 milyon dolarlık fosfat ithal ettiğini belirterek, "Tunus'un ürettiği fosfatın tamamını, belki daha fazlasına alabilecek durumdayız. Üretim ve alınmayla ilgili problem yaşıyorduk. Şu anda imzalanan anlaşmayla tekrar Tunus'tan fosfat almaya başladık. İlk partide 30 milyon dolarlık bir anlaşma var." dedi.

İki ülkenin kol kola yürümeye devam edeceğini, bugün imzalayacakları anlaşmalarla bunun perçinleneceğini dile getiren Zeybekci, bir sonraki toplantıda Serbest Ticaret Anlaşmasının genişletilmesini görüşmeyi ümit ettiğini kaydetti.

Türk müteahhitlik sektörünün çalışmalarına da değinen Zeybekci, Tunus'un 2025 hedeflerinde Türk şirketlerinin alt yapının geliştirilmesinde finans imkanlarını da beraberlerinde getirerek yer alabileceklerini bildirdi.

Zeybekci, konuşmaların ardından basın mensuplarının bir sorusuna da "Her şartta Tunuslu kardeşlerimizin yanındayız. Bu konuda Eximbank kredileriyle ilgili imkanlarımız var, bunu artırmaya da varız. Diğer alanlarda da savunma gibi her türlü iş birliğine açığız. İki ülke arasında negatifleri değil pozitif fırsatları değerlendireceğiz bundan sonra." yanıtını verdi.

- "Türkiye ile ilişkilerimizin korunmasını istiyoruz"

Tunus Sanayi ve Ticaret Bakanı Zied Ladhari de iki dost ve kardeş ülkenin ilişkilerinde hukuki altyapının oluşturulmasının önemine işaret etti. İki ülke arasındaki ilişkinin özel ve olağanüstü olduğunu belirten Ladhari, "Tunus hükümetinin kanaati Tunus Devrimi sonrası Türkiye ile geliştirilen ilişkilerimizin korunması yönündedir." dedi.

Tunus'un kendisini ticaret ve sanayi başta olmak üzere birçok alanda açtığını, bu açılımın devam etmesini istediklerini anlatan Ladhari, görüşme kapsamında imzalanan anlaşmalarla iki ülke açısından da "kazan kazan" sisteminin işleyeceğini söyledi. Zeybekci ile samimi ve açık bir diyalog kurduklarını dile getiren Ladhari, karşılaşılacak sıkıntıların mevcut ikili ilişkilerin bozulmasına neden olmaması gerektiğine dikkati çekti. Ladhari, Türk yatırımcıları ülkesine beklediğini de sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından iki ülke arasında enerji, sanayi ve ticaret alanlarındaki ilişkilerin geliştirilmesine yönelik bazı anlaşmalar imzalandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :