Ekonomi Bakanı Zeybekci Muğla’da:

Ekonomi Bakanı Zeybekci Muğla’da:

"Muğla dünyanın en güzel şehirlerinden ve en güzel özelliklerinin olduğu bir yer. 3 ay turizm yaparak Muğla’nın zenginliklerini değerlendirirseniz Muğla’ya çok büyük haksızlık yapmış olursunuz"- "12 senede serbest bölgelerde istihdam edilen insan sayısı 2

MUĞLA (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Muğla’nın turizmdeki farklılıklarıyla dünyaca bilinen bir kent olduğunu belirterek, "Muğla dünyanın en güzel şehirlerinden ve en güzel özelliklerinin olduğu bir yer. 3 ay turizm yaparak Muğla’nın zenginliklerini değerlendirirseniz Muğla’ya çok büyük haksızlık yapmış olursunuz" dedi.

Zeybekci, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) tarafından düzenlenen "Muğla Odaları İstişare Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Muğla’nın kıyı uzunluğunun İspanya, Akdeniz ve Atlas Okyanusu sınırlarından daha uzun olduğunu söyledi.

Denizi, tarihi, kültürü, yazı, kışı, dağı, ovası ve her yönüyle çok çeşitli zenginliğe sahip Muğla’nın turizmden 12 ay faydalanarak otellerinin sürekli dolu olması gerektiğini belirten Zeybekci, "Muğla dünyanın en güzel şehirlerinden ve en güzel özelliklerinin olduğu bir yer. 3 ay turizm yaparak Muğla’nın zenginliklerini değerlendirirseniz Muğla’ya çok büyük haksızlık yapmış olursunuz. Muğla’da 12 ay turizm yapılmalı. Bu kadar devasa bir zenginlik sadece 3,5 milyar dolarlık bir paraya pazarlanamaz. En az 20-25 milyar dolarlık bir zenginlik çıkmalı Muğla turizminden" diye konuştu.

Yeni dünyanın serbest bölgeler ile çok büyük aşama kaydettiğini ve bunun için çalıştıklarına işaret eden Zeybekci, şöyle konuştu:

"12 senede serbest bölgelerde istihdam edilen insan sayısı 20 bin kişiden 63 bin kişiye çıkarıldı. Şu an itibarıyla yaklaşık 25 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşıldı. Şimdi Meclis'e gönderdiğimiz yeni serbest bölge kanununda Orman ve Su İşleri Bakanı ile vardığımız mutabakatta Muğla için Özel Serbest Bölge var. Sahil boyuncu bu özel serbest bölgeler öyle olacak ki içinde Türk yatırımcısı olacak. İçinde Türk sermayesi ve Türk emeği olacak. Tamamı da serbest bir nokta olacak. Misafirler yatı ile ve diğer ulaşım araçları ile geldiğinde ve içeri girdiğinde turizmi ile alışverişi ile sağlığı ile tam anlamı ile ticaretin çok iyi noktalara geldiği alanlar olacak. Sadece Ege değil Akdeniz'i, İsraillisi, Lübnanlısı ile Mısırlısı ile tüm insanların geldiği özel  bir alan olacak ve dünyada bunun örneği yok. Yer tespitlerini de inşallah sizlerle birlikte yaparız. Orman alanı olacak ama bir tek ağaca bile dokunmadan."

Ege’nin en büyük yatlarının bölgede yapılması için de çalışma yürütüldüğünü kaydeden Zeybekci, “Ege’de yat üretilecek ise bu ancak Türkiye’de olur, Türkiye’de gerçekleştirilebilir. Bununla ilgili şu anda Antalya’da çok başarılı bir denememiz var. 70 tane 50 metreye yakın devasa lüks yatların üretildiği bir yer. Her birinin fiyatının 20, 30 ve 50 milyon dolara kadar gittiği başarılı bir örneğimiz oldu. Dünyanın ayağı artık oraya doğru kaymaya başladı. Körfez ülkelerinde hali vakti yerinde olanlar bile artık yatlarını orada yaptırmaya başladı. Ege’nin en büyük yat üretim tesisleri de artık bence burada olmalı" dedi.

Zeybekci, 10 yıl önce Türkiye’nin ortalama eğitim süresinin 4 yılın altında olduğunu, 10 yılda bunun 7,5 yılı geçtiğini ifade etti.

Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği anlaşmasının revize edilmesiyle ilgili bir anlaşmayı 12 Mayıs'ta imzaladıklarını hatırlatan Zeybekci, şunları kaydetti:

"Orada dört konu üzerinde uzlaştık. Türkiye’nin Gümrük Birliği’nin karar alma mekanizmasında eşit bir hakla yer alması. Üçüncü ülkelerin AB ile imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarına Türkiye’nin otomatik olarak taraf olması, Türk ihraç ürünlerinin Avrupa Birliği sınırları içinde bire bir Avrupa Birliği ürünü gibi serbest olarak dolaşması, taşımacılığımızın, lojistiğinin önünde hiçbir kotanın, engelin olmaması. Dördüncü madde bu madde çok daha önemli bir madde. Gümrük Birliği anlaşması imzalanırken kapsam dışında bırakılan hizmet sektörü, kamu alımları, yani devlet ihaleleri, tarım ve gıda Gümrük Birliği kapsamına girecek. Hizmet sektörü demek işte bu demek. Biz o ülkeler ile sosyal güvenlik anlaşmasını da yaptığımız zaman o ülkenin emeklisi, aynı benim vatandaşım gibi, benim ülkemin emeklisi aynı onların vatandaşı gibi bunu sağladığımız zaman işte o zaman biz Muğla’yı 3,5 milyara değil, 20 milyara, 30 milyar ve 40 milyar dolara ciroya bile beğenmez hale geliriz."

 MUTSO Başkanı Bülent Karakuş ise Muğla ekonomisinin turizm, tarım ve madencilik üzerine yoğunlaştığını belirtti. 

Kentin bin 480 kilometre kıyı uzunluğuna sahip ve bünyesinde 2 uluslararası havalimanı ile 195 ören yerini barındıran dünya markası haline gelmiş  bir turizm destinasyonu olduğunu dile getirdi.

Muğla’da sit alanlarının çok olması ve yetkili kurumların  sayısının fazla olması nedeniyle yatırım yapmak isteyen girişimcilerin sorun yaşadığını anlatan Karakuş, şunları kaydetti:

“Muğla’da koruma alanlarının envanteri çıkartılmalı ve tek bir kurumun yetkisine verilmelidir. Kentimiz temiz ve yenilenebilir enerji konusunda oldukça zengin bir bölge. Bin 480 kilometre sahil şeridine sahip olmamıza rağmen bütünleşik kıyı planlarımızın olmayışı, hangi yatırımın nereye yapılması konusunda sorun yaratmaktadır.”

Konuşmaların ardından MUTSO Başkanı Karakuş, Bakan Zeybekci'ye Taruhu Muğla Evleri'nin anlatıldığı tablo verdi.

Programa Muğla Valisi Amir Çiçek, AK Parti Muğla Milletvekili Ali Boğa, milletvekili adayları, belediye başkanları, Jandarma Alay Komutanı Halil Çelik, Emniyet Müdürü Hakan Çetinkaya, muhtarlar, MUTSO Yönetim Kurulu üyeleri, işadamları, sektör temsilcileri ile davetliler katıldı.

Zeybekci, buradaki toplantının ardından partisinin Menteşe ilçesindeki Saburhane Meydanı'nda düzenlenen açık hava toplantısına katıldı. Burada vatandaşlara hitap eden Zeybekci, partisinin kentte ve Türkiye'de iktidarları süresince yaptığı çalışmaları anlatarak, 7 Haziran'daki seçimde destek istedi.

Kaynak:Haber Kaynağı