Ekonomi Bakanı Zeybekçi Londra'da

Ekonomi Bakanı Zeybekçi Londra'da

Ekonomi Bakanı Zeybekçi:

LONDRA (AA) -  Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, "Türkiye’nin katlandığı yüksek faiz maliyetlerinin gerekçesinin sağlam temellere oturduğuna inanmıyorum" dedi.

Bakan Zeybekçi, Vestel’in İngiltere’nin başkenti Londra’da Berkshire bölgesindeki yeni hizmet binasının açılışı sonrasında, AA muhabirinin faiz politikasına ilişkin sorusu üzerine, "Bu konu ile ilgili bizim görüşümüz son derece açık ve net. Türkiye’de faizlerin yüksek kalması için, faizlerin bu seviyede kalması için öne sürülen hiçbir gerekçeyi biz ekonominin, yatırımların ve büyümenin katlandığı maliyetler olarak, yeterli bir sebep olarak görmüyoruz" değerlendirmesini yaptı.

"Dünyada ABD’nin Merkez Bankası Fed’in parasal daralmaya gitmesinin, gelecek süreçte faizleri artırma ihtimalinin dünyadaki diğer ekonomileri etkileyeceğini" ifade eden Zeybekçi, şunları söyledi:  

"Türkiye’nin farklı yapısı sebebiyle Türkiye’nin Avrupa Birliği ile bu denli yakın ilişkisi sebebiyle ekonomik anlamda doğrudan yabancı yatırımların yüzde 70'ini Avrupa Birliği’nden alan Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin parasal politikalarından daha çok etkileneceğini biz varsayıyoruz. Dolayısıyla ABD’nin bu parasal tedbirlerden negatif anlamda etkilenmemizin daha fazlasını pozitif anlamda Avrupa Birliği’nden etkileneceğimiz için Türkiye’nin katlandığı yüksek faiz maliyetlerinin gerekçesinin sağlam temellere oturduğuna ben inanmıyorum."

Faiz politikasının reel ekonomiye olan etkilerine de değinen Zeybekçi, "Onun için Türkiye’de yatırım yapılabilir görmediğimiz, üretim yapılmaya teşvik eder görmediğimiz, büyümeyi destekler görmediğimiz yüksek faizlerin cesur bir şekilde aşağı yönde çekilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bunun için tabii ki Merkez Bankamız özerk diyoruz da ekonomik gelişmelerden halkın katlandığı maliyetlerin hesabını vermesi gereken iktidar olarak da bizler varız burada. Bunu söylemeye devam edeceğiz. En kısa sürede inşallah bu yönde olumlu gelişmeler alacağımıza inanıyorum" diye konuştu. 

-Gümrük Birliği-

Londra’da İngiliz yetkililer ile yaptığı resmi temasları da değerlendiren Zeybekçi, Gümrük Birliği Anlaşması’na ilişkin, Türkiye’nin konumunun yeniden değerlendirilmesi çağrısında bulundu.

Zeybekçi, şunları kaydetti:

"Türkiye, Gümrük Birliği ilişkisi içerisinde olan dünyadaki tek ülke. Bu Gümrük Birliği ilişkisi bizim yaklaşık olarak 19 yıldan beri çok büyük gelişmeler sağladığımız, çok büyük kazanımlar sağladığımız, gerek Türkiye’nin gerek Avrupa Birliği’nin de çok büyük mesafeler katettiği bir kurum, organ. Tabii Gümrük Birliği kurulurken, Gümrük Birliği anlaşması yapılırken çok kısa vadeli bir dönem için yapılmış. Bu kısa vadeli dönem de yaklaşık olarak dört beş yıl içerisinde Türkiye nasıl olsa Avrupa Birliği’ne tam üye olacağı varsayımı ile birçok şey belki ihmal edilmiş. Birçok şey belki nasıl olsa tam üye oluyoruz diyerek gözardı edilmiş."

AB ile Gümrük Birliği Anlaşması’nın dünyada benzeri olmadığına inandığını belirten Zeybekçi, "Avrupa Birliği üçüncü ülkelerle serbest ticaret anlaşması anlamında imzaladığı tüm anlaşmalara Türkiye otomatik olarak kapılarını açarak katılmış ama Avrupa Birliği’nin bu ülkelerden elde ettiği o hakları asla elde edememiş. Bu yapının, yani Gümrük Birliği’nin  asimetrik bir sonuca dönüşmesi ve  Türkiye’ye zarar vermesi haline gelmiş" şeklinde konuştu.

Zeybekçi, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Geldiğimiz noktada ABD ve Avrupa artık basit bir serbest ticaret anlaşmasından çok daha fazla ekonomik entegrasyona gidiyorlar. 28 Avrupa Birliği üyesi ülke, ABD ki bu toplamda bu dünya ticaretinin tam yarısı demek. Yeni bir yapılanmaya gidiyor. Türkiye de Avrupa Birliği ile olan Gümrük Birliği anlaşması sebebiyle bu anlaşmanın bitmesi halinde ABD’ye kapıların otomatik halde açar hale geliyor ama bu arada tabi ki ABD’ye otomatik olarak bir giriş hakkını elde etmeden bunu yapıyor. Bu asimetrik yapıyı anlatmak ve bunun rahatsızlıklarını dile getirmek üzere burdayız.

Avrupa Birliği’nde yaptığımız görüşmelerde bugüne kadar pozitif bir anlamda bir karşılık buluyoruz. Gümrük Birliğinin yenilenmesi, yeniden güncel hale getirilmesi ile ilgili mutabakatımız var.

ABD ile de görüşüyoruz ama bu sürecin AB içerisinde tamamlanması için de ülke ülke dolaşarak 28 ülkenin, gerekiyorsa ekonomi bakanları ve dışişleri bakanları ile de görüşerek bu konuda Türkiye’nin tezlerini desteklemeleri için bu turlarımızı devam ettiriyoruz."

Zeybekçi, Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Lord Livingston ile görüşmesiyle ilgili de "Son derece pozitif bir görüşme oldu. İnşallah, bundan sonraki  Avrupa Birliği oturumlarında, AB organlarında İngiltere Türkiye’nin bu haklı davasını destekleyeceğini bize beyan etti, teyit etti" dedi.

İngiltere ile Türkiye arasında üçüncü ülkelerde ortak projelerde çalışılabileceğini vurgulayan Zeybekçi, "Önümüzdeki 2015 yılından itibaren şubat ayında gerçekleştireceğiniz bir ortak ekonomik program çerçevesinde İstanbul’da büyük bir iş forumumuz olacak. İngiliz ve Türk iş dünyasını ve tüm sektörleri bir araya getireceğiz. Şubat 18-19 gibi inşallah Türkiye’de böyle büyük bir etkinlik yapacağız" bilgisini verdi.

Zeybekçi, ayrıca Türk-İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası (TBCCI)  Başkanı Emma Edhem tarafından kendisinin onuruna verilen öğlen yemeğine katıldı. 

-Vestel Londra’daki yeni hizmet binasını açtı-

Bu arada Vestel'in, İngiltere’deki şirketi Vestel UK'nın yeni merkezinin açılışı Ekonomi Bakanı Zeybekçi’nin katılımıyla yapıldı. Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Tursan Erdoğan, İngiltere’nin elektronik ve beyaz eşya ihracatında Avrupa’daki en önemli üç pazardan biri olduğunu vurgulayarak "1,5 dönüm alana kurulu yeni merkezimizde 50’ye yakın çalışanımızla faaliyet göstereceğiz. İngiltere’deki tüm perakendeciler ve distribütörlerle çalışıyoruz" dedi. 

Kaynak:Haber Kaynağı