Ekonomi Bakanı Zeybekci Kazakistan'a gidecek

Ekonomi Bakanı Zeybekci Kazakistan'a gidecek

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye-Kazakistan Karma Ekonomik Komisyonu kapsamında Kazakistan'a gidecek

ANKARA (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye-Kazakistan Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonunun Sekizinci Dönem Toplantısına katılmak ve bazı temas ve görüşmelerde bulunmak üzere Kazakistan'a gidecek. 

Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakan Zeybekci'nin, Türkiye-Kazakistan Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonunun sekizinci dönem toplantısına katılmak ve bazı temas ve görüşmelerde bulunmak üzere 24 Nisan 2014 tarihinde Kazakistan'a resmi bir ziyarette bulunacak.

Bakan Zeybekci ve beraberindeki heyet bugün akşam saatlerinde Kazakistan'a gidecek. Ziyaret kapsamında Bakan Zeybekci'ye Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ile Denizli Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Abdülkadir Uslu da eşlik edecek.

Zeybekci, Kazakistan ziyaretinde, Kazakistan Başbakanı Karim Massimov tarafından kabul edilecek, ayrıca Başbakan Yardımcısı ve Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakanı Aset İsekeşev ile de görüşecek.

- İkili ilişkiler ileriye taşınacak -

Kazakistan, Türkiye'nin dış ticareti, müteahhitlik hizmetleri ve yatırımları bağlamında bölgedeki en önemli partnerlerinden birisi konumunda bulunuyor.

Türkiye ile Kazakistan arasındaki dış ticaret hacmi 2013 yılı itibariyle 4,14 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye'nin Kazakistan'a yönelik ihracatı, 2013 yılında 1,04 milyar dolar, ithalatı ise 3,1 milyar dolar olarak kaydedildi.

Kazakistan Türk müteahhitlik firmalarının en aktif oldukları ülkelerden birisi konumunda bulunuyor. Türk firmaların bugüne kadar Kazakistan'da üstlendikleri 400 projenin toplam bedeli 17,4 milyar dolar olarak gerçekleşiyor.

Bakan Zeybekci'nin göreve gelmesinden sonra Kazakistan'a yapacağı bu ilk ziyaretin, iki ülke arasındaki mevcut ticari ve ekonomik işbirliğini ileriye taşımakta önemli bir rol oynaması bekleniyor. 

Ziyaret sırasında Karma Ekonomik Komisyon Toplantısında üzerinde mutabakata varılan hususları içeren protokol, Ekonomi Bakanı Zeybekci ile Kazakistan Başbakan Yardımcısı ve Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakanı Aset İsekeşev tarafından imzalanacak.

Kaynak:Haber Kaynağı