Ekonomi Bakanı Zeybekci, Gaziantep'te

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Gaziantep'te

Bakan Zeybekci:- "Yıllarca bu ülkede belirli kesim, yani 'imam hatiplerin önünü keseceğiz' diye Türkiye'nin mesleki eğitimle ilgili bir nehri kurutuldu"- "Bilgiyi, teknolojiyi üreten, dağıtım kanallarını kontrol eden, tüketim alışkanlıklarını belirleyen,

GAZİANTEP (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Yıllarca bu ülkede belirli kesim, yani 'imam hatiplerin önünü keseceğiz' diye Türkiye'nin mesleki eğitimle ilgili bir nehri kurutuldu" dedi.

Zeybekci, Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği (GAİB) tarafından Seyrantepe Mahallesi'nde yaptırılan 42 derslikli GAİB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, emeği geçen herkese teşekkür etti.

Türkiye'de 2002 yılı sonu itibarıyla insanların ortalama eğitim süresinin 4 yıl bile olmadığını dile getiren Zeybekci, 2014 yılı sonu itibarıyla bu rakamın 7,5 yıla çıktığını söyledi.

Bunun son derece yüksek ve takdir edilmesi gereken bir başarı olduğuna dikkati çeken Zeybekci, şöyle devam etti.

"Yıllarca hata yapıldı. Yıllarca bu ülkede belirli kesim, yani 'imam hatiplerin önünü keseceğiz' diye Türkiye'nin mesleki eğitimle ilgili bir nehri kurutuldu. Çok önemli bir kaynağı kurutuldu. 4+4+4 kesintisiz 12 yıl eğitim projesi ile kararı ile Türkiye'de eğitim süresi bu kadar kısa sürede 4 yıldan 7,5 yıla çıktı ama bu bizim hedeflediğimiz, yani Gazi Mustafa Kemal'in o çağdaş uygarlık seviyesi diye hedef gösterdiği noktaya ulaşmak için yeterli olan bir seviye değil. Yani 4 yıldan 7,5 yıla gelmek ne kadar büyük başarı ve iyi bir atlama ise önümüzdeki mesafe de o kadar büyük bir mesafe. Ne kadar eğitim o kadar bilgi üretmek ne kadar eğitim o kadar yüksek teknoloji üretmek demektir." 

Bundan 15-20 yıl önce Türkiye ile aynı seviyelerde olan ve Türkiye'nin rekabet etmeye çalıştığı Güney Kore'nin bugün ortalama eğitim seviyesinin  11,8 yıla ulaştığını belirten Zeybekci, bunun Japonya'da 12,5 yılın üzerinde, kuzey ülkelerinde 12,8 yıl, Avrupa Birliği ortalamasının ise 12 yıl civarında olduğunu ifade etti.

Günümüzde dünyanın, bilgi ve teknolojiyi üretenler, bilgi ve teknolojiyi tüketenler olmak üzere ikiye ayrıldığına işaret eden Zeybekci, "Ne acı bir gerçektirki bilgi ve teknolojiyi üretenler, bilgi ve teknolojiyi tüketenleri yönetiyor, onlara hükmediyor. Bugün Türkiye'de ihracatımızın içindeki yüksek teknolojinin payı yüzde 4 bile değil. Biraz önce örnek verdiğim ülkelere bakacak olursak eğer oralarda, ihracatlarının içindeki yüksek teknoloji payı Kore'de yüzde 25, Almanya ve Japonya'nınki ise yüzde 30'un üzerinde" diye konuştu.

Türkiye'nin ihracatını 12 yılda 36 milyar dolardan 171,6 milyar dolara ulaştırdıklarını vurgulayan Zeybekci, bunun inanılmaz ve her türlü takdirin üzerinde bir başarı olduğunu kaydetti.

Bundan dolayı bütün ihracatçılara ve bu yolda emek veren yol arkadaşlarına "Allah razı olsun" diyen Zeybekci, "Ama ortalama ihracatımızın kilogram fiyatı daha yeni 1,30'lardan 1,65-1,70'lere geldi. Biraz önce saydığım ülke gruplarının ortalama ihracatlarının kilogram fiyatları ise 4 dolar seviyesinde" şeklinde konuştu.

Eğitimin önemine işaret eden Zeybekci, gençlere seslenerek, şöyle dedi:

"Bir daha aynı yaşta olmayacaksınız, bir daha aynı gün olmayacak, bir daha 8'inci, 9'uncu, 10'uncu sınıflarda olmayacaksınız. Türkiye eğer bugüne kadar birilerinin kontrol ettiği dünyada edilgen bir ekonomi olarak bu noktalara gelebildiyse, Gaziantep 25 milyar dolarlık 2023 ihracat hedefine ulaşmak istiyorsa etkin ekonomi olmak zorundayız. Bilgiyi, teknolojiyi üreten, dağıtım kanallarını kontrol eden, tüketim alışkanlıklarını belirleyen, tüm bunların başında Türkiye olarak parası olan, yani parayı kontrol eden, finansmanı kontrol eden, kendi finansman imkanını kaynağını, yaratan bir ülke olmak zorundayız. Bütün bunları bildiysek, bütün bunların farkındaysak eğer bütün eğitim sistemimizi de buna göre dizayn etmemiz gerekiyor. Bu okul bizim bu ihtiyacımızı gidermek için çok önemli bir görevi yerine getirecek."

- "Verdiğimiz mücadele Türkiye'nin geleceğinin mücadelesiydi"

Ara eleman sıkıntısına da değinen Zeybekci, Türkiye'de mühendisler kadar ara elamanlara da ihtiyaç olduğunu söyledi. 

Açılışı gerçekleştirilen okulda eğitim gören öğrencilerin tamamının mühendis olmasını istediklerini dile getiren Zeybekci, şunları kaydetti:

"Dünyanın en iyi mühendisleri, dünyanın en iyi  bilim insanları buradan çıksın. O yolda Türkiye'nin ilerideki o bayraklarının taşıyıcıları olsunlar ama bizim oralarda bir laf vardır; 'sen ağa ben ağa ineği kim sağa' diye. Türkiye'de ara noktalarda da elemana ihtiyacımız var. Teknisyenlere, teknik insanlara ihtiyacımız var. Arada sistemin çalışmasını birebir yürütecek aynı zamanda inisiyatif alabilecek kadar eğitime sahip olan, konulara vakıf teknik insanlara ihtiyacımız var. Dünya böyle yapıyor, biz de böyle yapacağız. Onun için bu 4+4+4'ün mücadelesini verirken tüm bunları düşünerek o mücadeleyi verdik. Birileri o eğitim komisyonunda o kanunun çıkmaması için her türlü siyaseti karalayan, siyaseti toplum huzurunda itibar anlamında aşağıya çeken girişimlerde bulunurken, arkadaşlarımızdan Allah razı olsun günlerce orada onun mücadelesini verdik. Verdiğimiz mücadele Türkiye mücadelesiydi, verdiğimiz mücadele Türkiye'nin geleceğinin mücadelesiydi. Birileri de bu ülkeyi bu milletten korumak ve kollamak genetiğini taşıdıkları için o genetiklerinin gereği olan refleksler ve reaksiyonlar peşindeydi." 

- TİM Başkanı Büyükekşi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de eğitimin kalitesini mutlaka artırmaları gerektiğini söyledi.

Gaziantep'in 2023'de 25 milyar dolar ihracat hedeflediğine işaret eden Büyükekşi, bu hedefin tutturulabilmesi için de mutlaka katma değerin artırılması gerektiğini vurguladı.

Katma değeri artırabilmenin yolunun da inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markadan geçtiğini dile getiren Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Bunları yapabilmek için mutlaka eğitimin kalitesinin artması lazım. Özellikle burada inşallah yetişecek gençler çok iyi yabancı dil bilen, gerek dış ticaret konusunda, gerek lojistik konusunda, gerekse ticaretle ilgili diğer konularda eğitim alacaklar. Gaziantep'in ve Güneydoğu Anadolu'nun ihracatının artmasında bize önemli katkı sağlayacak, Türkiye ekonomisine önemli destek verecekler. Okulumuz Gaziantep'e hayırlı uğurlu olsun."

Konuşmaların ardından Zeybekci, GAİB Başkanı Abduldakir Çıkmaz'a Vali Ali Yerlikaya ile Onur Belgesi vererek, okulun açılışını gerçekleştirdi. 

Beraberindekilerle bir sınıfı gezen Zeybekci, öğrencilere kitap hediye ederek, fotoğraf çektirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı