Ekonomi Bakanı Zeybekci, Çin Ticaret Bakanı ile görüştü

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Çin Ticaret Bakanı ile görüştü

Bakan Zeybekci:- "Türkiye ile Çin arasındaki ticaretin önündeki tüm engellerin kaldırmak üzere bir süreç başlatmak istiyoruz"- "Türkiye'de Çinli firmaların her türlü ticaret ve üretim yapacakları özel bir Çin serbest bölgesi öneriyoruz"

PEKİN (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ile Çin arasındaki ticaretin önündeki tüm engelleri kaldırmak üzere bir süreç başlatmak istediklerini söyledi.

Zeybekci, Çin programı kapsamında Çin Ticaret Bakanı Gao Hucheng ile yaptığı toplantıda, iki ülkenin ilişkilerini karşılıklı "kazan-kazan" ilkesiyle geliştirmek istediklerini ifade etti.

Ticari ilişkileri ortak faaliyetlerle ilerletmeyi amaçladıklarını dile getiren Zeybekci, 2015-2018 yılları arasında yeni bir Çin Eylem Planı oluşturmak üzere çalışmalara başladıklarını anlattı. 

Türkiye ile Çin arasındaki mevcut ticari ilişkilere değinen Zeybekci, "Biz bir satarken, Çin'den 10 alıyoruz. 10 almaktan şikayetçi değiliz. Ama Çin'e sattığımız biri 5 yapmak, 10 yapmak istiyoruz" dedi. 

Zeybekci, Orta Asya, Orta Doğu, Balkanlar ve Avrupa'da Türkiye'nin sahip olduğu avantajları kullanarak Çin'le birçok iş birliği geliştirilebileceğini ifade etti. 

Müteahhitlik hizmetlerinde Türk firmalarının sayısal olarak Çin'den sonra dünyada ikinci sırada olduğuna dikkati çeken Zeybekci, "Bu rakip olmamızı gerektirecek bir durum değil. Bu durum Ortadoğu, Türki Cumhuriyetler, Rusya ve Balkanlarda çok büyük iş birlikleri yapabileceğimizin göstergesi. Türkiye olarak Çin'le rekabet ederek değil ortaklık kurduğumuzda kazanacağımızı biliyoruz. Türkiye ile Çin arasındaki ticaretin önündeki tüm engellerin kaldırmak üzere bir süreç başlatmak istiyoruz. Türkiye'de Çinli firmaların her türlü ticaret ve üretim yapacakları özel bir Çin serbest bölgesi öneriyoruz. Bütün bu konuların takip etmek üzere bakanlıklarımız arasında kuracağımız yüksek düzeyli memurlar heyetiyle de çalışmaları derhal başlatmak istiyoruz" diye konuştu.

 

- "Çin'e gıda ihracatında karantina uygulaması bir engel" 

 

Türkiye ile Çin arasındaki dış ticaret açığını kapatmanın en hızlı yolunun Çinli firmaların Türkiye'de yatırım yapmaları olduğunu belirten Zeybekci, "Çin'in çok önem verdiği İpek Yolu projesini sonuna kadar destekliyoruz. Bu projenin en önemli kavşak noktalarından biri de Türkiye. Çinli firmaların Türkiye'deki en önemli yatırımları, kuracakları lojistik merkezler olabilir. Ayrıca gıda ve enerji alanlarında da yatırıma davet ediyorum" dedi.

Türkiye'nin Çin'e gıda ihracatında uzun ve zahmetli karantina uygulamasının bir engel olduğunu belirten Zeybekci, buradaki sürenin hızlanmasının bu ülkeye ihracat için önemli olduğunu dile getirdi.

Nükleer enerji konusunda da Çin'le iş birliğine açık olduklarını ifade eden Zeybekci, "Dikişsiz çelik borularda anti sübvansiyon soruşturması, porselen ve cep telefonlarında ise korunma önlemleriyle ilgili Türkiye, Dünya Ticaret Örgütü kuralları çerçevesinde hareket edecek. Süreç sonuna kadar Çin otoritelerinin tüm bilgilerine açık ve şeffaf olacaktır" diye konuştu.

Zeybekci, Çin Ticaret Bakanı Hucheng'e G20 Zirvesi öncesinde İstanbul'da Türkiye-Çin Ekonomi Zirvesi düzenleme ve burada bütün sektörleri bir araya getirme önerisinde bulundu.

 

- "Çinli işletmeleri Türkiye'de yatırıma teşvik ediyoruz"

 

Çin Ticaret Bakanı Gao Hucheng ise iki ülke arasındaki ticari ilişkilerdeki olumlu bir eğilim olduğunu ve iki ekonominin birbirini etkin şekilde tamamlayabileceğini söyledi.

Çin'in Türkiye ile dostluğa ve iş birliğine önem verdiğini vurgulayan Hucheng, Türkiye'nin Çin açısından stratejik bir yeri olduğunu dile getirdi.

Hucheng, ikili ticaret hacminin 2014 yılında tarihi bir rekor kırdığını, bu yılın ilk yarısında da hızlı bir artış yaşandığını aktardı.

Çin'in Türkiye'deki yatırımlarının ve müteahhitlik projelerinin arttığına dikkati çeken Hucheng, Çinli işletmelerin Türkiye'de yatırım yapmalarını teşvik ettiklerini söyledi.

İki ülke arasındaki yüksek iş birliği potansiyeline işaret eden Hucheng, ticari alanda yaşanan dengesizliğin Türkiye'nin Çin'e ihracatını artırması ve Çinli işletmelerin de Türkiye'de daha fazla yatırım yapmasıyla çözülebileceğini dile getirdi.

Türkiye'de bir Çin serbest bölgesi kurulmasının bu yönde etkin bir çözüm olacağını belirten Hucheng, ayrıca turizm alanında da iş birliğinin güçlendirilebileceğini söyledi.

Hucheng, "Türkiye’deki büyük projelerde de iş birliği geliştirmeye hazırız. Örneğin Edirne-Kars hızlı tren ve nükleer santral projelerinde iş birliği geliştirebiliriz" dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı