Ekonomi Bakanı Zeybekci, Arnavutluk'ta

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Arnavutluk'ta

Zeybekci, Ekonomik Kalkınma, Ticaret ve Girişimcilik Bakanı Ahmetaj ile görüştü

TİRAN (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Biz Arnavutluk'u Balkanlar'daki ortak ülkemiz olarak görüyoruz. Üretimde, enerjide, lojistikte ve ticarette ortak ülke olarak görüyoruz" dedi.

Bir dizi temasta bulunmak ve Arnavutluk-Türkiye Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATTSO) açılışını yapmak üzere öğle saatlerinde Arnavutluk'a gelen Zeybekci, Ekonomik Kalkınma, Ticaret ve Girişimcilik Bakanı Arben Ahmetaj ile görüştü.

Bakanlıktaki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Zeybekci, Türkiye ile Arnavutluk arasındaki ikili ilişkilerin son derece pozitif olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin son yıllarda katlanarak arttığını kaydetti.

Arnavutluk'ta 300'ün üzerinde Türk yatırımcısının bulunduğuna işaret eden Zeybekci, bu firmaların yatırım tutarının 1 milyar doların üzerinde olduğunu vurguladı.

Zeybekci, Arnavutluk ile Türkiye'nin potansiyellerinin sadece Arnavutluk ve Türkiye sınırları ile sınırlı kalmayacağına emin olduğunu belirterek, iki ülkenin birlikte çok daha büyük rakamlara ulaşabileceğini söyledi.

Türkiye olarak, Türk firmalarına Arnavutluk'ta yatırım yapma konusunda teşvikte bulunduklarını anlatan Zeybekci, "Çünkü biz Arnavutluk'u Balkanlar'daki ortak ülkemiz olarak görüyoruz. Üretimde, enerjide, lojistikte ve ticarette ortak ülke olarak görüyoruz" diye konuştu.

Zeybekci, Ahmetaj ile görüşmelerinde iki önemli mutabakata vardıklarını kaydederek, "Serbest Ticaret Anlaşmamızı aramızda 'sınırsız dostluk ve sınırsız ticaret' mantığı üzerine oturtmak üzerine anlaştık. Çok iyi dostuz, kardeş ülkeyiz, tarihten gelen bağlarımız var ama hepsinden önemlisi ekonomik ortaklık gelecek için kurmamız gereken yeni bir başlangıç olarak görüyorum" şeklinde konuştu.

Bugün Ahmetaj ile yaptıkları görüşmede üzerinde mutabık kaldıkları bir diğer konunun da teknik ekipler oluşturarak bunların her ay bir araya gelmesini sağlamak olduğunu ifade eden Zeybekci, bu teknik ekiplerin belirleyeceği alanlarda iki ülkenin iş dünyasını en kısa sürede bir araya getirerek onların ortaklıklara zorlamak konusunda anlaştıklarını belirtti.

Arnavut bakan Arben Ahmetaj da görüşmede yatırımlar ve serbest ticaret konularında fikir alışverişinde bulunduklarını ve anlaşmaya vardıklarını belirterek, bunun iki taraf için de yararlı bir görüşme olduğunu söyledi.

Türkiye'nin son 12 yıldır süren başarısının örnek teşkil ettiğini ifade eden Ahmetaj, ülkesi Arnavutluk'un da bu noktada Türkiye'den çok şey alabileceğini kaydetti.

 

- İkili görüşmeler

 

Zeybekci, Tiran'daki temasları kapsamında ayrıca, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama tarafından kabul edildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Edmond Haxhinasto ile görüşen Zeybekci ayrıca Enerji ve Sanayi Bakanı Damian Gjiknuri ile bir araya geldi.

Zeybekci'nin iki görüşmeleri basına kapalı olarak gerçekleşti.

Zeybekci, temasları çerçevesinde ayrıca Arnavutluk-Türkiye Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATTSO) açılışını yapacak.

Arnavutluk'taki temaslarını tamamladıktan sonra Zeybekci'nin akşam saatlerinde Türkiye'ye dönmesi bekleniyor.

Zeybekci'ye, Arnavutluk'taki temaslarında, Türkiye-Arnavutluk Parlamentolarararası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait de eşlik ediyor.

Kaynak:Haber Kaynağı