Ekonomi Bakanı Zeybekci Antalya'da:

Ekonomi Bakanı Zeybekci Antalya'da:

"(Otomotiv sektöründeki iş bırakma eylemi) Dünyaya Türkiye'deki yatırım durumunun ne kadar öngörülebilir olduğunu, belirsizliklerden ne kadar uzak olduğunu anlatmaya çıktığımız bu zamanlarda bir anda en önemli tesislerden birilerinin 'Eylem yapacağız' diy

ANTALYA (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bursa'daki otomotiv sektöründeki iş bırakma eylemine ilişkin, "Dünyaya, Türkiye'deki yatırım durumunun ne kadar öngörülebilir olduğunu, belirsizliklerden ne kadar uzak olduğunu anlatmaya çıktığımız bu zamanlarda bir anda en önemli tesislerden birilerinin 'Eylem yapacağız' diye çıkmasını son derece manidar buluyorum. Orayı ziyaret eden ve desteklediklerini belirten siyasetçilere de vicdan tavsiye ediyorum" dedi. 

Antalya'daki bir otelde düzenlenen 34. Dünya Kabuklu Yemiş ve Kuru Meyve Kongresi'ne katılan Zeybekci, gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Otomotiv sektöründeki iş bırakma eylemleriyle ilgili soruları yanıtlayan Bakan Zeybekci, yaşananların normal bir şey olmadığını ifade etti. 

İnsanların, iş yeri ve çalışanların razı oldukları bir anlaşmayı imzaladıktan sonra başka yerler mazeret gösterilerek eylemler gerçekleştirildiğini dile getiren Zeybekci, bunların hepsini art niyetli gördüğünü kaydetti.

Sendikanın da düzgün bir duruş gösteremediğini vurgulayan Zeybekci, iş yeri sahipleri ve firmaların Türkiye ekonomisi için önemli olduğunu söyledi.

Burada zorunlu olarak grev değil, eylemle gayri hukuki, illegal bir şekilde üretimlerin engellenmiş olmasının hukuki sonuçlar doğuracağını anlatan Zeybekci, "Firmalar bunu sendikalardan talep eder. Sendikalar orada bir kurnazlık yaparak sendikaya mensup işçileri istifa ettirip bundan kurtulmaya çalışıyor. İş yerlerinin sendikalardan zararın tazminiyle ilgili, böyle bir şeyin önüne geçmeye çalışıyorlar. Hukuki olarak belki başarabilirler ancak vicdani olarak Türkiye’nin ekonomisine verdikleri bu sorumluluktan kurtulamazlar" diye konuştu.

Eylemin zamanının normal olmadığına işaret eden Zeybekci, şöyle konuştu:

"Bugün muhalefetin vaat enflasyonu, vaat yarışıyla, vaat açık artırmasıyla, Gezi olayları, 17-25 Aralık olaylarıyla 'Türkiye'de ekonomik kriz çıksın' çığırtkanlıklarıyla... Özellikle bu tarz olaylarla tek başlarına veya milletin iradesiyle iktidara gelme ümidi olmayanların maalesef farklı olumsuzluklarla Türkiye'nin dinamiklerini sarsarak 'Acaba bize buradan bir poz çıkar mı?' beklentilerini desteklemekten başka bir şey değildir. Bunu bir girişim olarak görüyorum. Ülke olarak böyle girişimlere karşı uyanık olmamız lazım."

Zeybekci, oradaki hiçbir talebi haklı bulmadığını belirterek, taleplerin yeri ve zamanı, yerine getirilme şartları, prosedürü olduğunun altını çizdi. 

Otomotiv sektörünün ülkenin ihracatında bir numara olduğuna dikkati çeken Zeybekci, "Tüm dünyaya Türkiye'deki yatırım durumunun ne kadar öngörülebilir olduğunu, belirsizliklerden ne kadar uzak olduğunu anlatmaya çıktığımız bu zamanlarda bir anda en önemli tesislerden birilerinin 'Eylem yapacağız' diye çıkmasını son derece manidar buluyorum. Orayı ziyaret eden ve desteklediklerini belirten siyasetçilere de vicdan tavsiye ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.

- "Tarih ve milletimiz bunun hesabını sendikalardan soracaktır"

Her şeyden önce Türkiye'nin menfaatlerinin ön planda tutulması gerektiğini vurgulayan Zeybekci, dünyada otomotiv sektöründe sayılı ülkeler arasına girerken, bunların ülkeye yapılan en büyük haksızlıklardan biri olduğunu kaydetti. 

Yapılanların asla unutulmayacağını dile getiren Zeybekci, "Sendikalar da sendikadaki işçileri istifa ettirerek belki hukuki olarak kurtarabilir ancak tarih onları bundan sorumlu tutacaktır. Tarih ve milletimiz vicdanlarda bunun hesabını sendikalardan soracaktır" dedi. 

- Paralel Yapı'ya yönelik operasyon

Zeybekci, bir gazetecinin "Paralel Yapı"ya yönelik Konya merkezli, iş adamlarının da gözaltına alındığı operasyonun iş dünyasını nasıl etkileyeceği sorusunu yanıtlarken, operasyonun iş dünyasını olumsuz etkilemeyeceğini düşündüğünü söyledi. 

Türkiye'de özgürlüklerle demokrasiyle insanların bütün sınırlamalardan kurtulması gerektiğine işaret eden Zeybekci, sözlerine şöyle sürdürdü:

"Türkiye'deki tüm yapıları, inançla ilgili tüm yapıları, bu cemaatleri, vakıfları, dernekleri, her ne varsa, bunların tamamını yüzde yüz özgür hale getirdiğiniz zaman, tamamını şeffaf hale getirdiğiniz zaman, tüm girdilerini, çıktılarını şeffaf hale getirdiğiniz zaman bu tarz problemlerden kurtuluruz diye düşünüyorum. Öyle yapılar var ki şu anda, adı geçen bu yapı gibi.. Yani devleti hedef alan, devlete yönelen ve devleti yönetmeyi talep eden bu yapılarda olduğu gibi... Kimin ne yaptığını bilemiyorsunuz, kim ne kadar ne verdi, ne yardım etti bilemiyorsunuz. Türkiye gibi kayıt dışı ekonominin yüzde 40'lara yaklaşan bir oranda olduğu bir ülkede bu son derece tehlikeli boyutlara gelebiliyor."

İş adamlarının kayıtlı yapmalarının önemine dikkati çeken Zeybekci, şunları kaydetti:

"Bunlardan iş dünyamızın tecrübe çıkarması, ders çıkarması gerekliliğine inanıyorum. Türkiye'de hayırlı iş yapan, güzel iş yapan kurumlara yapılan yardımlara da arkadaşlarımız, iş dünyası bunu açık, net, şeffaf, hukuk çerçevesinde emin olarak, hiçbir şeyden korkmadan yaparlarsa problemler yaşamazlar ama böyle kapalı, örtülü, nereye gittiği ve nereden geldiği belli olmayan şekilde yaparlarsa sıkıntı yaşanması da son derece hukukidir. Bir hukuk devletinde bunlar doğal şeylerdir. Ben etkileyeceğini zannetmiyorum. İş dünyamızın da böyle hukuk dışı ve kayıt dışı alanların dışında olduğunu da biliyoruz ve inanıyoruz."

- CHP'nin Türkiye Ekonomik Yükseliş Projesi

Bir gazetecinin "CHP'nin megakent projesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Bakan Nihat Zeybekci, "Merhum Ecevit'in köy kentleri vardı. O bir hayaldi ama iyi bir hayaldi. Samimi bir hayaldi. Şu andaki hayali samimi falan görmüyorum. Kopya. Bir ölçeğini görsek takdir etmek istiyorum da hem rahmetli Ecevit’in köy kentleri hayalini, o masum hayali kirletilerek hem de bizim bu konularla ilgili gerek Meclis'te gerekse Onuncu Kalkınma Planı içinde yer alan projelerimizi sanki yeni bir şeymiş gibi kamuoyuna duyurmaya çalışıyorlar" yanıtını verdi.

Projeyi "kopya" olarak nitelendiren Zeybekci, "Bugüne kadar halkın huzuruna somut projelerle çıkmayı beceremeyen Kılıçdaroğlu, kopyayla, kopya çekmekle denemeye çalıştı. Bence ayakları yere basmayan, hayal ürününden öteye geçmeyecek olan bir çalışmadır" diye konuştu. 

- Kütahya'daki temel atma töreni

Bir gazetecinin, kendisinin göstermelik temel attığına yönelik çıkan haberleri hatırlatması üzerine Zeybekci, olayın doğru olduğunu, böyle bir haberin çıkacağını tahmin ettiğini söyledi. 

Kütahya'daki bir kız yurdunun temel atma törenine katıldığını ancak temelin hazırlanmadığını görünce göstermelik temel atılmaması konusunda uyarıda bulunduğunu anlatan Zeybekci, "Törende beton aracı gelmiş, temelini atıyor. Herhalde birkaç kürek bir yere döktüler, durdular. Dedim ki 'Sakın bunu yapmayın, günü gelsin yaparsınız ki şu anda 3-4 gün sonra temelinin atıldığını, yapımının başladığını duyuyorum. Burada CHP Milletvekili Umut Oran'ın paylaşmasıyla ortaya çıkan bu şey son derece doğrudur. Umut Bey'in yaptığı da doğrudur. Siyasette bu tarz şeyler, yakalamalar ve bunu gündeme getirmek de son derece doğrudur. Ben orada aklıma gelen bir konunun, uyardığım bir konunun bugün böyle ortaya çıkmasını da son derece olumlu ve sempatik karşılıyorum" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı