Ekonomi Bakanı Zeybekci AA Finans Masası'nda:(5)

Ekonomi Bakanı Zeybekci AA Finans Masası'nda:(5)

"Bir kaç hafta içerisinde Japonya'da Türk tavuk sektörü için çok güçlü bir pazar açılmış olacak"

ANKARA (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bir kaç hafta içerisinde Japonya'da Türk tavuk sektörü için çok güçlü bir pazar açılacağını bildirdi.

Zeybekci, gündemdeki son gelişmeleri Anadolu Ajansı (AA) Finans Masası'nda değerlendirdi.

Japonya ziyaretinin ardından iki ülke arasındaki ticaretin ne yönde gelişeceğinin sorulması üzerine Zeybekci, Türkiye'nin serbest ticaret anlaşmalarında çok önemli adımlar attığını belirtti. Zeybekci, Japonya'da serbest ticaret anlaşması için teknik çalışmaların bittiğini, resmi görüşmelerin başladığını ifade ederek, Japonya'nın karar alırken inanılmaz bir muhafazakar yapısı olduğunu söyledi.

Japonya'ya narenciye ihracatının başladığına işaret eden Zeybekci, "Şimdi çilekte problem bitti, kiraz da devam edecek. Ama önemli olan beyaz et ihracatı. Son noktaya geldik. Beyaz ette bir kaç hafta içerisinde Japonya'da Türk tavuk sektörü için çok güçlü bir pazar açılmış olacak. Tekstil ve konfeksiyonla ilgili de yeni bir pazar açılmış olacak. Hedefimiz 2015 yılı sonuna kadar serbest ticaret anlaşmasını bitirmek. Bu süreçte bir çok üründe de serbest ticarete geçmiş olacağız. Çok ümitliyiz Japonya için"  diye konuştu. 

Asya pasifik pazarının çok büyük bir alan olduğunu anlatan Zeybekçi, G20 Bakanlar Zirvesi'nde Yeni Zelanda ve Avustralya'nın Türkiye ile serbest ticaret anlaşması imzalamak istediklerini, bu konuda temaslara başladıklarını kaydetti. 

-"Bakanlıklar eylem planlarıyla ilgili çalışmalarını bitirdi"

Onuncu Kalkınma Planı'na ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Zeybekci, eylem planlarıyla ilgili her Bakanlar Kurulu toplantısı öncesi ve sonrasında çalışmaların devam ettiğini söyledi. Şu anda önemli bir noktaya gelindiğine dikkati çeken Zeybekci, "Sanırım, bu 1-1,5 ay içerisinde biter diye düşünüyorum. Onuncu Kalkınma Planı'ndaki eylem planlarıyla ilgili bütün bakanlıklar çalışmalarını bitirdi. Sadece sunum elden geçirme ve bazı düzeltmeler yapma prosedürleri üzerine çalışılıyor" dedi.

-"Büyümenin 2014 yılı için yüzde 3,5 seviyesinde olacağını tahmin ediyorum"

Türkiye ekonomisinin büyümesine ilişkin soru üzerine de Zeybekci, OVP'de 2014 yılı büyüme beklentisinin yüzde 4 olduğuna dikkati çekti. 

"Ben yüzde 4 seviyesindeki büyümeyi imkan dahilinde görüyorum" diyen Zeybekci, şunları kaydetti:

"İç piyasadaki durgunluk ve iç piyasada enflasyon ile mücadelenin büyümeye olumsuz yansımaları olması sebebiyle büyümenin 2014 yılı için yüzde 3,5 seviyesinde olacağını tahmin ediyorum. Ama son çeyrekte, iç tüketim ve üretimin katkısı beklentilerin üzerinde gelirse, belki bir kaç hane daha yukarıda olabilir. Ama asıl önemli olan şey şu, Türkiye olarak yüzde 5 ortalamanın altındaki bir büyümeyi kabul edemeyiz. Kabul etmememiz gerekiyor. Türkiye son 12-13 yılda global krize rağmen ortalama yüzde 5,1 büyüdü. Türkiye 19 çeyrekten beri yüzde 5,8 ortalama ile büyüdü. Ama yüzde 4'lük büyüme bizi rahatsız eder, onu yüzde 5'in üzerine almamız gerekiyor.  Buradaki sıkıntımız enflasyonla mücadele. Enflasyonla biz yolumuza devam edemeyiz."

Zeybekci, enflasyon ile ilgili asıl kalıcı çözümün yatırımları, üretimi, büyümeyi, ihracatı artırmak olduğunu bildirdi. 

-Sanayinin milli gelir içindeki payı

Sanayinin milli gelir içindeki payının yıllar içinde düştüğünün hatırlatılması üzerine Zeybekci, AB ortalaması, Güney Kore, Almanya ile karşılaştırıldığında sanayinin milli gelir içindeki payının düşük olduğunu, buna karşın 'Türkiye inşaat sektöründeki gelişmeleri yavaşlatsın' gibi bir tartışmaya girilmesini son derece yanlış ve tehlikeli bulduğunu ifade etti. 

İnşaat sektörünün içinde de yüzlerce sanayi ürününün bulunduğuna dikkati çeken Zeybekci, "Türkiye, inşaat yapmak zorunda. Türkiye inşaat sektöründe yoluna devam etmek zorunda" diye konuştu. 

Türkiye'nin şu anda dünyanın en büyük hurda ithalatçısı konumunda bulunduğunu anımsatan Zeybekci, ülkenin bir metalurji politikasının olması gerektiğini kaydetti. Bununla ilgili teşvik çalışmalarının da devam ettiğini bildiren Zeybekci, sanayinin milli gelir içindeki payının bir an önce yüzde 22'ler seviyesine ulaşmasının önemine dikkati çekti.

Türkiye'nin Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu hassasiyetleri sebebiyle bu zamana kadar demir-çelik ve metal gruplarına yönelik teşvikler konusunda adım atmadığını belirten Zeybekci, "Ama şimdi, gerek AB gerek Dışişleri Bakanlarımızla verdiğimiz yeni karar çerçevesinde, bundan sonra biz demir çelik sektörü ile ilgili Ekonomi Bakanlığı olarak verebileceğimiz en üst düzeyde teşvikler vermeye başlayacağız. İnşaallah sanayinin milli gelir içindeki payını bunlarla yükselteceğiz" dedi. 

Türkiye'nin müteahhitlik sektöründe Çin'den sonra 2. ülke konumunda bulunduğunu anımsatan Zeybekci, bu zamana kadar 290 milyar dolarlık projenin üstlenildiğini ifade etti. 

- Okul arkadaşıyla görüştü

Bu arada Bakan Zeybekci'ye bir sürpriz yapıldı. Zeybekci, Denizli'den ortaokul ve lise yıllarından arkadaşı Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Meder ile telekonferans yöntemiyle görüştürüldü.

Meder, Zeybekci'nin bugün geldiği noktanın bir başarı hikayesi olarak değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. 

AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk'ün "O dönemlerde ekonomiye yön verecek bir bakan olacağınız hiç aklınıza geldi mi?" sorusu üzerine Zeybekci, "Devlet memurluğu gibi bir niyetim yoktu. İş dünyası ile ilgili çok büyük hedeflerim vardı" dedi. 

Bu arada Zeybekci'ye, ablası ve eniştesinin yer aldığı çocukluk fotoğrafı hediye edildi.

(BİTTİ)

Kaynak:Haber Kaynağı