Ekonomi Bakanı Zeybekci Aa Editör Masasına Konuk Oldu: (3)

Ekonomi Bakanı Zeybekci Aa Editör Masasına Konuk Oldu: (3)

"Seçimle ilgili belirsizlikler parantez içine alınıp çıktığında bütün değişkenler Türkiye'nin işine yarayacak. Bütün değişkenler, Türkiye'nin menfaatinedir, Türkiye için fırsatlar yaratacak"- "Sürdürülebilir bir şekilde geleceğini garanti altına almış ola

ANKARA (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, seçimle ilgili belirsizlikler çıkarıldığında bütün değişkenlerin ülkenin işine yarayacağını belirterek, "Bütün değişkenler, Türkiye'nin menfaatinedir, Türkiye için fırsatlar yaratacak" dedi.

Zeybekci, konuk olduğu Anadolu Ajansı Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 

ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artırma kararının Türkiye'yi sıkıntıya sokacağına dair endişesinin olup olmadığı sorusuna Zeybekci, Amerika'nın parasal genişlemeyle ve tedbirlerle istediği sonuçları aldığını ve hızlı bir şekilde rahatladığını, bu nedenle de parasal genişlemeyi durdurup, daralmayı başlatacağını açıkladığını anımsattı. Dünya piyasalarının bundan etkilenmesinin son derece normal olduğunu dile getiren Zeybekci, dış ticaretinin yüzde 40'ının üzerindeki bir kısmını AB'ye yapan, doğrudan yabancı sermaye girişinin yüzde 72'sini AB'den alan Türkiye'nin AB'deki ekonomik gelişmelerden daha çok etkileneceğini, AB'deki etkilenmenin negatifliğini, Avrupa'daki etkilenmenin pozitifliğiyle nötralize edeceğini söyledi.

Dünyada kur savaşları olduğunu ifade eden Zeybekci, bu kur savaşlarında da AB'nin sıkıntılarının olduğunu belirtti. AB'nin 28 ayrı üyesinin ittifakıyla alacağı kararlarla yol almada zorlandığını kaydeden Zeybekci, şöyle konuştu:

"Onun için AB toparlanmada zorlandı, belki önümüzdeki dönemde 'faiz artıracaktım da sabırlı davranacaktım da sabırdan vazgeçtim filan' artırdı mı? Şimdi cevabını bulmak zorundasın bana. Fazi artırdığında, dünyadaki fonlar daha çok dolara aktığında Amerika'daki kapasiteyi, üretimi, istihdamı daha çok artırmasıyla elde ettiğimiz sonuçta dünya piyasalarına çıktığın zamanda Japonya, Avrupa, Türkiye  ile rekabet ederken ürettiğin malların pahalılığında böyle bir rekabet imkanı olur mu? Zorlanacaksın. Şimdi 7 yılın en yüksek ticaret açığını verdi, çünkü aşırı değerli dolar seni ithalata yöneltecek, ithalatı teşvik ederken, ihracatını teşvik etmeyecektir. Amerika, sadece mürekkep parasıyla 'ben para basıp da refah artışına devam ederim' derse, bu sürdürülebilir değildir. Bu kadim ekonomik düzeni rahatsız eder, yani bu asıl en büyük ekonomik düzeni rahatsız eder."

- "Değişkenler Türkiye'nin menfaatinedir"

Seçimle ilgili belirsizlikler çıkarıldığında bütün değişkenlerin Türkiye'nin işine yarayacağını dile getiren Zeybekci, "Bütün değişkenler, Türkiye'nin menfaatinedir, Türkiye için fırsatlar yaratacaktır" dedi. Türkiye'nin seçimden sonra tarihi bir döneme gireceğini anlatan Zeybekci, bugüne kadar edilgen bir ekonomisi olan Türkiye'nin, yeni dönemde etken bir ekonomiye geçeceğini kaydetti. 

Türkiye ekonomisi hakkında bilgi veren Zeybekci, şunları kaydetti:

"Sürdürülebilir bir şekilde geleceğine garanti altına almış olan bir Türkiye, önümüzdeki dönemde kurgulanacak. AK Parti'nin seçim beyannamesi, AK Parti'nin bu dönemde halkın önüne koyduğu taahhütnameyi eğer Türkiye'nin 2015'in ikinci yarısı ve 2016'yı, 1,5 yılı, bir yılı tam anlamıyla yüzde yüz dönüşüm yılı olacak şekilde geçireceğini göreceksiniz. Türkiye dönüşecek, Türkiye'nin tüm kurumlarıyla, bildiğimiz kalıplarının değiştiğini göreceğiz. Ön hazırlıkları yapıldı. Başbakanımızın, ekonomi takımı olarak ortaya koyduğumuz bu düzende biz, 1,5 yıl planladık. Ondan sonra hedef 2023, hedef 2053, hedef 2071. Bugün Türkiye'de 2023'ü telaffuz eden, 2053'ü telaffuz eden, 2071'i telaffuz eden başka kimse var mı?"

- "Muhalefetin çaresizliğini halk çok iyi görüyor"

AK Parti'nin sahadaki durumuyla ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine Zeybekci, Süleyman Demirel'in "tütün fiyatlarında onlar ne veriyorsa 5 fazlası benden" sözlerini anımsatarak, "Türk halkı artık ona itibar etmiyor. Bunun Türkiye'de Demirel'in yaptığı gibi ki hala bedellerini ödüyoruz, bizim çocuklarımız da ödemeye devam edecek. Demirel'in bedellerini benim çocuklarım da ödemeye devam edecek. 32 yaşında kadınları, 33-35 yaşında erkekleri emekli eden o zihniyet artık Türkiye'de karşılık bulmuyor, bulmayacak" diye konuştu. 

Türkiye'de eğitim seviyesinin, algının, haberleşme ve iletişim imkanlarının çok yükseldiğini bildiren Zeybekci, "İnsanlar artık manipülasyonlarla, birilerinin uçurduğu asparagaslarla, şunlarla bunlarla, yalanla, iftirayla, çamurla ki muhalefetin çaresizliğinin içine biraz daha girersek diğer bir detayı orada göreceğiz, iftira, yalan, çamur atmak, başkalarının onuruyla, şerefiyle, helaliyle oynamak... Bunları bile bir enstrüman olarak görebiliyor. Çünkü 'siyaset yapıyorum' diyor. Bu seçim döneminde de yaptıkları, söyledikleri her şeyin inandırıcı olmadığını onlarda biliyor ama çaresiz ne yapsın. Muhalefetin bir çaresizliği var, halk bunu çok iyi görüyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de seçmenin geceleri bir araya gelerek, oturup konuştuğunu ifade eden Zeybekci, "Öyle bir mahşeri vicdan oluşuyor ki milli vicdan oluşuyor ki öyle bir terazi ortaya çıkıyor ki şaşarsın. Bu, göreceksiniz o dediğimiz dönem yaklaştıkça akıl öne çıkacaktır, doğru öne çıkacaktır, önce Türkiye öne çıkacaktır ve gelecek nesiller, geleceğin Türkiyesinin öne çıkacağını göreceğiz. Ben bereket kaçmasın diye söylemek istemiyorum ama çok güzel noktalara gelecek" değerlendirmesinde bulundu.

Seçim sonuçlarının nasıl olacağı sorusuna Zeybekci, partisinin oy oranının ortalama olarak 2011 seçimlerinden ve yerel seçimlerden daha yukarıda olacağını kaydetti.

(Sürecek)

Kaynak:Haber Kaynağı