Ekonomi Bakanı Zeybekci:

Ekonomi Bakanı Zeybekci:

"Üretim, istihdam ve ihracatın büyümeye verdiği katkı anlamında hedeflerimize ulaşacağız ve başarılı bir yıl geçireceğiz inşallah. Diğer taraftan avro-dolar paritesinde, daha doğrusu baz etkisinde 2015 Mayıs ayından itibaren meydana gelen bir toparlanmayl

DENİZLİ (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ihracat rakamlarında artış olduğunu, fakat doların değer kazanmasından kaynaklanan bir gelir kaybı yaşandığını belirterek, "Üretim, istihdam ve ihracatın büyümeye verdiği katkı anlamında hedeflerimize ulaşacağız ve başarılı bir yıl geçireceğiz inşallah. Diğer taraftan avro-dolar paritesinde, daha doğrusu baz etkisinde 2015 Mayıs ayından itibaren meydana gelen bir toparlanmayla inşallah rakamlarda da iyileşmeler göreceğiz" dedi.

Bakan Zeybekci, Çardak ilçesinde gerçekleştirilen, 9 ilden 60 sporcunun katıldığı Valilik Kupası Trap Yarışları'nı izledi, atıcı yeleğini giyerek trap atışı gerçekleştirdi.

Yarışmada dereceye giren sporculara ödüllerini veren Zeybekci, gazetecilere yaptığı açıklamada Türkiye'de atıcılık veya avcılığın sürdürülebilir, eşit ve adil olduğu sürece güzel bir spor olduğunu söyledi. 

Gazetecilerin ihracat rakamlarına ilişkin sorusu üzerine 2015'in ihracat rakamlarını ocak ayında, 2014 yılı rakamlarını değerlendirerek öngördüklerini bildiren Bakan Zeybekci, "Bu yıl ihracatta, pariteden kaynaklanan 10 milyar dolar, hammadde fiyatlarından kaynaklanan 10 milyar dolar olmak üzere 20 milyar dolar civarında düşürücü bir etki beklediklerini" söyledi. 

İhracat miktarında artış olduğunu, fakat doların değer kazanmasından kaynaklanan bir gelir kaybı yaşandığını belirten Zeybekci, paritenin beklenen oranda olması durumunda bugün ihracatta yukarı yönlü bir artışın ortaya çıkacağını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İhracat miktarında artış, rakamda düşüş var. Paritenin 1,14 olmasını hesaplamıştık, altında bir parite ihracat rakamlarımızı değiştirir. Üretim, istihdam ve ihracatın büyümeye verdiği katkı anlamında hedeflerimize ulaşacağız ve başarılı bir yıl geçireceğiz inşallah. Diğer taraftan avro-dolar paritesinde, daha doğrusu baz etkisinde 2015 Mayıs ayından itibaren meydana gelen bir toparlanmayla inşallah rakamlarda da iyileşmeler göreceğiz." 

Türk Lirası'nın değer kazanmasıyla ilgili soru üzerine ise "dolar-avro paritesinin ne olacağının sorulması" gerektiğini vurgulayan Zeybekci, "Doların aşırı değerli olması Amerikan ekonomisi, ihracatı ve büyümesi için olumlu bir durum değil. Onun için yüksek değerli doların Amerikan ekonomisini rahatsız ettiğini, rahatsız etmeye başladığını biliyoruz. Bu şekilde bir parite, yani 1'e yaklaşan parite sürdürülebilir ya da Amerikan ekonomisi için menfaat olarak da kabul edilebilir değildir" yanıtını verdi. 

Kaynak:Haber Kaynağı