Ekonomi Bakanı Zeybekci:

Ekonomi Bakanı Zeybekci:

"Türkiye'nin, (bulunduğu) bu coğrafyadaki sorumluluğu yüksek. Buradaki beklentiler de onu gösteriyor"- "Bir fon kurmamız lazım. Bu fonla, Arap Ligi üyesi ülkeler, belli başlı bazı ülkelerle, Türk firmaları, dünyanın üçüncü ülkeleri, üçüncü bölgelerinde iş

KUVEYT (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin, bulunduğu coğrafyadaki sorumluluğunun yüksek olduğunu söyledi.

Zeybekci, Kuveyt'te gerçekleştirilen "Türkiye-Arap Birliği Ekonomi, Ticaret ve Yatırım Bakanları İkinci Toplantısı"nın açılış oturumunun ardından AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye ile 22 Arap Birliği ülkesi arasında 2013 yılında başlatılan, 2014 yılında yüksek seviyeli memurlarla Mısır'da devam eden toplantının devamının, bugün Kuveyt'in başkanlığında düzenlendiğini anlatan Zeybekci, çok önemli ve başarılı bir toplantı gerçekleştirildiğini ifade etti.

Zeybekci, toplantının Türkiye ile Arap Birliği ülkeleri arasındaki ekonomik, ticari ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesiyle ilgili olduğunu vurgulayarak, "Başka bir ülke grubuyla böyle bir organizasyon, bir kurumsal ilişki yoktur. Bir yanda 3 trilyon dolarlık geliri (Arap Birliği ülkelerinin milli geliri) olan, Türkiye'nin katılımıyla 500 milyonluk bir nüfusun temsil edildiği bir alanda ülkeler arasındaki iş birliği imkanlarının araştırıldığı ve bunların geliştirilmesiyle ilgili konuların tartışıldığı önemli bir toplantıydı" ifadesini kullandı.

Bu gelişmelerin gelecekle ilgili ne kadar büyük bir potansiyel barındırdığının da şu andaki performansla görülebileceğini belirten Zeybekci, 5 yılda yaklaşık 22 milyar dolarlık bir seviyeden 55 milyar dolarlık bir ticaret hacmine gelebilen bir gruptan bahsedildiğinin altını çizdi.

Zeybekci, gelecek beş yılda bu 55 milyar doların, öncelikle 2017 hedefi olarak 70 milyar dolara ulaşması için çalışacaklarını, ardından 100 milyar dolara çok kısa bir sürede ulaşabileceklerine inandıklarını söyledi.

Arap Ligi ülkelerinin, Türk firmalarıyla ikili ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla iş konseyleri ve forumları düzenlenmesi için, katıldıkları bu toplantıyı önemli bir zemin olarak gördüklerini dile getiren Zeybekci, "Türkiye olarak biz bunu önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Bunları da önümüzdeki yıllarda çok güçlü bir şekilde değerlendireceğiz. Arap Birliği üyesi ülkelerin hepsini takip ederek, sonunda çok başarılı olabileceğimize inanıyorum" diye konuştu.

 

- "Üçüncü ülkelerde iş birliği fırsatları için bir fon kurmamız lazım"

 

Bakan Nihat Zeybekci, Türkiye'nin milli gelirine kıyasla dünyada en büyük bağışçı ülke haline geldiğini belirtti.

Türkiye'nin ABD ve İngiltere'den sonra dünyada bağışçı en büyük üçüncü ülke olduğunu dile getiren Zeybekci, "Türkiye'nin bu coğrafyadaki sorumluluğu yüksek. buradaki beklentiler de onu gösteriyor. Önümüzdeki dönemde bu alandaki beklentileri karşılamak için alicenap milletimizin bu alandaki performansını biraz daha artırmamız gerektiğini belirtmemiz lazım" ifadelerini kullandı.

Zeybekci, Türkiye ve Arap Birliği üyesi ülkelerin, üçüncü ülkelerde iş birliği fırsatlarını araştırmak amacıyla bir fon kurulması gerektiğini vurgulayarak, bunu çok önemli bir fırsat olarak gördüğünü sözlerine ekledi. 

Kaynak:Haber Kaynağı