Ekonomi Bakanı Zeybekci:

Ekonomi Bakanı Zeybekci:

"Rusya'daki gelişmelerin geçici olduğuna inanıyoruz. Türkiye-Rusya ticari ilişkilerinin 100 milyar dolarlık bir seviyeye ulaşacağından eminiz"

KAZAN (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Rusya ekonomisindeki gelişmelerin geçici olduğunu belirterek, "Türkiye-Rusya ticari ilişkilerinin 100 milyar dolarlık bir seviyeye ulaşacağından eminiz" dedi.

Zeybekci, Tataristan-Türkiye Ekonomi ve Ticaret İşbirliği Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye ve Tataristan arasındaki ilişkilerin tarih boyunca önemli olduğunu söyledi. Türkiye’de yüzbinlerce Tatar'ın yaşadığını kaydeden Zeybekci, kendi ailesine de yaşadığı bölgede "Tatarlar" dendiğini dile getirdi.

Gelişen Türk-Tatar işbirliğinin, Rusya ile ilişkileri de güçlendirdiğini kaydeden Zeybekci, "Türkiye ve Rusya'nın yıllık 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi var. Bu hedefe ulaşmak için yoğun çaba harcıyoruz. Bu nedenle Rusya'nın her sektörüyle ve her bölgesi ile ticaretimizi geliştirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

- "Rusya'daki durum geçici"

Zeybekci, bu yılın ilk iki ayında Türkiye'nin, Rusya'ya ihracatının yüzde 35, ithalatının ise yüzde 22 gerilediğini bildirerek, "Rusya'daki gelişmelerin geçici olduğuna inanıyoruz, Türkiye-Rusya ticari ilişkilerinin 100 milyar dolarlık bir seviyeye ulaşacağından eminiz" değerlendirmesinde bulundu.

Tataristan'ın, Rusya'nın en dinamik bölgesi olduğuna işaret eden Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Tataristan, hammadde ve teknoloji dengesini başarılı bir şekilde kurmuş Rusya'daki nadir bölgelerden. Ben, Türkiye ve Tataristan ekonomilerinin birbirine rakip değil, birbirini tamamlayan ekonomiler olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle işbirliği imkanlarımız son derece geniş" değerlendirmesinde bulundu.

Nihat Zeybekci, Tataristan'ın başarısının altında, yatırımcı dostu olmasının yattığını belirterek, buradaki yatırımlarla iki ülke ilişkilerinin daha sağlam temele oturduğunu dile getirdi.

- "Müteahhitlerimizin burada daha fazla yer almasını istiyoruz"

Zeybekci, Türkiye'nin müteahhitlik çalışmaları hakkında da bilgi vererek, "Müteahhitlik firmalarımızca bugüne kadar yurt dışında üstlendiği projelerde, Rusya Federasyonu 55,7 milyar dolarlık toplam proje ve yaklaşık yüzde 18,5 oranla birinci sırada" diye konuştu.

Tataristan'daki çok sayıda prestijli projenin Türk firmalarınca gerçekleştirildiğini anlatan Zeybekci, "Gelecekte de Türk müteahhitlik firmalarının Tataristan'daki projelerde daha fazla yer alması, yerel firmalarla ortak taahhütler üstlenmesi ve üçüncü ülkelerde ortak projelerde yer almaları arzumuz" dedi.

- "Türk şirketlerle daha fazla birliktelik istiyoruz"

Rusya'ya bağlı Tataristan Özerk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov, iki ülke şirketlerinin tecrübelerini paylaşmasının önemine değindi. Tataristan'ın Rusya bölgesi içerisinde en gelişmiş ülkelerden biri olduğunu kaydeden Minnihanov, ülke olarak petrol çıkartıp, işleyebildiklerini dile getirdi.

Minnihanov, sanayi ürünlerinin yüzde 50'sini ihraç ettiklerini vurgulayarak, Türk şirketlerle daha fazla birliktelik yapmayı arzuladıklarını ifade etti.

- "Yatırımlar yeni nesil ekonomi politikalarımızla uyumlu"

Zeybekci, daha sonra yılda 70 bin ton temizlik kağıdı üretme kapasiteli, 150 milyon dolara mal olan ve 650 kişiye istihdam sağlayan tesisin açılışını gerçekleştirdi.

Hayat Holding'in Tataristan'daki yatırımlarının yaklaşık 1 milyar dolara ulaştığını vurgulayan Zeybekci, "Yatırımlar, Türkiye'nin yeni nesil ekonomi politikaları ile olumlu adımlardır" dedi.

Zeybekci, tesisin açılışının ardından Alabuga Özel Ekonomi Bölgesindeki Şişe Cam, Kastamonu Entegre, Coşkunöz şirketlerini ziyaret etti.

Daha sonra helikopterle "Kamaz" otomotiv fabrikasına geçen Zeybekci, incelemelerde bulundu.

Kaynak:Haber Kaynağı