Ekonomi Bakanı Zeybekci:

Ekonomi Bakanı Zeybekci:

"Hani Taksim'di, hani ağaçtı? Gezi olaylarında bunlar ağızlarının payını aldılar, Kazlıçeşme'deki 2 milyonla, mitinglerle cevaplarını aldılar, kuyruklarını kıstırdıkları gibi ortadan kayboldular"

İZMİR (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin artık başkalarının belirlediği şartlarda oynamaya razı olmadığını belirterek "Türkiye artık çok oldu. Merhum İnönü'nün 'Yeni bir bir dünya kurulur, Türkiye yeni dünyada yerini alır' sözünü artık Türkiye söylemiyor. Türkiye, yeni dünya kurulurken o dünyayı kuranlardan oluyor" dedi.

Bostanlı Suat Taşer Açıkhava Tiyatrosu'nda düzenlenen AK Parti Karşıyaka İlçesi 5. Olağan Kongresi'nde katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, buradaki konuşmasında Kuzey Irak'ta AFAD'ın çadır kentine yaptıkları ziyareti hatırlatarak, "Allah kimseyi yerinden, yurdundan, memleketinden etmesin" duasını ettiklerini söyledi. 

İzmir'e Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun selamlarını getirdiğini kaydeden Zeybekci, "İnanır mısınız Cumhurbaşkanı'nın, Başbakan'ın gayretlerini, memleketi için kendilerini feda ettiğini görüyoruz. 4 günde uyuduğum uyku 7-8 saattir. Uyumak bize haramdır diyorum. Nereye kadar? Bu memleketi ecdadın bize teslim ettiği yeniden dünya devleti olana kadar. Bu ülkenin namerdin kapısına varıp da kredi talep etmediği güne kadar. Allah'ın izniyle o günlere doğru Türkiye bilinçli şekilde yoluna devam ediyor. 'Memleket dursun, yeniden IMF kapısına gidilsin' diyenler var. Her şey kötüye gitse, 70 cente muhtaç olunsa, sokaklar savaş alanına dönse, esnaf ve insanlarımız hayatlarından muzdarip hale gelse maalesef buna sevinecekler var" diye konuştu. 

İzmir'in ayrışmasını, "şahlanan Türkiye'den uzaklaşmasını" isteyenlerin olduğunu ifade eden Nihat Zeybekci, "Bir yağmur yağdığında İzmir'in ne hale geldiğini görmüyor musunuz? İzmir'in geleceğini bunların eline bırakmayacağız, bizim öyle dar siyasetle, ufuk darlığı ile işimiz yok" dedi. 

- Gezi Parkı odaklı eylemlere eleştiri

Normal yollarla iktidara gelemeyenlerin kaos yaratmak istediğini söyleyen Zeybekci, Gezi Parkı odaklı eylemler sırasında ellerini ovuşturanların bulunduğunu belirtti.

Taksim Meydan Projesi'nden vazgeçilmesi talebiyle hükümet yetkilileriyle görüşenlerin 3. havaalanı, köprü inşaatı, tüp geçit ve nükleer santral projelerinin durdurulmasını istediğini kaydeden Nihat Zeybekci, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hani Taksim'di, hani ağaçtı? Gezi olaylarında bunlar ağızlarının payını aldılar, Kazlıçeşme'deki 2 milyonla, mitinglerle cevaplarını aldılar, kuyruklarını kıstırdıkları gibi ortadan kayboldular. Gezi olaylarındaki bu talepleri aklınızdan çıkarmayın. Bir gün sabah birileri bu memlekette yolsuzluk çeteleri olduğunu fark etti, 4 bakanla ilgili iddiaları bir araya getirdiler, hepsine çete dediler. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanını da bu çetenin başına koydular. 12 çuval içinde bin 80 sayfa iddianame için mahkemeden 15 dakika sonra karar çıktı. Karar neydi? Listede adı geçen şahısların, şirketlerin mal varlıklarının, banka varlıklarının dondurulmasıydı. Kim bu şirketler? 3. havaalanı, 3. köprüyü, İzmir-İstanbul Otoyolu'nu yapan şirketler, 2 kıtayı birleştiren tüneli yapan şirketler. Türk şirketleri dünyada 300 milyar dolarlık müteahhitlik hizmeti veriyor, 30 milyar dolarlık iş alabiliyor. Dünyada itibarlı şirketler bunlar. Onları öyle bir doğruyorlar ki dünyada başkalarına rakip olamasınlar diye. Böyle bir ihanet olur mu? Bu ihanete hangi gönül razı olur, hangi vicdan dayanır, ecdadın kemikleri sızlar. Beşiğinde yatan bebekler isyan eder. İsyan yine başbakandan, dava arkadaşlarından, milletten geldi."

- "İlk one minute.."

Türkiye'nin yüzde 100'lerin üstünde enflasyonu gördüğünü, IMF kredisinin serbest bırakılması için Halk Bankası, Ziraat Bankası'nın kapatılmasına, Vakıflar Bankası'nın satılmasına ilişkin imzaların atıldığı dönemlerin yaşandığını kaydeden Bakan Zeybekci, "Türkiye'nin geçirdiği ekonomik badirelerde bu bankaların olmadığını düşünün. Her şeyin sülüklerin, kan emicilerin kucağına itildiğini düşünün. Türkiye başka yerde olurdu. Bu millet ilk kez 'one minute' diye 3 Kasım 2002'de söyledi. O bankaları kapattırmam, sattırmam dedi" ifadelerini kullandı. 

Türkiye'nin dış ticaret hacminin 1980 yılında 5 milyar doları bile bulmadığını, bugün ise 474 milyar dolara ulaştığını anlatan Nihat Zeybekci, Türkiye'nin artık dünyanın en büyük 17. ekonomisi olduğunu belirtti. 

Artık başkalarının belirlediği şartlarda oynamaya razı olmadıklarını söyleyen Nihat Zeybekci, "Türkiye artık çok oldu. Merhum İnönü'nün 'Yeni bir bir dünya kurulur, Türkiye yeni dünyada yerini alır' sözünü artık Türkiye söylemiyor. Türkiye, yeni dünya kurulurken o dünyayı kuranlardan oluyor" dedi.

- "Yalanlar değişmedi, maşaları değişti"

Bir milletvekilinin 60 milyar doları önce Japonya, sonra Malezya'ya götürdüğü yönünde iddiada bulunduğunu söyleyen Zeybekci, şöyle devam etti:

"Çok iyi bildiğimiz bir milletvekili gözlerimizin içine bakarak İran'a da 30 milyar avro götürdüğümüzü söyledi. Şoka girdim. O kadar paranın sen ne demek olduğunu biliyor musun, Japonya'ya götürdüğümüzü iddia ettiğin para 12 uçağı doldurur. Utanmadan bunları anlattılar. Menderes için de 'altınları kaçırırken yakalandı' demişlerdi. Yalanları değiştirmediler ama satılmış maşaları değiştirdiler. Bu oyunları bu millet onların başında parçaladı ve parçalamaya devam ediyor."

Dünyadaki bazı kredi değerledirme kuruluşlarının da siyasi yorumlarda bulunduğunu söyleyen Nihat Zeybekci, "Türkiye 2013 yılına göre cari açıkta yüzde 37,2 iyileşti. Dünyanın hiçbir ülkesinde yok... Türkiye ihracata ve ihracata dayalı büyümeye devam edecek. Cari açığın milli gelire oranı yüzde 5,7'ye gidiyor, hatta yüzde 5'e bile inebilir. Kredi derecelendirme kuruluşları siyasi yorum yaptığı sürece biz onların karşısına rakam koymaya devam edeceğiz" dedi. 

Türkiye'nin inanılmaz noktalara geldiğini dile getiren Zeybekci, "Ne yapsalar boş, göklerden inen bir karar vardır. İzmir de o kervana dahil olacak ve makus talihinden kurtulacak. 'Bidon kafalı', 'dağdaki çoban' dediler, biz destan yazdık. Onlar 'cahil' dedi, biz hizmet etmeye ve hizmetkar olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. 

Konuşmasının sonunda Nihat Zeybekci'ye Karşıyaka forması hediye edildi. 

- Diğer konuşmacılar 

AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican konuşmasında gönüller yapmaya geldiklerini ve Türkiye'de 12 yılda önemli işler gerçekleştirdiklerini söyledi.

AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül de CHP'nin "İzmirli bize mahkum" anlayışına sahip olduğunu, hizmet yapmadıkları zaman "iktidar bize engel oluyor" bahanesi ürettiğini savundu.

İzmir'in 1. ligde takımının olmadığını hatırlatan Şengül, şunları söyledi:

"Kulüpler kendi ayakları üzerinde durmasın diye düşünülüyor. Stat ile ilgili proje yaptık, ihaleye çıktık. Hemen arkasından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu açıklama yaptı, stadı yapacağını söyledi. Paranız çoksa yapın, biz de destek verelim. Karşıyaka Spor Kulübü'ne yapılacak stadı engellemeyin, farklı noktalar çekmeye çalışmayın. Müracaat ederiz ruhsat vermezlerse biz de bakanlığa gideriz. Mahkeme bizi durdurana kadar devam edeceğiz" 

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun mesajının okunduğu toplantıda Abdullah Mertoğlu'nun tek listesiyle seçime gidildi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı