Ekonomi Bakanı Zeybekci:

Ekonomi Bakanı Zeybekci:

"Bizim için önemli olan milli sanayimizin oluşmasını sağlamak. Uluslararası arenada aslanlar gibi mücadele eden bir sektör görmek istiyoruz"

ANKARA (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, milli sanayinin oluşmasını sağlamak istediklerini belirterek, "Uluslararası arenada aslanlar gibi mücadele eden, rekabetçi fiyatları oluşturan kalitesiyle her şeyiyle oluşan bir sektör görmek istiyoruz" dedi.

Zeybekci, Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çetin ve yönetim kurulu üyelerini bakanlık toplantı salonunda kabul etti.

Türkiye'de kadim mesleklerin olduğunu ancak zaman içinde ithalatın daha kolay olması gibi nedenlerle tembelliğe kaçıldığını ifade eden Zeybekci, geçmişte ithalatla ilgili kolaylıklar sağlanarak bir süreç başladığını anlattı. İthalatı negatif görerek, ithalatçıları da ülke menfaatlerine aykırı davranıyormuş gibi göstermek istemediklerini dile getiren Zeybekci, "Türkiye'de toplam tüketimin çok üzerinde kurulu kapasite olmasına rağmen, ayakkabıcılık, bu iş bizim ata mesleğimiz olmasına rağmen böyle bir durum ortaya çıkmış" dedi.

Türkiye'de 1 milyar dolarlık ithalat pazarı açıldığını bildiren Zeybekci, hükümetin kararıyla ayakkabı ithalatıyla ilgili karar alındığını söyledi.  Kendileri için önemli olanın büyüme olduğunu dile getiren Zeybekci, şöyle devam etti:

"Bizim için önemli olan milli sanayimizin oluşmasını sağlamak. Uluslararası arenada rekabet edebilir şekilde bunun oluşmasını sağlamak. Yani koruyucu duvarlarla bir sektör yaratmak da bizim menfaatimize gelmez. Bir süre belirli bir yol alması sağladıktan sonra uluslararası arenada aslanlar gibi mücadele eden, rekabetçi fiyatları oluşturan kalitesiyle her şeyiyle oluşan bir sektör görmek istiyoruz. Bu amaçla yaptık. Bundan sonra da Türkiye olarak ithal etmediğimiz zaman ülke ekonomisinin hiçbir şey olamayacağı sektörler üzerinde çalışmalarımız devam edecek."

Ayakkabı sektörüyle başlanan bu uygulamanın diğer sektörlerde artarak devam edeceğini belirten Zeybekci, ilk aşamada ev aletleri gruplarında çalışma yapıldığını söyledi.

Elektrik, elektronik aletler ile mobilya sektöründe hükümetin kararı doğrultusunda bakanlığın önlemlerinin önümüzdeki dönemde yansıyacağını belirten Zeybekci, şunları kaydetti:

"Amacımız milletimize yük olan sektörler yaratmak değil, ilk anda bu önlemlerden sonra milletimizin yüz akı olan uluslararası arenada ülkemizi kalite, fiyat ve kapasite anlamında temsil edecek ve gelecekte Türkiye dendiğinde onun içinden markaların çıktığı, rekabet edebilen sektörlerin çıktığı bir döneme geçmek için gayret ediyoruz. Önümüzdeki dönemde hükümetimiz olarak cari açığa yaklaşık 10 milyar dolar katkıda bulunmak istiyoruz, hedefimiz bu. Başlangıcı siz oldunuz. Uluslararası arenada hedefimiz kalitede, üretimde, rekabette, kapasitede 1 numara olmak."

- Bakan Zeybekci'ye teşekkür mektubu

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Çetin ise ayakkabı ithalatında ek vergi ile ilgili desteğe teşekkür ederek, bu uygulamanın sektörde can simidi oluşturduğunu söyledi.

Çetin, söz konusu uygulamanın ardından bazı yabancı ayakkabı firmalarının Türkiye'de üretim için faaliyete geçtiğini dile getirdi. Çetin, uygulama dolayısıyla 3 bin ayakkabı firmasının teşekkür mektubunu Zeybekci'ye verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı