Ekonomi alanındaki "torba teklif" Genel Kurulda

Ekonomi alanındaki "torba teklif" Genel Kurulda

TBMM Genel Kurulunda, Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin görüşmeleri devam ediyor.

Teklifin tümü üzerindeki görüşmelerde söz alan İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, düzenlemenin hasılat esaslı vergilendirme kavramının yeniden canlandırıldığını söyledi.

"MİLLETİMİZE YANLIŞ BİLGİ VERMEK DOĞRU DEĞİLDİR"

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, teklifin ikinci maddesiyle yeni bir "varlık barışı" düzenlemesi yapıldığını belirterek, uygulamanın, suç teşkil eden faaliyetlerden elde edilmiş varlıkları kapsamaması için gerekli denetimlerin yapılmasının şart olduğunu vurguladı. Teklifin, Merkez Bankasının "ihtiyaç akçesine" ilişkin düzenlemesine değinen Kalaycı, "Merkez Bankası bilançosunda yer alan ihtiyat akçesinin karşılığının olmadığını, buradan hazineye aktarım yapabilmek için para basılacağını iddia etmek ya cehalettir ya da art niyetli bir değerlendirmedir. Zira, az buçuk muhasebe bilgisine sahip olanlar bilirler ki bilanço, bir işletmenin belli bir tarihteki varlıklarını ve bu varlıkların sağlandığı kaynaklarını gösteren mali tablodur." diye konuştu. "Bilançoda her varlığın mutlaka bir kaynağı vardır. Çünkü bir varlık alınabilmesi için bir kaynak olmalıdır." diyen Kalaycı, bu kaynakların öz kaynaklar veya yabancı kaynaklar olabileceğini söyledi. Kalaycı, şöyle devam etti: "Merkez Bankasının öz kaynakları arasında bulunan yedek akçelerin, bilançonun aktifinde karşılığının olmadığını söylemenin ve buradan hazineye aktarma yapabilmek için para basılacağını iddia etmenin hiçbir dayanağı yoktur, külliyen yalandır. Milletimize yanlış bilgi vermek doğru değildir. Para basma söz konusu olmayacağı gibi bir parasal genişleme de olmayacaktır. Zira, Merkez Bankası, faaliyetlerinden dolayı elde ettiği kar nedeniyle piyasadan çektiği parayı hazine kanalıyla tekrar piyasaya vermektedir. Ayrıca Türk bankacılık sisteminde ciddi bir likidite açığı bulunmakta olup, yapılan aktarmanın buna da olumlu etkisi olacaktır." 

Kalaycı, "Merkez Bankasının ihtiyat akçesine el konuluyor." iddiasının da sakat bir yaklaşım olduğunu kaydederek, "Kanun gereği, hazineye ait paranın aktarımı yapılmaktadır. Aslında, bu kanun teklifiyle yapılan düzenleme, Türk Ticaret Kanunu'nun kabul edildiği 2011 yılında yapılmış olsaydı ihtiyat akçesinin bu kadar yüksek seviyeye çıkması söz konusu olmayacak ve her yıl karın yüzde 20'si olarak ayrılan ihtiyat akçesi de otomatik olarak zaten hazineye aktarılmış olacaktı." değerlendirmesinde bulundu.  Konuşmaların ardından teklifin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak, birinci bölüm üzerindeki görüşmelere geçildi.