Ekmek İsrafını Önlemek İçin Söz Verdiler

Ekmek İsrafını Önlemek İçin Söz Verdiler

Özel Lale İlkokul ve Ortaokul öğrencilerine ekmek israfını en iyi şekilde anlatan bir çizgi film izletildi.

Ekmeğin oluşması için geçtiği evreleri, çekilen zorlukları, manevi ve ekonomik boyutlarının tek tek anlatıldığı çizgi filmden öğrenciler etkilendi. Bir dilim ekmeğin çöpe atılmasıyla birlikte;  bir çiftçinin tarlaya ektiği buğday, çiftçinin emeği, zamanı, daha sonra un haline getirilmesi ve bu alanda sarf edilen enerji, hamurun fırında pişirilmesi, fırında yakılan odunlar ve devamında bütün bunların göz ardı edilerek bir dilim ekmeğin nasıl değerli olduğuna vurgu yapıldı.

Çizgi filmi ilgiyle izleyen öğrenciler, hep birlikte ekmeğin israf edilmemesi için ailelerine bilgi verecekleri konusunda öğretmenlerine söz verdi.

Özel Lale İlkokul ve Ortaokul Müdürü Muhammed Akseki, öğrencilerin küçük yaşlarda israf ve benzeri konularda aldıkları eğitimin önemli olduğuna dikkat çekerek, “Neleri israf ediyoruz?" sorusu öğrencilerimizle karşılıklı söyleşi yaparak değerlendirdik. Ekmek, su,  giyecek, yiyecek, sağlık ve zaman israfının ülkemizde çokça yapıldığı ve bu konudaki gerekli hassasiyetlerin gösterilmesi için üzerimize düşen görevlerin yapılması gerektiğine karar verdik. Ekmek israfını ekmeğin meydana gelmesi için gerekli evreleri anlatarak öğrencilerimize yansıttık. Çünkü yapılan Araştırmaya göre kişi başı ekmek israfı günlük 20 gr’dır. Bu miktar az gibi gözükse de ülke nüfusu göz önünde bulundurulduğunda israfın yıllık ekonomik boyutu, ekmeğin 2,80 TL olan kg birim fiyatından hareketle 1,5 milyar TL’dir. Bu sebeple öğrencilerimizle önemli bir dersi yapmış olduk” dedi.

Peki ekmek israfını nasıl önlemeliyiz?

İhtiyaçtan fazla ekmek alınmamalı,

Ekmek poşette saklanmalı,

Uzun süreli saklama amaçlanıyorsa ekmeğin derin dondurucuda ve poşet içerisinde saklanmalı,

Ekmek dilimlenerek tüketilmeli,

Kuruyan ekmekler israf edilmemeli, içinde az miktarda su kaynayan tencerenin üzerine yerleştirilen süzgeç üstüne konularak tüketilmeli,

Bayatlayan ekmekler galeta unu veya kurutulmuş ekmek içi şeklinde çeşitli yemek, pasta ve tatlı yapımında kullanılmalıdır.