Ekim ayı İSO Meclis Toplantısı

Ekim ayı İSO Meclis Toplantısı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan: (2)

İSTANBUL (AA) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, İstanbul-Kapıkule hızlı tren projesini hayata geçireceklerini belirterek, "Bununla ilgili çalışmalarımızı tamamladık. Muhtemelen ihaleleri fiili olarak 2015 sonuna kadar sonuçlandırırsak, kazmayı vuracağız" dedi.

Bakan Elvan, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) "Türkiye'nin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Vizyonu'nun Ekonomimiz ile Sanayimizin Rekabet Gücü ve Geleceği Açısından Önemi" konulu ekim ayı Meclis Toplantısı'nda konuştu. Ankara-Niğde, Ankara-Kırıkkale ile İzmir'deki otoyol projelerinin ihalelerine 2015 yılında çıkacaklarını söyleyen Elvan, bunlarla ilgili hazırlıklarının devam ettiğini anlattı.

Elvan, "Belki bu yıl Ankara-Niğde ihalesine çıkma ihtimalimiz var. Ama diğerlerinin mutlak suretle 2015 yılında ihalesine çıkacağız. Yeni dönemde mümkün olduğunca bölünmüş yolların illerle bağlantılarını artırırken, diğer taraftan da otoyol yatırımlarına ağırlık vereceğiz" diye konuştu. Demiryolu yatırımlarının sanayi sektörü için önemine dikkati çeken Elvan, bu yatırımların özellikle sanayicinin taşımacılık maliyetlerini ciddi ölçüde aşağı çekeceğini dile getirdi.

Elvan, burada hem Marmara hem de diğer bölgelerde özellikle Orta Anadolu'nun hem Akdeniz hem de Karadeniz'e bağlanmasını sağlayacak hızlı tren projelerini hayata geçireceklerini, böylece taşımacılık maliyetlerini daha da aşağı çekip firmaların rekabet gücünü daha da artırmayı hedefleyeceklerini aktardı. İstanbul-Kapıkule hızlı tren projesini hayata geçirecekleri bilgisini de veren Elvan, "Bununla ilgili çalışmalarımızı tamamladık. Muhtemelen ihaleleri fiili olarak 2015 sonuna kadar sonuçlandırırsak kazmayı vuracağız. Buranın önemini biliyoruz. Özellikle İstanbul'un yoğun nüfus sebebiyle ciddi sıkıntılar yaşadığını biliyoruz. Bu sıkıntıları bir nebze de olsa giderebilecek önemli bir proje... Bu hızlı trenimiz hem yolcu hem de yük taşımacılığı için kullanılabilecek bir alt yapıya sahip olacak" ifadelerini kullandı.

 

- "Otoyollara OSB bağlantıları öncelikli gündemimiz"

 

Elvan, kombine taşımacılıkta herhangi bir şirketin hem havayolu hem deniz yolu hem de kara yolu kullanacaksa ayrı ayrı belge almak zorunda olduğunu ama yakın bir zamanda tek bir belge alınacağını, ayrı ayrı belge alma zorunluluğunun ortadan kaldırılacağını söyledi. Buna benzer çok sayıda uygulamayı yürürlüğe koyacaklarını belirten Elvan, özellikle limanların geliştirilmesine yönelik çalışmaları olacağına işaret etti.

Elvan, taşımacılık maliyetlerinin aşağı çekilmesi yönünde çalışmalarının devam ettiğini anlatarak, otoyollara OSB bağlantılarının öncelikli gündemleri haline geldiğini dile getirdi. Türkiye'nin çok sayıda yüksek hızlı trene, vagonlara ihtiyacı olacağını aktaran Elvan, bunların yerli olmasını istediklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Milli tren projemiz devam ediyor. Kendi ulusal trenimizi yapacağız. Ama bu arada kendi ulusal trenimizi yapıncaya kadar, ihtiyacımız olan yüksek hızlı trenlerin en az yüzde 51'i Türkiye'de imal edilmiş olacak. Yüzde 51'i Türkiye'de üretilmek şartıyla yüksek hızlı tren alacağız. Hangi firma gelirse gelsin, en az yüzde 51'ini Türkiye'de üretecekse, Türkiye'de üretilen parçaları kullanacaksa, gelsinler tesislerini Türkiye'de kursunlar ve yüksek hızlı tren üretsinler.

Sadece hızlı tren değil, Bakanlığımızla ilgili uydu teknolojileri alanında da çalışmalarımız var. İnşallah kendi uydumuzu imal edeceğiz. Türksat 6A uydumuzu tamamıyla Türk mühendisleri ve teknisyenleri vasıtasıyla üreteceğiz. Mühendislerimizin eğitimleri yapıldı, gerekli deneyimlere sahip oldular. Değişik ülkelerde bu tür uydu üreten tesislerde çalıştılar. İnşallah kendi milli uydumuzu da ülkemizde üretmiş olacağız."

 

- "Türkiye'nin genişbant abone sayısı 40 milyona yaklaştı"

 

Elvan, 2,5 ay önce bu rakamın 35 milyon olan Türkiye'deki genişbant abone sayısının 40 milyona yaklaştığını aktardı. 2023'te ise 60 milyon aboneye ulaşmayı hedeflediklerini anlatan Elvan, böyle giderse 2016-2017 yıllarında bu rakama ulaşabileceklerini dile getirdi.

Elvan, konuşmasından sonra İSO üyelerinin sorularını da yanıtladı. Denizcilik sektöründe 2008 yılına kadar çok iyi gelişme sağlandığını hatırlatan Elvan, bu yıldan itibaren ise dünyadaki gelişmelerden Türkiye'nin de önemli ölçüde etkilendiğini söyledi. Deniz Ticaret Odası'nda yaptıkları toplantıda bir çalıştay düzenlemeye karar verdiklerini dile getiren Elvan, bu çalıştayda denizcilik sektöründe önceliklerin ne olduğu ve neler yapılması gerektiği konusunda bir yol haritası ortaya koyacaklarını vurguladı.

Elvan, demiryolu hattının Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden geçerek ring yapacağını, yüksek hızlı trenin doğrudan havaalanına kadar gireceğini de sözlerine ekledi.

(Son)

Kaynak:Haber Kaynağı