Ekim ayı ihracat rakamları açıklandı (3)

Ekim ayı ihracat rakamları açıklandı (3)

TİM Başkanı Büyükekşi:

KIRKLARELİ (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ermenek'teki olay için "Maden kazalarında kanuni şartlar kadar vicdani şartlar da önemli. Çünkü kanun ve mevzuat ancak asgari olarak yapılması gerekeni tarif eder.  İşletme sahibinin ise 'önce emniyet' demesi gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

Büyükekşi, ekim ayı ihracat rakamlarını İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan ve Kırklareli Valisi Esengül Civelek'in katılımıyla Kırklareli'nde açıkladı.

Ekim ayı ihracatının, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 artışla 12 milyar 598 milyon dolar olduğunu bildiren Büyükekşi, "Ekim ayı mal ihracatı Cumhuriyet tarihinin en yüksek ekim ayı mal ihracatı olarak gerçekleşti. Senenin ilk 10 ayındaki toplam ihracat ise yüzde 5,6 artışla 131 milyar 140 milyon dolar oldu" dedi.

Kırklareli’nin 2013 yılında 155 milyon dolar ihracat yaptığını hatırlatan Büyükekşi, teşvikte 2. bölge kapsamında olan kente yatırım yapmaları için işadamlarına çağrıda bulundu.

Konuşmasının başında Karaman Ermenek maden ocağında mahsur kalan tüm işçilerin ve ailelerinin dualarla yanında olduklarını vurgulayan Büyükekşi, şunları söyledi:

"Hepimiz iyi biliyoruz ki maden kazalarında kanuni şartlar kadar vicdani şartlar da önemli. Çünkü kanun ve mevzuat ancak asgari olarak yapılması gerekeni tarif eder.  İşletme sahibinin ise 'önce emniyet' demesi gerekir. Toplum olarak gelecek nesillere karşı sorumluluğumuzu yerine getirmek için ölümlü kazaları ortadan kaldırmanın yolunu bulmak gerekiyor. Bu anlamda işletmelerde toplam kalite yönetimi felsefesinin benimsenip uygulanmasını, insani çalışma ortamları tasarlanmasını oldukça önemli görüyoruz. Eğer insanı merkeze koymadan üretirsek bu sadece büyüme olur, ancak insanı merkeze koyarsak kalkınma gerçekleşir.”

 

-"Dünya ekonomilerinden yavaşlama sinyalleri gelmeye devam ediyor"

 

Mehmet Büyükekşi, konuşmasında küresel ekonomik veriler hakkında da değerlendirmelerde bulundu. İkinci çeyrek itibariyle dünya ekonomilerinden yavaşlama sinyalleri geldiğini belirten Büyükekşi, bunun üç ana nedenini AB'nin tekrar resesyona girme endişesi, hızla artan jeopolitik riskler ve Fed etkisi nedeniyle gelişmekte olan ülkelerdeki kur ve faiz dalgalanmaları olarak açıkladı.

Dünyanın birçok ekonomisinde 4.çeyrek güven endekslerinin de pek olumlu olmadığını ifade eden Başkan Büyükekşi,  "Dünya Ticaret Örgütü sene başında yüzde 4,5 olan ticaret hacmi artış beklentisini Eylül’de yüzde 3,1 olarak revize etti. Öte yandan Avrupa bölgesindeki duraklama sinyallerini yakından takip ediyoruz. Çünkü bu sene AB’ye ihracatımız son derece iyi gidiyor. Alınacak önlemlerle, 2015 yılında ihracat hedeflerine ulaşmada AB belirleyici olacak" ifadelerini kullandı.

TİM Başkanı, ABD Merkez Bankası Fed’in parasal genişlemeden çıkışı tamamladığını açıklaması ve beklentilerin üzerinde gelen yüzde 3,5’lik 3. çeyrek büyüme verisi ile Fed’in 2015 yılında faiz artırımına gitme ihtimalinin daha olası göründüğünü belirtti.

Büyükekşi, ABD ve İngiltere’nin güçlü büyüme beklentilerinin bu ülkelere ihracatın geleceği açısından da olumlu gözüktüğü değerlendirmesini yaptı.

 

-"Düşük petrol fiyatları rekabetçiliğimizi olumlu etkileyecek"

 

Takip ettikleri diğer bir önemli konunun petrol fiyatlarında yaşanan gevşeme olduğunu belirten TİM Başkanı, düşen petrol fiyatlarının hem cari açığı azaltmasını, hem de ithalatı aşağı çekmesini beklediklerini ayrıca düşük petrol fiyatlarının enerji ve hammadde maliyetlerini aşağı çekerek rekabetçiliklerini olumlu etkileyeceğini söyledi.

2015-2017 Orta Vadeli Programı (OVP) hakkında da değerlendirme yapan Büyükekşi, OVP'nin gerek bölgesel, gerek küresel tüm riskler dikkate alınarak en olumsuz senaryoya göre hazırlandığını, OVP'de dikkat çeken bir noktanın, net ihracatın büyümeye katkısının 2015’te sıfırlanacağı, daha sonra ise negatife geçeceği öngörüsü olduğunu söyledi.

"Her halükarda ihracatın büyümeye net katkısının, mutlaka yüzde 1-1,5 puanlarda tutulması gerektiğini düşünüyoruz" diyen Büyükekşi, 2023'e 9 yıl kala şevkle çalışmaya devam ettiklerini bildirdi.

İhracatın katma değerini arttırmanın bir numaralı gündem maddeleri olduğunu, bunun yolunun da 4 ana kulvar olan inovasyon, tasarım, Ar-Ge ve markalaşmadan oluştuğunu vurgulayan TİM Başkanı, Türkiye’nin uluslararası inovasyon endekslerinde yükselen değerine dikkati çekti.

 

-  İnovasyon Haftası

 

Türkiye İnovasyon Haftası Anadolu Buluşmaları’nın üçüncü ayağını 5-7 Kasım 2014 tarihleri arasında Gaziantep’te düzenleyeceklerini hatırlatan Büyükekşi, şu bilgileri verdi:

"Gaziantep İnovasyon Haftası’nda, kent ve çevresindeki illerden çok sayıda üniversite, Ar-Ge merkezi, bilim ve teknoloji merkezi yer alacak. Üç gün boyunca ödüllü Ar-Ge Proje Pazarı ve tasarım yarışması eserleri sergilenecek. Görme yetisi olmayan sürücüler için araba yapan Dennis Hong, Innovation Resource’un kurucusu Robert Tucker, başarılı Türk mucitler, tasarımcılar, marka uzmanları Gaziantep İnovasyon Haftası’nda yer alacak."

Büyükekşi, 4-6 Aralık'ta ise tarihleri arasında da İstanbul'da Türkiye İnovasyon Haftası’nı yapacaklarını belirterek Kırklareli’nde inovasyona ilgi duyan herkesi etkinliğe davet etti.

 

-"Ekim ayında en fazla ihracat artışını yüzde 267 ile gemi ve yat sektörü yaptı"

 

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından açıklanan Ekim ayı rakamlarından öne çıkan bazı başlıklar ise şöyle:

"Ekim ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 artışla 12 milyar 598 milyon dolara yükseldi. Ekim ayında Cumhuriyet tarihin en yüksek Ekim ayı mal ihracatı gerçekleştirildi. İlk 10 ayda ihracat yüzde 5,6 artışla 131 milyar 140 milyon dolar oldu. Son 12 aylık ihracat ise yüzde 5,3 artışla 158 milyar 516 milyon dolara yükseldi.

Ekim ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 713 milyon dolarla otomotiv sektörü yaparken, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü, 1 milyar 508 milyon dolar ihracat ile ikinci sırada, hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü ise 1 milyar 503 milyon dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldı.

Ekim ayında en fazla ihracat artışını yüzde 267 ile gemi ve yat, yüzde 91 ile tütün ve yüzde 70 ile mücevher sektörleri yakaladı. Ekim ayında en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke sırasıyla Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve ABD oldu. Almanya’ya ihracat yüzde 11 artarken, İngiltere’ye ihracat yüzde 6, İtalya’ya ihracat yüzde 9, ABD’ye ihracat ise yüzde 27 arttı Irak’a ihracat ise yüzde 23 geriledi. 

 

-"İhracatını en fazla artıran il yüzde 16 artış ile Denizli oldu"

 

En fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında en yüksek ihracat artışı yüzde 79 ile Mısır’a gerçekleşti. Mısır’ı yüzde 72 artışla İran ve yüzde 48 artışla Kanada takip etti. Ekim ayında ihracat artışında öne çıkan ülkeler şöyle oldu; Ekim’de Umman’a ihracat yüzde 348  artarken, Peru’ya yüzde 228 ihracat artışı yakalandı. Ekim ayında AB’ye ihracat yüzde 8 artarken, Orta Doğu’ya yüzde 3, Afrika’ya yüzde 13 arttı.

En fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında ihracatını en fazla artıran il yüzde 16 artış ile Denizli oldu. Denizli’yi yüzde 11 artış ile İstanbul ve Mersin takip etti.

Kırklareli’nin Ekim ayı ihracatı yüzde 79 artarak 26 milyon dolara, ilk 10 aylık ihracatı ise yüzde 59 artarak 219 milyon dolara yükseldi.

(Son)

Kaynak:Haber Kaynağı