EİT Eğitim Enstitüsü 2. Mütevelli Heyeti Toplantısı

EİT Eğitim Enstitüsü 2. Mütevelli Heyeti Toplantısı

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Erdem:- "Tüm dostlarımızdan FETÖ ile mücadelemizde verdikleri desteğin devamı olarak, ülkelerindeki FETÖ iltisaklı eğitim kurumlarını ve diğer kuruluşları temizlemelerini, okulları Maarif Vakfımıza devretmelerini bekliyorum.

İSTANBUL (AA) - Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'na (EİT) üye ülkelerin, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadeleye verdikleri desteğe değinerek, "Tüm dostlarımızdan ülkelerindeki FETÖ iltisaklı eğitim kurumlarını ve diğer kuruluşları temizlemelerini, okulları Maarif Vakfımıza devretmelerini bekliyorum. Bu hain yapılanma karşısında uyanık ve tedbirli olmanız gerektiğini de önemle belirtiyorum." dedi.

EİT ülkeleri arasında bölgesel özellikleri yansıtan eğitim programlarını geliştirmek, eğitimin her kademesinde eğitim kurumları arasında iş birliğini teşvik etmek, bölge dillerinde öğretim etkinliklerini desteklemek, öğretmenler için ortak hizmet içi eğitim programları düzenlemek, edebiyat, tarih ve coğrafya eğitimi alanlarında üye ülkeler arasında iş birliğini artırmak amacıyla kurulan EİT Eğitim Enstitüsü'nün 2. Mütevelli Heyeti Toplantısı, İstanbul'da yapıldı.

İran, Pakistan, Azerbaycan, Afganistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan, Türkmenistan ve KKTC'den bakan, büyükelçi ve temsilcilerin katıldığı toplantıya başkanlık eden Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Erdem, açılışta yaptığı konuşmada, üye ülkeler arasında sürdürülebilir kalkınma planları oluşturarak, ticari engellerin kademeli olarak kaldırılması ve bölgesel ticaretin teşvik edilmesi için çalışırken Eğitim Enstitüsü'nün, eğitim, kültür ve bilim alanındaki gelişmeleri takip edip kazanımları paylaşmak amacıyla çalışmalar yaptığını hatırlattı.

Ülkeler arasında yeni girişimlerin başlatılması, eşgüdümün sağlanması ve gerekli mali kaynakların temin edilmesi bakımından önemli olan EİT Eğitim Enstitüsü'nün, eğitim kurumlarının çağdaş ilkeler doğrultusunda sürekli olarak geliştirilmesinin yanında bölgesel özellikler ve tecrübelerin aktarılmasını da sağlayacağını belirten Erdem, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ortak bir medeniyetin evlatları olarak bizler, birbirimizi ne kadar iyi tanırsak, ne kadar fazla kaynaşırsak iş birliğimizden o derecede etkili bir sonuç edebiliriz. Yüzyıllarca iletişim ve etkileşim içinde olmuş bir coğrafyanın evlatları olarak bizler, bu bilinç ve inançla her geçen gün birlik ve beraberlik konusundaki eksiklerimizi tamamlamaya çalışmalıyız. Daha fazla iletişim kurmalı, daha fazla ortak çalışmalar yapmalı ve neticesinde de daha kardeşçe bir yakınlaşma tesis etmeliyiz.

EİT üye ülkeleri olarak bizler, karşılıklı tecrübe aktarımımızı artırmalı ve bizi birbirimize bağlayan ortak değerlerimizi güçlendirmeliyiz. Bu sebeple, insanlarımızın birbirlerini daha iyi anlayabilmeleri için büyük önem kazandığı günümüzde bölge dillerinin öğretiminin önemi de artmıştır. Çünkü birbirimizi ne kadar yakından tanırsak, ne kadar iyi anlarsak bağlarımız da o kadar kuvvetli olacaktır. Dil öğretiminin yanında çağdaş eğitim teknolojilerinin daha yoğun kullanılmasını da sağlamalıyız. Bunun için bilim adamlarımızın, öğretmen ve öğrencilerimizin iletişim ve etkileşimini de teşvik ve koordine etmeliyiz."

- "Eğitim demek, değerlerinizi de çocuklarınıza aktarabilmekle olur"

Tarım, ticaret, turizm, spor, endüstri ve tıp gibi alanlarda yapılacak ortak eğitim faaliyetleri sayesinde, tüm paydaşların bahsi geçen alanlarda kendilerini geliştirmelerinin mümkün olacağını ifade eden Erdem, EİT Eğitim Enstitüsü tarafından kurulacak burs havuzu sayesinde öğrencilerin daha kaliteli ve çağın gereklerine uygun bir eğitim almalarının sağlanacağını dile getirdi.

Gençlerin herhangi bir konuda başarılı olması ve geleceğe yön vermesi isteniyorsa, bunun başının eğitim olduğunu vurgulayan Erdem, "Eğer istediğiniz sonuçları elde etmişseniz iyi bir eğitim vermişsiniz demektir. Eğer eksikleriniz varsa eğitim noktasında da eksikleriniz var demektir. 'İyi bir eğitim vereceğiz', 'eğitime değer veriyorum' demekle, eğitime değer vermiş olmazsınız. Bu konudaki amaçlarınıza ve isteklerinize ulaşmanız için emek vermelisiniz, gayret göstermelisiniz. Eğitimle ilgili yürüttüğünüz her çalışmayı ince eleyip sık dokumalısınız. Şunu da biliyoruz ki bir insanı yalnız ilmen yetiştirmek, onu layıkıyla yetiştirmek anlamına gelmiyor. Eğitim demek, bilimin, bilginin yanında değerlerinizi de çocuklarınıza aktarabilmekle olur." diye konuştu.

- Üye ülkelere FETÖ uyarısı

FETÖ'nün 15 Temmuz gecesi gerçekleştirdiği darbe girişimine değinen Erdem, şunları kaydetti:

"O gece bu hain yapının ne kadar ileri gidebileceğini birlikte müşahede ettik. Bu hainler kendi devletine, milletine, askerine ve polisine uçakla, helikopterle, tankla, tüfekle saldırdı. 249 canımıza kıydı, binlerce insanımızı yaraladı. Birçok dostumuz bu saldırıya kısa süre içerisinde tepki gösterdi. Bizim yanımızda olduklarını açıkladı. Bizim yanımızda olan herkese teşekkürü bir borç bilirim. Yalnız bu konuda yapılacakların bununla sınırlı olmadığını da belirtmek isteriz.

Tüm dostlarımızdan FETÖ ile mücadelemizde verdikleri desteğin devamı olarak, ülkelerindeki FETÖ iltisaklı eğitim kurumlarını ve diğer kuruluşları temizlemelerini, okulları Maarif Vakfımıza devretmelerini bekliyorum. Bu hain yapılanma karşısında uyanık ve tedbirli olmanız gerektiğini de önemle belirtiyorum. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nda ortak hedeflere birlikte yürüdüğümüz dostlarımıza bu konuda bizlere destek vermek düşer."

- Türkiye dönem başkanlığına aday

EİT Eğitim Enstitüsü Mütevelli Heyeti Toplantıları'nın, 3 yılda bir yapılacak şekilde planlandığını belirten Erdem, ilk toplantıda belirlenen başkanın görevinin 2015 yılında sona erdiğini ifade etti.

Eğitim Enstitüsü'nün, yapılanmasını tamamlayamadığından etkin bir şekilde çalışmalarını sürdüremediğini dile getiren Erdem, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu durum enstitünün beklenen hizmetleri yapmasına engel olmuştur. Enstitünün beklenilen hizmeti verebilmesi ve üye ülkeler arasında iş birliğinin güçlenmesi açısından öncelikle Eğitim Enstitüsü başkanımızın belirlenmesi gerekmektedir. EİT Kurucu Belgesi'ne göre her üç yılda bir başkanlığın alfabetik sıra ile bir sonraki ülkeye devredilmesi gerekmektedir. Yalnız bahsetmiş olduğumuz nedenlerden dolayı maalesef enstitü şu anda işler durumda değildir.

Türkiye olarak halefimize hem bölgemizde hem de dünyada etkin bir biçimde çalışan ve aynı nitelikteki diğer kurumlara örnek teşkil edecek bir enstitü devretmek en büyük arzumuzdur. Bu nedenle EİT Eğitim Enstitüsü'nün başkanlığına ülke olarak bir dönem daha aday olduğumuzu belirtmek istiyor, bu konuda anlayışını ve desteklerini bekliyoruz. Öz geçmişi bilgilerinize sunulan ülkemizin saygın bilim adamlarından Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Kireçci'yi EİT Eğitim Enstitüsü Başkanlığına aday olarak gösteriyoruz."

Bugünü kurtarmanın değil, yarınları inşa etmenin derdinde olduklarını aktaran Erdem, "Evlatlarımızın aldıkları nitelikli ve kaliteli eğitim sayesinde bölgemizi ve dünyayı en güzel şekilde şekillendireceklerine inanıyoruz. Bu nedenle EİT Eğitim Enstitüsü'nün çalışmalarına bir an evvel hızla başlaması gerektiğine inanıyor ve bize vereceğiniz desteği önemsiyoruz." dedi.

- "Eğitim alanında işbirliği sınırlı"

EİT Genel Sekreteri Sayın Halil İbrahim Akça, EİT'nin geçen 30 yıl içinde önemli başarılar elde ettiğini, İzmir Anlaşması'na göre bağlı kuruluşlar, özel ajanslar ve bölgesel kurumlar kurularak bölgesel işbirliğinin çeşitli alanlarda teşvik edildiğini anlattı.

EİT'nin bilim, teknoloji, sanat, edebiyat, eğitim ve iş dünyası alanlarında iş birlikleri yürüttüğünü aktaran Akça, şu an itibarıyla bağlı kuruluşların sayısının 20 civarında olduğunu söyledi.

Akça, EİT'nin aynı zamanda BM'de gözlemci statüsünde olduğunu anlatarak, şu ana kadar 45 mutabakat zaptı ve anlaşma imzaladıklarını belirtti.

Konnektivite, ticaret ve enerji alanında işbirliği gelişmiş olmasına rağmen sosyal konuların hala bölgede daha fazla dikkat gerektirdiğini, eğitim ve iş birliğinin önemi gayet iyi biliniyor olmasına rağmen, eğitim alanında şu ana kadar sınırlı iş birliği yapıldığını dile getiren Akça, "Şu açık ki toplumsal cinsiyet eşitliği, yoksulluk, iş dünyası açısından becerinin geliştirilmesi ve çevreyle ilgili sorunlar doğrudan eğitim seviyesiyle alakalıdır. 4. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi, doğrudan kaliteli eğitimi hedef almaktadır. " dedi.

İET'nin 2025 vizyonunun, 13. EİT İslamabad Zirvesi'nde bu yıl kabul edildiğini aktaran Akça, bu zirveye göre toprak bütünlüğü, sürdürülebilir ekonomiler, serbest ticaret bölgelerinin oluşturulması ve yüksek düzeyde eğitim almış bir toplumun yaratılmasının hedeflendiğini, bunların hükümetler arasındaki ileri iş birlikleri olarak belirlendiğini kaydetti.

Akça, bunun da üye devletlerin, ekonomik kalkınmanın eğitimli toplumlardan geçtiğinin farkında olduğunu gösterdiğini, bu toplantının EİT Eğitim Enstitüsü'nün faaliyetlerine ivme katacağına inandığını sözlerine ekledi.

EİT Eğitim Enstitüsü 2. Mütevelli Heyeti Toplantısı, basına kapalı devam ediyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :