Eğitimci Demirkol’dan  Öğrencilere tercih önerisi

Eğitimci Demirkol’dan Öğrencilere tercih önerisi

Eğitimci Yazar Şeyma Demirkol, YKS puanlarının açıklanmasından sonra, önümüzdeki günlerde üniversite tercihi yapacak öğrencilere dikkat edilmesi gereken konuları anlattı.

Gazetemize açıklamalarda bulunan Eğitimci Yazar Demirkol, Meslek seçimi tüm hayatımızı etkileyecek önemli ve uzun bir süreci kapsadığını hatırlattı.  Seçilen mesleğin hayatımızın her alanını etkilediğinin altını çizen Demirkol, “Bireyler meslek seçimini yaparken kendilerine özgü yetenekleri, deneyimleri, istekleri ve şartları doğrultusunda hareket etmelidirler. Meslek sadece para kazanmak ya da geçimini sağlamak amacı ile yapılan bir etkinlik değildir, bireyin kendini ifade etmesi ve her anlamda kendini gerçekleştirmesidir” dedi.

 

Meslek seçimi yaparken sağlıklı karar verebilmek, sonrasında mutlu ve başarılı olabilmek için sorgulanması gereken olgular şunlardır:

-Yetenekli olunan alan

Hangi alanlarda başarılı ve yetenekli olunduğu konusu en önemli sorgulamalardan bir tanesidir. Yetenek, meslek hayatındaki başarıyı etkileyen ve belirleyen bir husustur.

-İlgi duyulan, yapmaktan hoşlanılan alan

Bir diğer sorgulanması gereken alan, yapmaktan hoşlanıldığı ve hangi konulara ilgi duyulduğu ile alakalıdır,

Zorlama olmadan gerçekten severek yapılacak etkinlikleri dikkate almak gereklidir. Hangi alanlar ilginizi çekiyor? Teknik, sosyal, sağlık vs. Neyi yaparken mutlu olacaksınız sorusunu düşünmek ve İlginin uzun süreli olması da dikkat edilmesi gereken ayrıntılardandır.

-Kişisel özellikleri ile meslek arasındaki uygunluk/Meslekleri Tanımak

Meslek seçiminde kişisel özellikler ile meslek arasındaki uygunluk önemlidir. Çünkü yapılan meslek ile kişisel özellik uygun olmazsa meslek hayatında başarı düşük olacaktır ve mutsuzluklara neden olacaktır. Konuşkan değilseniz içe dönük bir yapınız varsa insanlarla iç içe olduğunuz bir mesleği yaparken ne kadar başarılı ve mutlu olacaksanız?

Meslek seçimi yapmadan önce mutlaka meslekleri tanımak gereklidir. Örneğin; kan görmeye dayanamayan, kokulardan rahatsız olan, soğukkanlı olamayan, el becerileri esnek olmayan bireylerin sağlık alanlarını tercih ediyor olması, onların ilerde meslek hayatında mutsuz olmalarına ve başarısızlıklarına neden olabilir. Ciddi, sabırsız, anlatmayı-aktarmayı sevmeyen bireylerin öğretmen olması hem işini yapmasında zorlanmasına neden olur hem de çocuklara verimli olmasını engeller. Bundan dolayı bireylerin meslek seçimlerini yaparken kişisel özelliklerini dikkate alıp o meslek özelliklerini tanıyıp karşılaştırma yaptıktan sonra seçim yapmaları doğru olacaktır.

- Beklentiler ve meslek uyumu

Mesleki değerleri belirleyen olgulardan birisi de beklentilerdir. Beklenti kişinin mesleki faaliyetleri sonucunda elde etmek istediği olanaklardır. Beklentiler kişiden kişiye göre değişkenlik gösterecektir, kimisi maddi bir beklenti içindedir, kimisi mesleki doyuma, kimisi de manevi olarak mutluluğa ulaşmayı hedeflemektedir. Hayat standartları nasıl olursa birey mutlu olacaktır? Birey için önemli olan, bu değerleri kendisi belirlemeli ve onları elde edeceği bir mesleğe yönelmelidir.

-Seçilen mesleğin iş bulma ve yükselme

Seçim yapılan meslek ile ilgili birey kendini geliştirmek için gerekli eğitimleri araştırmalıdır, seçtiği meslekteki kişiler ile fikir alışverişi yapmalıdır. Yaşamış olduğumuz dönemde artık kişinin eğitimlerinin yanı sıra oluşturduğu insan network ağı ve kişisel özellikleri daha ön plandadır. Özel sektörde kariyer olanaklarını arttırmak için network ağını iyi kullanan birey hem imkanları bakımından hem de kendine uygunluğu bakımından daha kolay ve nitelikli işler bulacaktır.

-Sonuç olarak değinmemiz gereken noktalar şunlardır;

Her zaman diyebiliriz ki en güzel olan meslek, bireyin şartlarına ve özelliklerine en uygun olan onu tatmin edecek olan meslektir. Bunun için de birey kişilik özelliklerini, yeteneklerini ve ilgilerini göz önüne almalıdır. Bu alanların hepsi birbiriyle ilişkilidir.

Kişilik özellikleri; dışadönük, içedönük, duyumsama, sezgi işlevi, düşünme, hissetme, yargılayıcı tutum, algılayıcı tutum gibi özellikleri kapsamaktadır.

Yetenekleri; Meslek seçimi yaparken hangi yetenek türüne sahip olduğu düşünülmeli ve bunları kullanabileceği çalışma alanları araştırılmalıdır.

Akademik yetenek; sözel, sayısal ve şekil-uzay ilişkileri yeteneğidir.

Sözel yetenek; sosyal bilimler alanlarını kapsamaktadır.(Edebiyat, Felsefe, Sosyoloji, Psikoloji, Coğrafya, Tarih, Hukuk, Dil Bilimi, Basın-Yayın vs.)

Sayısal yetenek; temel bilimleri, sağlık alanlarını ve mühendislik alanlarını kapsamaktadır. (Matematik, Kimya, Biyoloji, Fizik, Tıp, Veterinerlik, Astronomi, Mühendislikler vs.)

Şekil-uzay ilişkileri yeteneğin kapsadığı alanlar ise bazı mühendislikler, bazı sağlık alanları ve ressamlıktır diyebiliriz. ( Mimarlık, Diş Hekimliği, Bazı Mühendislikler, Ressamlık, Heykeltıraşlık vs.)

İlgi alanları; temel bilim,  sosyal bilim, canlı varlıklar, mekanik, ikna, ticaret, ayrıntılar, edebiyat, güzel sanatlar, müzik, sosyal yardım gibi alanlardır.