Eğitim Bir-Sen'den destek

Eğitim Bir-Sen'den destek

Yardımcı Doçentliğin kaldırılmasına Eğitim Bir-Sen’den destek geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın; İslam Dünyası Yükseköğretim Alanının Oluşturulması Toplantısı'nın açılış oturumunda YÖK'e yaptığı ‘Yardımcı Doçentlik kaldırılsın’ çağrısına Konya Eğitim Bir-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Şenol Metin’den destek geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz gün Yardımcı Doçentlik uygulamasının tartışmaya açmasıyla birlikte, Üniversiteler ve KYK yurtlarından sorumlu Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir-Sen) Konya 2 Nolu Şube Başkanı Şenol Metin, bu uygulamanın kaldırılacağının doğru bir karar olacağını söyledi. Cumhurbaşkanın büyük bir sorunun temeline değindiğini ve bu uygulamanın hayata geçmesiyle birçok öğretim görevlisinin önündeki engelin kalkacağını dile getiren Şenol Metin, ‘Cumhurbaşkanımız bir vesayet sistemini daha sonlandırmak için düğmeye basmıştır” dedi.

AHBAP – ÇAVUŞ İLİŞKİSİ KALKIYOR

Bu düzenleme ile doktoralı bilim insanının derse girebilmek için üniversite yönetimlerinin, rektörlerin, dekanların ihsanına, ahbap - çavuş ilişkilerine muhtaç olmaktan çıkarılacağının altını çizen Şenol Metin, “Bu düzenleme ile birlikte doçentlik sözlü sınavlarının kaldırılabilmesi halinde öğretim elemanlarımızın kişiliğini parçalayan, özgüvenlerinin kaybetmesine yol açan bir vesayet kurumu daha son bulacaktır. Liyakata dayalı modeli inşa için bir şansımız olacaktır” şeklinde konuştu.

‘REKTÖRLERİN ODASINDA BEKLENMEYECEK’

Cumhurbaşkanını bu beyanı ile doktor, doçent, profesör gibi akademik unvanlar ile öğretim üyesi, öğretim görevlisi gibi idari kadro arasındaki bağı sona erdirdiğini açıklayan Şenol Metin, “Eğitim-Bir-Sen olarak yıllardır akademik unvanın kullanabilmeyi, kadro gibi idari tasarruflarla engellenmesine yönelik mücadelemize üniversite kamuoyu şahittir. Artık doktorasını bitiren araştırma görevlilerimiz rektörlerin, dekanların kapısında kadro için beklemeyecek, bölümünde ders var ise girebilecektir” dedi.

ASKERİ VESAYET GETİRMİŞTİ

Doçentlik sözlü sınavının kaldırılmasına da değinen Şenol Metin,  Bilim insanlarının akademik özerkliğini teminde en önemli aşama olacağının söyledi. Yardımcı Doçentlik uygulamasının 1980 darbe anayasasıyla getirildiğine dikkat çeken Şenol Metin şöyle konuştu, “Bu uygulama Askeri vesayetin bir kurumu olan YÖK'le beraber geldi. Dünyada karşılığı olmayan Ara bir unvan, ne olduğu da belli olmayan bir akademik kadrodur. Akademide asıl olan doktoradır. Bazı ülkelerde özelikle Amerikan örneğinde profesörün dışında, "associate professor" var. Bizim yardımcı doçentler ve doçentler de bunun içinde. Sonuç olarak Yardımcı doçent kadrosu Türkiye'de 1980 sonrası oluşan, 1982 Anayasası ve YÖK yasası ile oluşan bir kadrodur” diyerek açıklamada bulundu.

‘2023 HEDEFLERİNE ULAŞMAMIZ LAZIM’

4. Dönem Toplu Sözleşme sürecinde masada bulunan bir başlıkta Yardımcı doçentlerin daimi kadroya alınması ile araştırma görevlilerinin görev tanımı ve iş güvencesi konularını da açıklık getiren Şenol Metin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu beyanı ile toplu sözleşme sürecine önemli bir katkı yaptığına değindi. Şimdiki uygulamalarla birlikte yükseköğretimde kısmı restorasyonların 2023 ve 2071 Türkiye vizyonunun gerçekleşemeyeceğine işaret eden Şenol Metin,  2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve Yükseköğretim Sisteminde yeniden inşa edilmesinin gerektiğini dile getirdi. Şenol Metin ayrıca, yükseköğretim sistemini, akademik kadroları Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısına sahip çıkmaya çağırdı.

Son olarak Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı M. A. Yekta Saraç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yardımcı doçentlikle ilgili açıklamasının ardından bir çalışma grubu oluşturulmasına karar verdiklerini ve çalışmalara hızlı bir şekilde başladıklarını belirterek, "Buradaki öncelik yardımcı doçentlik mevcut sistemdekilere hiçbir şekilde olumsuz etkisinin olmaması, bu yönde atılacak adımın yükseköğretim sistemine yeni bir soluk getirmesi" demişti.

TÜRKİYE’DEKİ AKADEMİK PERSONEL SAYISI

Türkiye’de bulunun akademi sayısı ise son verilere göre şu şekilde.

Profesör:                     22 000,

Doçent:                       15 000,

Yardımcı Doçent:       35 000,

Öğretim Görevlisi:      21 000,

Okutman:                   10 000,

Araştırma Görevlisi:   47 000

Toplam:                     150 000

 

Servet R. Çolak – Memleket 

Etiketler :