Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Seyyar:

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Seyyar:

"Üzüm ve kirazdaki ihracat rakamımızı 1 milyar dolara çıkarmak istiyoruz"

İZMİR (AA) - Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Seyyar, üzüm ve kirazdaki ihracat rakamlarını 1 milyar dolara çıkarmak istediklerini bildirdi.

Seyyar, yazılı açıklamasında, Türkiye’nin taze üzüm ve kiraz ihracatında Rusya ve Avrupa Birliği pazarlarına bağımlılığını ortadan kaldırmak istediklerini, bu nedenle Çin ve Hindistan'a yönelik bir projenin hayata geçirileceğini belirtti.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ve Ekonomi Bakanlığı desteği ile başlatılan "Taze Kiraz ve Üzüm Ürünlerinde Rekabet Gücünün Arttırılması (URGE) Projesi"nin 3 yıl süreceğine işaret eden Seyyar, açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Bu doğrultuda atılacak adımların gerek üye firmalar gerek sektör nezdinde doğru temellendirilebilmesini adına başlangıç aşamasında 'İhtiyaç Analizi Çalışması' yaptırdık. Bu çerçevede üye firmalar özelinde tüm sektörün derinlemesine analiz edildi. Çözüm bekleyen ortak alanlarla fırsata dönüştürülebilecek olan ortak avantajlar tespit edildi. Bu tespitler doğrultusunda proje süresince gerçekleştirilecek faaliyetler planlandı. Planlı faaliyetlerin ilkinde Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde 'Hedef Pazar Araştırma Yöntemlerine İlişkin Eğitim Programı' gerçekleştirdik. Eğitim programının amacı, özelde üye firmalar genelde ise sektör itibarı ile Uzakdoğu pazarlarında özellikle Çin ve Hindistan’da ihracat rakamlarımızın yukarı çekilmesidir."

Seyyar, taze üzüm ve kirazda dünya genelinde yıllık 9 milyar 500 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirildiğini belirterek, "Türkiye’nin ihracatı ise 300-350 milyon dolar aralığında seyrediyor. Her iki üründe de Türkiye'de uzun süreli hasat yapılmasına olanak sağlayan bir coğrafi yapıya sahibiz. Türkiye’de 4 ay süresince kiraz hasadı mümkün. Bu avantajlarımızı fırsata dönüştürmek ve üzüm ve kirazdaki ihracat rakamımızı 1 milyar dolara çıkarmak istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :