Efes'in, "Dünya Mirası Listesi"ne alınması

Efes'in, "Dünya Mirası Listesi"ne alınması

Türkiye'nin UNESCO Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Botsalı:

Türkiye'nin UNESCO Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı, Efes Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne dahil edilmesini büyük başarı olarak nitelendirdi.

39. BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Komitesi toplantısı, Almanya'nın evsahipliğinde Bonn kentinde devam ediyor. Toplantıyı takip eden Türk heyetinde başkanlık eden Büyükelçi Botsalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Efes Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi olarak tescillendiğini söyledi.

Kararın oy birliğiyle alındığını belirten Botsalı, "Efes'in nihayet dünya miras listesine dahil olması çok büyük başarıdır. İzmir Valimiz, Selçuk Belediyesi ve bütün belediye meclis üyeleri, uzmanlar, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın üst düzey yöneticileri burada. UNESCO'ya çok güçlü mesaj verildi. Örgütün erozyona uğradığı, eski gücünü ve şevkini kaybettiği yolundaki söylemlerin hepsini Türk heyeti buradaki mevcudiyetiyle aldı götürdü ve herkese yeni bir heyecan kattı" dedi.

Efes'in dünya mirasının korunması ve miras alanlarının yönetilmesi açısından model olacağını ifade eden Botsalı, şunları kaydetti:

"Diyarbakır gibi Efes gibi Türkiye'nin ortaya koyduğu hiçbir dosyasının bundan böyle önü alınamaz. Elbette uluslararası toplumun işbirliği açısından bize büyük sorumluluk düşüyor. Az gelişmiş ülkeler, ada devletlerinin yüzleri hep bize dönük. Medeniyet değerlerinin, kültür varlıklarının korunması bağlamında çok önemli çalışmalar yapacağız. Ama en önemlisi hem devlet hem sivil toplum, hem yerel yönetim hem de akademik kuruluşlar bir platformda mükemmel bir işbirliği sergiliyorlar."

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Zülküf Yılmaz da Efes Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne tüm ülkelerin desteğiyle kabul edilmesinin önemine işaret etti.  

Kararın Türkiye açısından gurur verici olduğunu söyleyen Yılmaz, "Komisyon üyelerinin bütün kriterlerin uygun olduğunu oy birliğiyle kabul etmesi ve Efes'in kültürel düzeyini, seviyesini, inançlar arasındaki özelliğini bütün kriterleriyle beraber bilinçli bir şekilde kabul etmeleri Türkiye adına gurur verici. Dünya mirası adına da gurur verici tabii" diye konuştu.

Efes Antik Kenti ve Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçeleri'nin, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne kaydedilmesiyle Türkiye'nin bu listede bulunan kültür varlığı sayısı 15'e çıktı.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne Türkiye'den ilk olarak 1985 yılında Kapadokya ve Göreme Milli Parkı alındı. Aynı yıl Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası ile İstanbul'daki tarihi yerler bu listeye girerken, 1986 yılında Hattuşaş, 1987 yılında Nemrut Dağı, 1988 yılında Pamukkale ve Hierapolis Milli Parkı ile Ksantos-Letoon Antik Kenti, 1994 yılında tarihi Safranbolu şehri, 1998 yılında Truva Antik Kenti, 2011 yılında Selimiye Camisi ve Külliyesi, 2012 yılında Neolitik Dönem Çatalhöyük Kalıntıları, 2014 yılında Cumalıkızık köyü ve Bergama Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edildi.  

Türkiye'den UNESCO Dünya Mirası geçici listesindeki kültür varlığı sayısı ise Diyarbakır ve Efes'in asıl listeye alınmasının ardından 60'a geriledi. Dünya Mirası listesi için bir ön adım niteliği taşıyan geçici liste, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilmesi uygun olan varlıklara ilişkin envanteri içeriyor.

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı