EFDEK Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Dönmez:

EFDEK Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Dönmez:

"YÖK'ün izni dışında tek bir öğrenci alamayan üniversitelere, 'istedikleri kadar kişiye formasyon programı açma' yetkisinin verilmesi, öğretmenliği bir meslek olarak görmemektir"

Eğitim Fakülteleri Dekanlar Konseyi (EFDEK) Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Burhanettin Dönmez, "YÖK'ün izni dışında tek bir öğrenci alamayan üniversitelere, 'istedikleri kadar kişiye formasyon programı açma' yetkisinin verilmesi, öğretmenliği bir meslek olarak görmemektir" değerlendirmesinde bulundu.

Dönmez, yaptığı yazılı açıklamada, YÖK'ün 25 Kasım'da aldığı kararla, pedagojik formasyon programlarının kontenjanlarının belirlenmesi konusunda yetkinin üniversite senatolarına bırakılmasının "açıklanması ve anlaşılması çok zor bir durum" olduğunu savundu.

YÖK'ün aldığı yeni kararla üniversiteleri toplumsal ve siyasi baskı altında bıraktığını öne süren Dönmez, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"YÖK'ün izni dışında tek bir öğrenci alamayan üniversitelere, 'istedikleri kadar kişiye formasyon programı açma' yetkisinin verilmesi, öğretmenliği bir meslek olarak görmemektir. YÖK böyle bir kararla sorumluluktan kaçmaktadır. Bu karar, gençleri gereksiz bir beklenti içine sokmaktan başka işe de yaramayacaktır.

Eğitim camiası, formasyon kontenjanını üniversitelerin belirlemesi kararını desteklemeyecektir. Türkiye'deki sorun, öğretmenlerin sayısıyla değil niteliğiyle ilgilidir. Az sayıda nitelikli öğretmen yetiştirmek yerine çok sayıda niteliksiz öğretmen yetiştirmenin ülkeye faydası olmayacaktır."

Dönmez, kararın, Milli Eğitim Bakanlığı ile istişare edilerek yeniden gözden geçirilmesini istedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı