Edirne'den kaçak geçişler azaldı

Edirne'den kaçak geçişler azaldı

Edirne'den Yunanistan ve Bulgaristan'a yasal olmayan yollardan geçiş teşebbüsleri, geçen yılın haziran-ekim döneminde 7 bin 166 iken, bu yılın aynı döneminde 6 bin 589 olarak tespit edildi- Kaçak geçişlerin azalmasında son yıllardaki operasyonlar ve tutuk

EDİRNE (AA) - SALİH BARAN - Edirne'den Avrupa'ya yasal olmayan yollardan geçiş teşebbüslerinin, operasyonlar ve tutuklanan sayısındaki artışın caydırıcı rol üstlenmesiyle azaldığı belirtildi.

Ülkesindeki iç savaştan kaçan veya ekonomik sıkıntılar nedeniyle ülkesini terk eden yüz binlerce kişi, kara ya da deniz yolunu kullanarak, Avrupa hayaline ulaşmaya çalışıyor. Aralarında bebeklerin, çocukların dahi olduğu yüz binlerce "umut yolcusu", tehlikelerle dolu kaçak yolculuk için her yolu deniyor.

İnsan kaçakçılarına ödedikleri kişi başı tarifeyle kimisi hedefi olan Avrupa'ya ulaşırken, kimisi kara ve deniz hududunda güvenlik güçlerine yakalanıyor.

Kaçakların vazgeçilmez rotalarından birisi de Avrupa Birliği üyesi iki ülkeye sınırda olan Edirne. Her yıl serhat kentinde hem Bulgaristan hem de Yunanistan'a kara ve nehir sınırı aşarak, illegal geçiş yapma girişiminde olan binlerce kaçak yakalanıyor.

Bu yıl güvenlik güçlerince yakalanan kaçak sayısı incelendiğinde, önceki yıllara kıyasla azalma olduğu gözlendi. Geçen yılın hava sıcaklıklarının diğer aylara göre daha sıcak olduğu haziran-ekim döneminde yakalanan 7 bin 166 kaçak sayısı, bu yılın aynı döneminde 6 bin 589'a düştü.

Güvenlik kaynakları, kara sınırındaki kaçak sayısındaki azalmanın nedenini; Edirne Emniyet Müdürlüğü ve Edirne Jandarma Komutanlığının şehir girişlerindeki yol kontrollerine ve kaçaklara para karşılığı yardım eden insan kaçakçılarına yönelik düzenlenen operasyonlara bağladı.

Bu yıl yaz aylarındaki operasyonlarda, insan kaçakçılığı yaptığı iddia edilen 25 şüpheli tutuklandı. Geçmiş yıllara göre organizatörlere yapılan operasyonların artması, kolay yollardan para kazanmayı mesai edinmek isteyen pek çok kişiye de bu yasa dışı işi yapmaktan geri koyduğu ifade edildi.

Öte yandan geçmiş yıllarda toplu olarak otobüs ya da İstanbul'dan kiraladıkları minibüslerle kente gelen ve burada insan kaçakçılarıyla buluştukları tespit edilen kaçaklara yönelik Edirne Jandarma Komutanlığı ekipleri, kent girişindeki kontrollerini 24 saat esasına dayalı sürdürmeye başladı. Ekipler, özellikle minibüs ve otobüs kontrollerinde kaçak girişleri önlemeye yönelik tedbirini artırdı.

Kente geçen ay kaçak geçiş yapacağı belirlenen yolcu taşıyan otobüs firmasına da ceza kesildi. Bunun caydırıcılığı nedeniyle geçmiş yıllarda kente otobüsle gelebilen kaçaklar, başka ulaşım araçlarını denemek zorunda kalıyor, bu da onlar için maliyeti artırıyor.

Yetkililer, kaçak geçişlerin artan tedbirler sayesinde daha da azalacağını ifade etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :