Edirne Valiliği:

Edirne Valiliği:

"Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne bildirilen vaka sayısının büyük bir bölümü aile büyüklerinin rızası ile gerçekleştirilen erken yaşta evliliklerden oluşmaktadır"- "Adli boyutu olan vakalara Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından müdahi

EDİRNE (AA) - Edirne Valiliği, bazı basın yayın organlarında yer alan "Edirne'de 186 gebe çocuk tespit edildiği" yönündeki haberlere ilişkin, "Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne bildirilen vaka sayısının büyük bir bölümü aile büyüklerinin rızası ile gerçekleştirilen erken yaşta evliliklerden oluşmaktadır." açıklamasını yaptı.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, basın yayın kuruluşlarında "İl Genel Meclisi Kadın Haklarını ve Kız Çocuklarını Koruma Komisyonunca yapılan araştırma sonucunda 186 gebe çocuğun tespit edildiği" şeklinde haberler yayınlandığı anımsatıldı.

Söz konusu haberlerde belirtilen sayının komisyon tarafından yapılan araştırma sonucunda değil, sağlık kuruluşları tarafından Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne bildirilen 18 yaşını tamamlamamış olan gebe çocuk sayıları olduğunun altı çizilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne bildirilen vaka sayısının büyük bir bölümü aile büyüklerinin rızası ile gerçekleştirilen erken yaşta evliliklerden oluşmaktadır. Sonuç olarak; Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüze bildirilen her bir vaka için Sosyal İnceleme Raporları hazırlanmış aile ve çocuklara gerekli rehberlik ve danışmanlık yapılmış, dosyaları Çocuk Mahkemesine ve Aile Mahkemesine intikal ettirilmiştir.

Adli boyutu olan vakalara Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından müdahil olunarak takipleri yapılmakta ve psikososyal rehabilitasyonları sağlanmaktadır. Her bir çocuk ve aileye yönelik gerekli mesleki çalışma yapılmış uygun sosyal hizmet modelleri tespit edilmiştir. 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanuna göre verilen koruyu ve destekleyici bakım kararı, eğitim tedbir kararı, sağlık ve danışmanlık tedbir kararları ilgili makamlarca verilmiş ihtiyaç duyan ailelere sosyoekonomik destek sağlanmıştır."

Söz konusu sağlık kuruluşlarına başvuran 186 gebenin 137'sinin ailelerinin rızasıyla evlendiği, 17'sinin il dışından başvurular olduğu, 32'sinde de tedbir kararı bulunduğu öğrenildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :