Edirne Asker Hastanesi Şehitliği Ziyarete Açıldı

Edirne Asker Hastanesi Şehitliği Ziyarete Açıldı

Edirne Valisi Şahin:- "Sevinç günü yaşıyoruz çünkü aradan 100 yıl da geçmiş olsa bu abideyi yapabildik ve şehitlerin başları ucuna koyabildik"

EDİRNE (AA) - Şehit sayısı bakımından Çanakkale Şehitliği'nden sonra Türkiye'nin ikinci büyük şehitliği olduğu belirtilen Edirne Asker Hastanesi Şehitliği, törenle ziyarete açıldı.

Kemer Dere mevkisinde şehitlik önünde oluşturulan alanda, Edirne Belediye Bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Şehitlik önünde askerlerden oluşan tören mangası, 3 el saygı atışında bulundu.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, açılış öncesi yaptığı konuşmada, 8 ay önce şehitlik için atılan temelin neticesinin alındığını söyledi.

Şehitler için ne yapılsa az olacağını belirten Şahin, "Sevinç günü yaşıyoruz çünkü aradan 100 yıl da geçmiş olsa bu abideyi yapabildik ve şehitlerin başları ucuna koyabildik. Çünkü onların başında bir mezar taşı dahi yoktu. İşte bu millet, Edirneliler Türkiye'nin ikinci büyük abidesini yaptılar" diye konuştu.

Geceli gündüzlü çalışmanın ardından şehitliğin 64 dönümlük arazi üzerine yapıldığını vurgulayan Şahin, şunları kaydetti:

"52 bin şehit ve ismi tespit edilen 5 bin 5 şehit adına bu abide yapıldı. İnanıyorum ki o 52 binin ismi de ileride tamamlanacak. İsmi tespit edilen şehitlerimizin her birinin başının ucuna ağaç dikildi. Zaman çok çabuk akıp gidiyor. Babam, amcasının nerede şehit olduğunu bilemiyordu. Bilmeden de bu dünyadan göçtü. Ama onun oğlu Edirne'ye vali oldu. Babamın amcasının burada metfun olduğunu öğrendim. Kayıtlardan bunu öğrenince kendimden geçtim. Bu ülkenin evlatları böyledir. Analar babalar yıllarca çocuklarının nerede şehit olduğunu, nerede metfun olduğunu bilmediler ve belki de dönecek diye beklediler."

Şahin, şehitliğin yapımında emeği geçenlere teşekkür etti.

- "Türk milleti, kadınıyla, erkeğiyle erkek bir millettir"

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise Türkiye'deki herkesin bugün veya yarın vatan için canını verebileceğini söyledi.

Türk milletinin büyüklüğüne işaret eden Gürkan, "Türk milleti yiğit bir millettir, erkek bir millettir, bunu cinsiyet anlamında söylemiyorum, yürek anlamında söylüyorum. Türk milleti, kadınıyla, erkeğiyle erkek bir millettir. Dün nasıl yurdumuzu korumak için, vatan topraklarımızı korumak için, bayrağımızı gönderden indirmeye kalkanlara nasıl canımız pahasına karşı koymuşsak, bugün gerektiğinde tekrarlayacağımızdan hiç kimsenin şüphesinin olmaması gerekir" diye konuştu.

Törende, Türk Şehitlikleri İmar Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ali Muhittin Arel, Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Nermin Vardar, Edirne Asker Hastanesi Şehitliği Proje Komisyonu Başkanı Faruk Çiftçi de birer konuşma yaptı.

Törene, şehit ve gazi yakınları, 54. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ebubekir Şahin, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Ziyarete açılan şehitlikte dağıtılan 5 bin 5 karanfil, protokol üyeleri ve vatandaşlar tarafından anıt kuleye bırakıldı.

Öte yandan, törene katılanlara askerin bir günlük istihkakı yarım fodla ve üzüm hoşafı ikram edildi, ayrıca Edirne Asker Hastanesi Şehitliği kitabı dağıtıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı