EDF, Türkiye’de yenilenebilirle büyümeyi hedefliyor

EDF, Türkiye’de yenilenebilirle büyümeyi hedefliyor

EDF Başkan Yardımcısı Rossi:- "Gelecekte Türkiye’de özellikle hidro enerji projelerine yatırım yapmak istiyoruz. Yenilenebilir enerji konusunda da hem yeni yatırımlar yapmak, hem de şu anki operasyonlarımızı genişletmek istiyoruz"- "Türkiye’de talebin yük

İSTANBUL (AA) – SİBEL AKBAY - Fransız enerji şirketi EDF'nin Uluslararası Operasyonlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Simone Rossi, Türk piyasasıyla yakından ilgilenmeye devam ettiklerini belirterek, “İleride Türkiye’de özellikle hidro enerji projelerine yatırım yapmak istiyoruz. Yenilenebilir enerji konusunda da hem yeni yatırımlar yapmak, hem de şu anki operasyonlarımızı genişletmek istiyoruz.” dedi.

23. Dünya Enerji Kongresi için İstanbul'da bulunan Rossi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de daha fazla nükleer, yenilenebilir ve hidro enerji yatırımı yapılması gerektiğini ve bunun ülkenin enerji arzı açısından bağımsızlık kazanmasına imkan sağlayacağını vurguladı.

Rossi, Türkiye’nin özellikle arz güvenliği ve alım gücü konusunda önemli bir enerji gündemine sahip olduğunu belirterek, “Türkiye’de talebin yükselme olasılığı, nüfusun hızlı artışı, ekonominin büyüme hızı ve ülkenin enerji arzında bağımsız olma isteği, EDF’nin ülkeye olan ilgisinin giderek artmasını sağlıyor.” diye konuştu.

EDF’nin uzun vadeli stratejilerinden birinin de uluslararası alanda büyümek olduğunu belirten Rossi, “Şu anda uluslararası operasyonlarımız, EDF’nin toplam gelirlerinin üçte birini oluşturuyor. Bu oranın büyümesini istiyoruz. Türkiye de bizim daha fazla büyümek için seçtiğimiz ülkelerden biri. Türkiye enerji ihtiyacı nedeniyle çok fazla potansiyel taşıyan bir ülke. EDF ülkenizde önemli bir rol oynayabilmek için yeterli beceriye sahip. İleride Türkiye’de özellikle hidro enerji projelerine yatırım yapmak istiyoruz. Yenilenebilir enerji konusunda da hem yeni yatırımlar yapmak, hem de şu anki operasyonlarımızı genişletmek istiyoruz. Şirket bir süredir Türkiye’de hidro enerji projeleri olasılıklarını inceliyor. Doğru fırsatı bulduğumuz zaman yatırım yapacağız.” ifadelerini kullandı.

- EDF, Polat ile ortaklıktan memnun

Rossi, EDF’nin Polat Enerji’yle olan yüzde 45 oranındaki ortaklığından da son derece memnun olduğunu belirterek, “Bu ortaklık bizim Fransa dışındaki iş yapma tarzımızı sembolize ediyor. Polat’la ortaklığımız, yerel bilgi ve uzmanlıkla, bizim küresel teknolojideki uzmanlığımızın birleşimi ve çok iyi sonuçlar veriyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Rossi, EDF’in aynı zamanda Sinop’taki nükleer santrali inşa edecek olan konsorsiyumun şirketlerinden Japon Mitsubishi Heavy Industries’e destek verdiğini de kaydetti.

Bu desteğin iki şirketin global anlamda dayanışmasının bir yansıması olduğunu belirten Rossi, “Mitsubishi çok önemli bir teknoloji sağlayıcı. Bu projenin Türkiye’de hayata geçirilmesinde bir nükleer operatörün vereceği desteğe ihtiyacı var. Biz de EDF olarak bunu yapabilecek deneyim ve güce sahibiz.” diye konuştu.

- "Türkiye ile ilgili duruşumuz değişmedi"

Rossi, son dönemde yaşanan 15 Temmuz Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimi ve kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu düşürmesinin, EDF’nin ülkeye yönelik yatırım kararlarını değiştirmeyeceğini vurguladı.

Türkiye’nin finansal kaynak sağlamada zorlanmayacağını düşündüğünü belirten Rossi, “Kredi derecelendirme kuruluşları not düşürebilir, ama önemli olan o ülkenin hala finansal fonları çekip çekemediği. Bu not düşürme nedeniyle, Türkiye’nin finansal kaynak bulmada zorlanacağını düşünmüyorum. Bizim açımızdan, Türkiye’nin temel görünümünde hiçbir değişiklik yok.” ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :