ECDADIN KEMİKLERİ SIZLIYOR

ECDADIN KEMİKLERİ SIZLIYOR

Mevlana civarı Ayan Bey Sokak üzerinde olan Deli Veli Hamidi Pinti Hazretleri Türbesi’nin yıkık virane hali, çevre esnafları ve vatandaşlar tarafından eleştirilere neden oldu.

Alimler ve dervişler şehri olan Konya’da birçok türbe ve tarihi yapı bulunuyor. Bunların birçoklarının restore çalışmaları yapılırken sokak arasında kalan tarihi yapılar ise adeta kaderine terk edilmiş bekliyor. Konya’da tarihi yapılan en çok olduğu bölgeler arasındaki Mevlana Türbesi yakınında bulunan Deli Veli Hamidi Pinti Hazretleri Türbesi, bakıma muhtaç halde onarım bekliyor.

deli-veli-pinti-hazretleri--(10).jpg

50 YILDIR VİRANE DURUMDA

50 yılı aşkın süredir hiçbir işlem yapılmayan türbe kalıntısı eski haline dönüşeceği günleri bekliyor. Bundan yaklaşık 50 yıl önce yıkılan türbede şimdilerde sadece yıkık taş molozları duruyor. Avluyla çevrili olan türbenin öylece durması ise çevre esnafı ve vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılaşılıyor. Kitabesi ve yaptıranı belli olmayan türbe kalıntısında yetkililerin bu zatın kim olduğu hakkında araştırma yapılması da bekleniyor. Üzerinde herhangi bir bilgi olmayan türbe kalıntısında sadece ‘Deli Veli Hamidi Pinti Hazretleri’ yazan levha bulunuyor. Deli Veli Hamidi Pinti Hazretleri’nin Türbesi, Mevlana Müzesine yakın olması Konya tarihi açısından önemli bir zat olabileceğini akıllara getiriyor. Türbenin taşları incelendiğinde oldukça eski bir yapı olduğu kolayca anlaşılırken, yetkililerin bu türbeye bakım ve onarım yapılması da istekler arasında bulunuyor.

ÇÖP OLARAK KULLANILIYORDU

Türbe etrafındaki esnaflardan alının bilgiler doğrultusunda türbenin yaklaşık 5 yıl öncesine kadar çöp olarak kullanıldığı söylendi. Virane haldeki türbe kalıntısı, Karatay Belediyesi’nin yakınına çöp konteynırı koymasıyla, çöplük olmaktan kurtuldu. Konya’nın ecdadına sahip çıkmasını isteyen vatandaşlar bu durumun bir an önce ortadan kalkmasını istedi.

deli-veli-pinti-hazretleri--(22).jpg

HAKKINDA ÇOK FAZLA BİLGİ YOK

Uzmanlar tarafından Konya’nın önemli şahisları arasında olabileceği düşünülen Deli Veli Hamidi Pinti Hazretleri’nin, Hz Mevlana ve Şems-i Tebrizi’nin de arkadaşı olabileceği yönünde yorumlar yapılıyor. Türbe kalıntılarının da çok eski olduğu düşünüldüğünde Konya tarihinin bazı bilinmeyen olaylarının da ortaya çıkacağının aktaran uzmanlar, kapsamlı olarak bilim çalışması yapılması gerektiğini aktardılar. Mahalle sakinleri tarafından bir efsane olarak anlatılan Deli Veli Hamidi Pinti Hazretleri ise, Mevlana döneminde yaşamış, ilim ve dini bilgisi yönünden ‘Deli Veli’ adını aldığını aktardılar. Gerçek adının ‘Hamid’ olduğunu da dile getiren çevre sakinleri, ‘Pinti’ sözcüğünün eskilerde ‘Gariban’ olarak kullanıldığına dikkat çektiler. Servet R. Çolak – Memleket