ECB varlık alımı programının takvimini açıkladı

ECB varlık alımı programının takvimini açıkladı

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi:

LONDRA (AA) – Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, varlık alım programına bu yılın son çeyreğinde başlanacağını ve programın en az iki yıl süreceğini açıkladı.

İtalya’nın Napoli kentinde yapılan ECB toplantısının ardından konuşan Draghi, "Ekonomik ve parasal analizlerimize dayanarak, sözlü yönlendirme ile paralel olmak üzere Avrupa Merkez Bankası’nın faiz oranlarında değişikliğe gitmeme kararı aldık" dedi.

Draghi, Avrupa Merkez Bankası’nın beklenen varlık alım programının detaylarına ilişkin olarak, "Bu yılın dördüncü çeyreğinde teminatlı tahviller ve varlığa dayalı menkul kıymet alımına başlayacağız. Buna ekim ayının ikinci yarısından itibaren teminatlı tahvil alımları ile başlayacağız. Varlık alım programımız en az iki yıl sürecek. 2016 yılının haziran ayına kadar bir dizi uzun vadeli yeniden finansman operasyonunun uygulanması ile varlık alım programının bilançoda oldukça büyük bir etkisi olacak" ifadelerini kullandı.

Draghi, yeni önlemlerin belirli piyasa segmentlerini etkileyerek ekonominin finanse edilmesinde kilit rol oynayacağını söyledi. "Yeni önlemler parasal politika aktarım mekanizmasının işlevselliğini artırarak ekonominin genelinde kredi tedariki oluşturacak ve diğer piyasalara olumlu bir yayılım gösterecektir" diyen Draghi, Avrupa Merkez Bankası’nın önlemlerinin enflasyona olası etkisine de değindi.

Draghi, "Parasal politikanın uygulanması ile kararlı bir şekilde ortaya koyulan yeni önlemler, enflasyonu yüzde 2’nin altında, yüzde 2’ye yakın bir yerde tutma hedefimizle uyumlu bir şekilde, orta vadeli enflasyon beklentilerinin tutturulmasında dayanak noktası oluşturacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Draghi, varlık alım programının toplam hacminin 1 trilyon avro olacağını belirterek, ECB'nin 1 trilyon avronun tamamını harcamayabileceğini aktardı. Avro bölgesinin ekonomik büyümesinin bu yılın ilk çeyreği ve ikinci çeyreğinde değişmediğini hatırlatarak, "Eylül ayına kadar veriler Avro bölgesindeki ekonomik büyüme ivmesinin zayıfladığına işaret ediyor. 2015’e baktığımızda, Avrupa ekonomisinde ılımlı iyileşme yerinde görünüyor" diye konuştu.

Draghi, Avro bölgesinin ekonomik iyileşmesinden umutlu olduğuna dikkati çekerek, buna rağmen ekonomik verilerin ve değerlendirmelerin yakından izlenmesi gerektiğine işaret etti. Avrupa Merkez Bankası’nın "suçlu oyuncu" gibi görülmesinin yanlış olduğunu, bu algının düzeltilmesi gerektiğini dile getiren Draghi, faiz oranlarını daha önce hiç olmadığı kadar düşürdüklerini ve daha fazla düşüremeyeceklerinin altını çizdi.

Draghi, orta vadede ekonomi güçlendikçe enflasyonun yüzde 2'ye doğru hareketleneceğini öngördü. Bazılarının avroya karşı şüphe duyabileceğini ifade eden Draghi, fakat avrodan "geri dönüşün" mümkün olmadığını da sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı