ECB Finansal İstikrar Değerlendirme Raporu

ECB Finansal İstikrar Değerlendirme Raporu

Rapordan:

Avrupa Merkez Bankası (ECB) raporunda, küresel düzeyde risk priminin ani artış ihtimalinin daha belirgin hale geldiği ve endişelerin ağırlıklı olarak gelişen ekonomilere kaydığı bildirildi.

ECB, Avro Bölgesi ve küresel ekonomideki gelişmelerin ele alındığı yılın ikinci Finansal İstikrar Değerlendirme Raporu'nu yayımladı.

Raporda, Avro Bölgesi dışında finansal risklerin arttığı ve Avro Bölgesi finansal sisteminin, yılın ikinci yarısında piyasa oynaklığının rastlantısal krizlerine dirençli olduğu ifade edildi.

Küresel düzeyde risk priminin ani artış ihtimalinin daha belirgin hale geldiği vurgulanan raporda, kaygıların ağırlıklı olarak gelişen ekonomilere kaydığı aktarıldı.

Raporda, Avro Bölgesi bankalarının, Avrupa dışındaki gelişen ekonomilerden doğrudan etkilenme riskinin sınırlı olduğu kaydedilerek, "Ancak bu riskler, Avro Bölgesi yatırım fonu sektöründe giderek artıyor. Büyük gelişmekte olan ülke ekonomileri, küresel ekonomik çıktı ve finansal piyasa faaliyetindeki paylarını artırdığı için küresel güven taşıyıcılığı rolleri de arttı" ifadelerine yer verildi.

 

- "Avro Bölgesi bankaları zorluklarla karşı karşıya"

 

Finansal istikrara yönelik kaygıların bazı gelişen ekonomilerde arttığına dikkat çeken raporda, "Döviz cinsinden yüksek borçlu ülkeler, ABD ve diğer gelişmiş ekonomilerdeki finansal koşulların ileriye dönük normalleşmesine karşı savunmasız olabilir" görüşü paylaşıldı.

Raporda, yılın ilk yarısında Avro Bölgesi bankacılık sisteminin şokları absorbe etme kapasitesinin geliştiği, bankaların karlılık ve borç ödeme pozisyonlarının düzeldiğinin altı çizildi.

"Avro Bölgesi bankaları, hala zayıf makroekonomik iyileşme, düşük karlılık ve takipteki kredilerle ilgili büyük stok gibi zorluklarla karşı karşıya" uyarısında bulunulan raporda, devlet ve özel sektör borcunun birkaç Avro Bölgesi ülkesinde yüksek seviyesini sürdürdüğü, bu faktörlerin, bankaların kredi verme kapasitesini ve daha fazla sermaye tamponu oluşturma yeteneğini sınırlamaya devam ettiği vurgulandı.

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı