ECB Başkanı Draghi:

ECB Başkanı Draghi:

"İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı alması sonrasında gelen veriler ışığında, Avro Bölgesi ekonomisi, küresel ve politik belirsizliklere karşı dirençli. İngiltere’deki referandumun ilk etkisi sınırlandırıldı ve finansal piyasaların reaksiyonu, hisse fiya

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, "İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı alması sonrasında gelen veriler ışığında, Avro Bölgesi ekonomisi, küresel ve politik belirsizliklere karşı dirençli. İngiltere'deki referandumun ilk etkisi sınırlandırıldı ve finansal piyasaların reaksiyonu, hisse fiyatlarındaki düşüş büyük ölçüde tersine döndü." dedi.

Draghi, Avrupa Parlamentosu (AP) Ekonomik ve Mali İşler Komitesi'nde "Parasal Diyalog" başlıklı toplantıda açıklamalarda bulundu.

Avrupalıların AB kurumlarından günlük yaşamlarına yönelik somut adımlar beklediğini belirten Draghi, "Bugün buraya, bu talebe eylemlerimizle yeterli biçimde karşılık vermek için geldim." diye konuştu.

Draghi, Avro Bölgesi'nin ekonomik görünümü ve ECB'nin para politikası ile ilgili, "Avro Bölgesi'nde ekonomik toparlanmanın Haziran'da ön görülenden biraz daha yavaş bir hızla, ılımlı ve sabit oranda devam etmesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

İngiltere'nin referandumla AB'den ayrılma kararına ilişkin Draghi, "İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı alması sonrasında gelen veriler ışığında, Avro Bölgesi ekonomisi, küresel ve politik belirsizliklere karşı dirençli. İngiltere'deki referandumun ilk etkisi sınırlandırıldı ve finansal piyasaların reaksiyonu, hisse fiyatlarındaki düşüş büyük ölçüde tersine döndü." değerlendirmesinde bulundu.

Draghi, Haziran'dan beri dış talepte zayıflama görünümünün, ihracat artışını zayıflatmasını beklediğine dikkati çekerek, bu durumun, Avro Bölgesi büyüme beklentisi üzerinde aşağı yönlü risk oluşturduğunu ifade etti.

ECB'nin Avro Bölgesi'ne ilişkin Eylül makro ekonomik tahminlerini paylaşan Dragi, şunları söyledi:

"Yıllık reel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyümesinin, bu yıl yüzde 1,7, gelecek iki yıl da 1,6 oranında olması bekleniyor. Enflasyonun, düşük petrol fiyatları ve ücret artışındaki zayıflığı yansıtarak, düşük seviyelerde devam etmesi bekleniyor. Yıllık enflasyonun bu yıl yüzde 0,2 olması 2017’de de yüzde 1,2 oranına yükselmesi bekleniyor. Ekonomik toparlanmanın devam etmesiyle enflasyonun 2018’de 1,6 olması öngörülüyor."

Draghi, günümüzde Avrupa'da finansal piyasaların durumunun geçmişe oranla çok daha geliştiğini, Avro Bölgesi'nde finansal piyasalardaki bölünmenin azaldığını, şirket ve hane halkalarının mali durumlarının ilerlediğini anlattı.

ECB'nin para politikalarının ekonomik şoklara karşı Avro Bölgesi'ne önemli ölçüde koruma sağladığını belirten Draghi, sürdürülebilir büyümeye mali ve yapısal politikaların katkı sağlaması gerektiğini söyledi.

Draghi, Avrupa'da özellikle Bankacılık Birliği ve Sermaye Piyasaları Birliği gibi projelerin hızla tamamlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :