Ebru sanatının dünya kültür mirası listesine alınması

Ebru sanatının dünya kültür mirası listesine alınması

UNESCO Nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Botsalı: (Ebru sanatı) "Anadolunun bağrından süzülüp asırlardır halk kültürünün ayrılmaz parçası ve Türk kültür mirasının mücevheri"

PARİS (AA) - Türkiye Cumhuriyeti'nin Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Nezdindeki Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, Ebru sanatının Somut Olmayan Kültürel Mirasın Temsili Listesi'ne kabul edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Botsalı, UNESCO'nun Paris'teki merkezinde Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası Komitesi'nin gerçekleştirdiği toplantıda, Ebru sanatının listeye alınmasının ardından teşekkür konuşması yaptı. 

Ebru sanatını "Anadolunun bağrından süzülüp asırlardır halk kültürünün ayrılmaz parçası ve Türk kültür mirasının mücevheri" olarak değerlendiren Botsalı, Ebru sanatının gökkuşağı gibi güzellikleri birleştirdiğini ve toplumun farklı renklerinin armonisi sayılabileceğini belirtti.

Komite toplantısında Botsalı'nın yanı sıra UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, ebru hocası Timuçin Tanarslan ve öğrencisi Ömer Sabuncu da hazır bulundu.

Ebru sanatının listeye alınması için, 2013'de Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO'ya "Ebru: Türk Kağıt Süsleme Sanatı" ulusal dosyasını sunmuştu. 

Ebru sanatı, Meddahlık, Mevlevi Sema Törenleri, Aşıklık Geleneği, Karagöz, Nevruz, Geleneksel Sohbet Toplantıları, Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali, Alevi-Bektaşi Ritüeli: Semah, Tören Keşkeği Geleneği, Mesir Macunu Festivali, Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği'nin bulunduğu UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi'ndeki 12. unsur oldu.

-"Lavaş kimin malıdır diye tespit sözkonusu değildir"

Büyükelçi Botsalı, lavaşın Ermenistan adına listeye alınmasının ise kamuoyunda yanlış yorumlandığını söyledi.

Ermenistan'ın lavaş dosyasının UNESCO'da kabul edilmesinin, Türkiye'nin, Azerbaycan'ın ya da lavaş geleneğine sahip diğer ülkelerin dosyalarının tanınmayacağı yönünde bir algıya yol açtığını, bunun doğru olmadığını belirten Botsalı, konuyla ilgili Ermenistan ve Azerbaycan tarafları arasında yoğun görüşmeler yapıldığını, zaman zaman görüşmelere Türkiye'nin de dahil olduğunu kaydetti.

UNESCO'da dosyasını teknik açıdan profesyonelce hazırlayan herhangi bir ülkenin konusunu tescil ettirebileceğina işaret eden Botsalı, şöyle konuştu:

"Yoğun görüşmeler sonucu Ermenistan tarafı lavaş dosyasında isim değişikliğine gitmeyi kabul etti. 'Ermeni lavaş dosyası' yerine 'Ermenistan'da lavaş ekmeği' dosyası kavramını kabul etmiştir. Esas itibariyle bizden farklı toplulukların benimsediği bazen aynı isim altında bazen farklı nüanslarla icra ettikleri, yaşamlarının parçası olan gelenekleri hoşgörü ile karşılama ve kabul etme eğilimindeyiz."

Lavaş ekmeğini kültürünün Türkiye ve Azerbaycan'ın yanı sıra Kazakistan, Afganistan, Özbekistan'da da yer aldığına dikkati çeken Büyükelçi Botsalı, bu konuda söz konusu ülkelerle ortak bir proje hazırlayacaklarını da kaydetti.

"Lavaş kimin malıdır? diye tespit sözkonusu değildir. Bizim böyle bir alınganlığımız yok" ifadelerini kullanan Botsalı, Türk kültürüne ait ögelerin, başka ülkeler tarafından da  aynı isimde ya da farklı isim ve formatlarda benimsenmesinin aslında Türk kültürünün zenginliğinin göstergesi olduğuna işaret etti.

Kaynak:Haber Kaynağı